Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zonder de 'Te'-generatie geen software-economie

Computable Expert

ing. Wilbert van den Bliek
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor het topic Development.

Ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf. Hoe vaak heb ik dat de afgelopen tijd niet gehoord. Autoverhuurbedrijven, aannemers, allemaal praten ze net zo gemakkelijk over software als over velgen en stenen.

Kennis van software bepaalt tegenwoordig ook voor een belangrijk deel of je je werk kunt behouden. Verregaande automatisering maakt veel banen overbodig. Kennis over de inzet van die software maakt je een medewerker met toegevoegde waarde. Zie hier in een notendop de nieuwe, software-economie.   

Het op gang houden van die economie gaat echter niet vanzelf. Daar is nog geen software voor, zou je kunnen zeggen.

Dat ict’ers schaars zijn is geen nieuws. Volgens de Marktmonitor ICT van Nederland ICT ontstaat er dit jaar een tekort van vijfduizend tot zevenduizend ict’ers. Dat een groot deel van deze mensen in de databases van het UWV zit, verbaast me dan weer wel.  Er worden volgens het UWV zo’n 6700 ww-uitkeringen uitgekeerd aan middelbaar en hoogopgeleide ict’ers.

Je kunt concluderen dat het gat tussen vraag en aanbod dus meevalt. Maar een kleine kanttekening is hier op zijn plaats. De helft van die mensen in de ww is ouder dan 45 jaar en dan ben je voor veel bedrijven kennelijk niet meer interessant. De generatie van: Te oud, Te duur, Te ziek, Te zwak, Te misselijk en Te eigenwijs.

Toch kunnen die anderen mensen (3350) in de ww de weg naar ict-bedrijven ook maar moeilijk vinden. Dat komt misschien door het woud van functienamen in de sector? Wie eenmaal als projectmanager in een database zit, komt lastig bovendrijven in een selectie voor Scrum-master of DevOps specialist. Of misschien zijn contactambtenaren van het UWV nog onvoldoende op de hoogte van de nood in ict-land?

Een ander probleem zijn de opleidingen voor ict’ers. Die leveren te weinig professionals af. Misschien wel, omdat er een tekort aan docenten is? Zou daar een kans liggen voor de ict’ers in de kaartenbak?

In de software-economie is er hoe ook: vraag naar, aanbod van en data over mensen. Nu nog een stukje software om die data slimmer aan elkaar te knopen.  Zonder dat er professionals worden uitgesloten.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Opleidingen zijn er genoeg, op alle gebieden binnen de ICT. De prijs is het probleem. Mensen in de WW of bijstand hebben geen bakken met geld ergens liggen?! Een gemiddelde trainingstraject om iemand tot DevOps of SCRUM master te maken kost duizenden euro's. Het UWV en afdelingen Werk en Inkomen hebben dat gewoon niet, wat ze ook voor onzin verkopen.
Overigens is het heel lastig om als voormalig prima projectmanager als DevOps of SCRUM master aan de slag te gaan. Veel werkgevers hebben een nog "ouderwets" arbeidsbeeld. Eens een aap altijd een aap. Ze roepen wel dat werknemers moeten omscholen, maar als ze dat dan doen, schrikken ze van het net iets andere arbeidsverleden.
Als de overheid, bedrijfsleven en anderen nu echt geld willen verdienen, dan dient een potentiele sollicitatie hand-in-hand te gaan met de kosten voor een eventueel realistisch opleidingstraject aan de ene kant te koppelen aan ene vorm baangarantie (tenminste voor de eerste 6 a 12 maanden) en deze kosten door de belastingbetaler te laten betalen. Dat is een win-win-win voor een ieder: de sollicitant heeft een baan en opleiding, de werkgevers kost het geen opleiding en de belastingbetalers (in casu het UWV en de afdelingen Werk en Inkomen) zijn de uitkering kwijt. Voor specifiek de ICT markt een veel beter idee.
Kortom: nodig al die werkeloze ICT-ers uit, maak een profiel of 3 a 4, ga actief met ze aan de slag, motiveer werkgevers voor aanname en biedt de werkgevers en sollicitanten dit aan. Ik durf te wedden dat binnen 1 jaar de meeste ICT-ers uit die bakken weg zijn.

