Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De bestemming van de cio in 2018

Channelweb Expert

Fouad Allabari
Managing Director HSO Analytics, HSO. Expert van Channelweb voor de topics Business Analytics, Datamanagement en Digital Innovation.

Het realiseren van de strategische doelstellingen voor 2018 is voor de meeste cio’s waarschijnlijk al in volle gang. In mijn gesprekken met cio’s valt me op dat één thema steeds weer terugkomt: balanceren. Voor een sterk it-beleid en voor een goede concurrentiepositie is het belangrijk om de juiste stip op de horizon voor je te hebben. Echter, is het minstens zo belangrijk om met de ontwikkelingen die in het hier-en-nu op je af komen te blijven volgen.

Dit jaar zie ik dat bij veel organisaties de boot inmiddels koers heeft gezet naar drie bestemmingen. Wanneer deze topics het komende half jaar op de agenda blijven staan en goed worden voorbereid, zorg je als cio dat de reis naar die stip op de horizon straks gemakkelijker en sneller verloopt.

Bestemming 1: data-architectuur. Binnen digitale transformatie is het van groot belang dat organisaties een robuuste data-architectuur neerzetten. Hoewel iedereen al jaren roept hiermee aan de slag te zijn, is het nog in verontrustend weinig bedrijven optimaal ingericht. De ‘big data’ is over het algemeen aanwezig, maar de stap naar relevante small data is nog niet gezet. In 2018 ontdekken we hoe we van big naar small data gaan en vervolgens de stap naar inzicht kunnen maken. Daarna kunnen we goed geïnformeerde beslissingen nemen.

Bestemming 2: deep learning. Alhoewel veel organisaties pretenderen kunstmatige inlelligentie (ai - artificial intelligence) toe te passen, bedoelen ze hier in de meeste gevallen deep learning mee. Ruim vijf jaar geleden deed machine learning zijn intrede in de markt en sinds vorig jaar is daar de volgende stap in de evolutie richting kunstmatige intelligentie bij gekomen: deep learning.

De eerste ontwikkelingen en pilots rondom deze technologieën zijn al gestart. Vaak in de vorm van chatbots die op menselijk niveau steeds beter een interactie aan kunnen gaan. Voorbeelden hiervan zijn virtuele assistenten als Cortana, Siri en Google Assistant. Daarnaast zijn er ook genoeg andere toepassingen van deep learning. Bij een elektronicafabrikant in Japan wordt bijvoorbeeld het magazijn gemanaged door algoritmes in plaats van een magazijnmanager.  

Bestemming 3: internet of things. Tot slot zetten veel organisaties dit jaar nieuwe stappen in de adoptie van het internet of things (IoT). We gaan echte toepassingen zien. De technologie is de afgelopen jaren flink verbeterd en steeds meer consumenten maken al gebruik van bepaalde toepassingen. De komende maanden zal voor veel bedrijven nog in het teken staan van het maken van een stevige businesscase. Ik verwacht dat de daadwerkelijke vruchten pas in 2019 kunnen worden geplukt, maar de fundering wordt bij steeds meer bedrijven dit jaar gelegd. 

Een mooi voorbeeld van hoe IoT langzaamaan binnentreedt in ons dagelijks leven, is een supermarktketen die dit toepast om bevoorrading in de winkel aan te sturen. De supermarktketen merkte dat er toch nog relatief veel lege groenteschappen zijn en het te lang duurde voordat personeel dit oppakte. Om dit te verbeteren zijn voor en in de schappen sensoren en camera’s geplaatst die op basis van algoritmes continu kijken naar de voorraad versus het aantal keer dat het poortje bij de ingang opengaat. Zo wordt op voorhand ingeschat wanneer er bijgevuld moet worden. Juist zulke simpele toepassingen hebben een grote impact op bijvoorbeeld omzetcijfers.

Genoeg vooruitgang

Op deze drie vlakken kunnen cio’s nog genoeg vooruitgang boeken in 2018. Het is van belang dat er bij alle drie de bestemmingen een visie en roadmap aanwezig is. Bedenk vandaag nog hoe het bedrijf hier morgen op gaat inspelen!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-13T10:11:00.000Z Fouad Allabari
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.