Ik ken een academisch opgeleide informaticus die destijds met cijfer 9 is afgestudeerd en die - ter verbreding - nog in 2015 een BiSL certificaat heeft behaald. Kansloos op de arbeidsmarkt. De reden? Die kan alleen liggen in het woordje "destijds" en dat hij 30 jaar ervaring heeft in laten we zeggen "IT voor IT" omgevingen (waarbij uiteraard de nadruk ligt op het getal 30). Is niet meer interessant, is afgeschreven.

"Een ander probleem zijn de opleidingen voor ict’ers. Die leveren te weinig professionals af. Misschien wel, omdat er een tekort aan docenten is? Zou daar een kans liggen voor de ict’ers in de kaartenbak?"

30 jaar geleden ook al bekend fenomeen. Leraar voor de klas want het bedrijfsleven wildenum niet hebben.

Academisch opgeleide informaticus met BiSL certificaat is nogal potsierlijk. Die hele itil/asl/bisl vanLooij zooi heeft veel te weinig niveau voor academici. Bovendien is het alweer achterhaald. Het moet nu allemaal Agile.
Scrum, ProjectManagement of een programmeertaal als Java of dergelijks. Daarmee scoor je.

@Dino
Potsierlijk sluit goed aan bij de decennialange Nederlandse vloed van informatica dilettanten.
Trouwens voor Agile/Scrum/Java e.d. draait een academisch informaticus lijkt mij zijn hand niet om; maar misschien Dijkstra zich wel in zijn graf.

Toevallig heb ik vandaag een drietal sollicitanten geïnterviewd. waarvan er twee de 50 reeds gepasseerd waren.

Op basis van één van die interviews kan ik nog wel een "te" toevoegen: te zelfverzekerd.
Persoon in kwestie was heel zelfverzekerd en dacht met zijn kennis en ervaring al onze uitdagingen wel even te kunnen "managen", zonder zich überhaupt verdiept te hebben in de producten, de functie en het bedrijfsprofiel.

Helaas dus TErug naar af, en ga niet langs start voor deze persoon.

@Pavake: Niet je huiswerk doen voor een interview is natuurlijk altijd pijnlijk, zeker als het uitkomt. Vanuit het andere perspectief denk ik dat mensen best wel sollicitatie moe kunnen worden met de sollicitatie plicht. In dat opzicht zou je zelf kunnen stellen dat de plicht contraproductief werkt.

Wat misschien ook een factor is in de hele problematiek is de verschuiving binnen de arbeidsmarkt. Was je vroeger op een bepaald moment binnen en bleef je op dezelfde plek zitten 40 jaar, is het nu een-en-al flexibel. Er is zo een kloof ontstaan tussen werknemers met oudere en nieuwere arbeidsethos.

@pA vA kE...
Zo is't maar net.
Hoe koop je schoenen, kleding, 'n keuken...?
Met elke schoen - broek enz. kun je wel lopen, maar is dit ook fijn?
'n Keuken is een kwestie van 'smaak' maar ook dat kan met vele soorten en modellen goed lukken.
Personeel komt hier heel dichtbij, maar moeten wel maandelijks 'beloont' worden. Wat mij betreft heb je gelijk!
1 van mijn eerste vragen behelst Altijd; wil je kopen of verkopen...? Daarna komt natuurlijk meer diepgang.
Over de afgelopen 8 jaar hebben we 2 missers gehad van de 43 ingevulde functies (na vast-dienstverband van 1 jaar). Overigens heb ik over de uiteindelijke beslissing niet (nooit) het laatste woord.

@Atilla Vigh
Goed verhaal, helaas complete onzin.
Wie gaat dat betalen, onze vluchtelingen - jij?
Nog gekker, de belastingbetaler?
Wake / Grow UP!

@PaVaKe Is de nood bij jouw werkgever zo groot dat men vijftigers uitnodigt :). Maar Te Zelfverzekerd lijkt me geen eigenschap die specifiek voor oudere werknemers van toepassing hoeft te zijn. Net als die andere 'te' kwalificaties. Twijfels en onzekerheid, ik zei de gek, helpt ook niet als je sollicitatie gesprekken moet voeren.

Ik overzie niet waarom oudere werknemers minder interessant zijn dan jongere. Geld? Kennis? Wat ik wel zie is dat het heel lastig valt in te schatten of de kennis voldoet meer nog dan de vraag of iemand er bij past. Wat ik tot nu toe gezien heb is het vooral afstrepen van de gewenste systemen/talen/tools en hippe termen van het moment en of die al dan niet op het CV voorkomen. Zo krijg je vacatures voor ogen met een onwaarschijnlijke lijst van eisen of je wordt geconfronteerd met mensen die het moeten beoordelen die zelf niet weten wat dat allemaal inhoudt. Het inzicht wat ik hierbij mis is dat als je een lange ervaring hebt in de techniek dat het niet zo moeiljk is om je iets anders of iets nieuws je eigen te maken. Uiteindelijk gaat het om gevoel voor de bal en komen ook andere eigenschappen om de hoek kijken. Het is vaak een hoop gewichtig doenerij om niets.

@Louis Kossen
"als je een lange ervaring hebt in de techniek dat het niet zo moeiljk is om je iets anders of iets nieuws je eigen te maken"

Oudere werknemers zijn interessant als ze dat ook daadwerkelijk vanuit pure vakinhoudelijke interesse hebben gedaan.

@Pa Va Ke
Hulde overigens om oudere kandidaten uit te nodigen.

@KJ Het lijkt me dat je je pas verdiept in technische zaken als je het interesse heeft. Maar maakt dat maar eens duidelijk. Men eist werkkervaring. Aan de andere kant is mijn ervaring dat iedere werksituatie anders is. Technischce termen zeggen wel iets maar het gaat vooral om wat er mee gedaan is, hoe men er mee omgaat en wat er mee gemaakt is. Ik ben van mening dat niet de systemen/talen/tools het probleem zijn maar dat juist het begrijpen van wat er is het lastigste onderdeel is. Het helpt denk ik als je dit een aantal keren heb meegemaakt. Dan heb ik het nog niet over het uitvinden waar de koffieautomaat, de rokershoek en de kantine zijn. Het is altijd weer even wennen.

@Louis Kossen
Wat ik specifiek bedoelde zijn die oudere werknemers die niet alleen kennis opdoen vanuit het verrichten van de functie, maar ook actief zelf kennis verzamelen en opdoen vanuit interesse. Bijvoorbeeld iemand die in de eigen tijd programmeert of zichzelf iets nieuws aanleert.

Kortom, jullie hebben nog nooit over de kosten nagedacht.
Begrijp ik, jullie zijn opzoek naar een baan.
Heeft met nadenken te maken, derhalve gaat het op deze wijze niet lukken.

...Ja, ik werk voor een werkgever - geen zzp'r dus en wij nemen wel 55+ aan...
...Wit u kopen of verkopen? Vraag het maar eens... Er gaat een wereld voor u open...!

@KJ Ik had het ook zo begrepen, de interesse en de lol in de computer en je daar buiten werktijd in verdiepen. Misschien wel de leukste manier om met computers bezig te zijn. Het maakt geen indruk bij sollicitaties is mijn idee, dan vraagt men om werkervaring en de aanwezigheid van de afkorting of naam in het CV.

@ Jasper P
De kosten verdienen zichzelf terug. De cursus/training mag alleen gegeven worden bij een contract (voor minimaal 6 maanden). M.a.w. de uitkering is voor minimaal 6 maanden gestopt. Dus 6 maanden bruto uitkering. Daar kan je prima een cursus van financieren.

"@KJ Het lijkt me dat je je pas verdiept in technische zaken als je het interesse heeft. Maar maakt dat maar eens duidelijk. Men eist werkkervaring. Aan de andere kant is mijn ervaring dat iedere werksituatie anders is. Technischce termen zeggen wel iets maar het gaat vooral om wat er mee gedaan is, hoe men er mee omgaat en wat er mee gemaakt is. Ik ben van mening dat niet de systemen/talen/tools het probleem zijn maar dat juist het begrijpen van wat er is het lastigste onderdeel is. Het helpt denk ik als je dit een aantal keren heb meegemaakt. Dan heb ik het nog niet over het uitvinden waar de koffieautomaat, de rokershoek en de kantine zijn. Het is altijd weer even wennen."

ja Louis, solliciteren is jezelf verkopen. Dat doe je niet aan je concurrenten, je collega's, terwijl juist die weten waar je het over hebt, precies wat jij schrijft. Echter, de doelgroep, daar gaat het om. Goeie ict-ers snappen dat niet ;-)

Beste Atilla,
Hoe zei je dat ook alweer...
'De kosten verdienen zichzelf terug.'

Hallo, we proat'n hier niet over voetballers...
I(C)T is geen hobby, maar een beroepskeuze.
Zie het als geschiedenis - de kapper - boodschappen doen, autorijden (filerijden-familiebezoek) enz., zo je wens - ...het herhaalt zich geregeld.

Hoe verkoop je lucifers?
Waarom kan ik dat wel, terwijl een ander er een enorme bende van maakt?

Een alcoholic drinkt (per dedinitie) geen whiskey.
'n Dikzak eet (per definitie) geen 'fastfood'.
Vooroordelen zijn (per definitie) derhalve gevaarlijk.

Iemand die papier verkoopt, verkoopt nog geen kranten... en visa versa.

Er zijn maar twee factoren van belang in het vinden van een baan:

- Iets kunnen waar vraag naar is
- De aansluiting vinden op die vraag (marketing)

Zeker in een tijd van ogenschijnlijk schaarste zou de laatste factor -iemand sluit beter op de vraag aan dan ik- van mindere betekenis zijn.

Wat vaak verzwegen word bij het niet kunnen vinden van een baan zijn aanvullende zaken als niet goed jezelf kunnen verkopen, zelf vervullende profetieen (niemand zit op mij te wachten, en wat je gelooft is waar), of gewoon vast blijven houden aan het oude wat er nu eenmaal niet meer is.

Stel ik zou werk kunnen vinden wat onder mijn niveau is, of veel minder betaalt als wat ik gewend ben. Dan kun je daaraan vasthouden, of je kunt het toch gewoon doen en hopen vanuit die nieuwe situatie verder te groeien.

Externe factoren de schuld geven is je eigen keuze, maar het is wat het is, dus beter zet je de knop om en deal je met de nieuwe realiteit. Hoe oneerlijk ook.

ja Henri, van oude mensen de ict die voorbij gaan. Teleurgestelde kleinzielige kalende eigenwijzige mannen in ict, nu ww. Frits van Egters keek er ook zo op neer in de avonden. Zo zie je maar. Van literatuur naar economie, kleine stap. Maar goed dat de uwv werkcoaches disruptive vervangen zijn door digitale versies hoger naar continuous tjakkaaaa.

@Henri Eens dat je het uiteindelijk zelf moet doen. Marketing is belangrijk dus het is wijs om zaken op je CV te zetten die het goed doen? Wil men een Agile evangelist of Angular JS specialist? Zet het op je CV. Dat noem ik marketing.

Maar waar het volgens mijn om gaat is dat bij het solliciteren wel degelijk meetelt of je ouder bent of jonger. Dit lees je heel regelematig en geldt niet alleen voor de ICT denk ik. Of wat te denken als je Mohammed heet en boven de 50 bent? Dan ben je nog kanslozer. Afkomst, leeftijd, geslacht telt allemaal mee. Las deze week gisteren nog niet iets in een krant over een jongen die afgewezen was vanwege zijn geaardheid.

@Dino Jij zegt het ook al, je moet jezelf verkopen. Maar zeg je nu dat je collega's concurrenten zijn? Of lees ik dat verkeerd? Daar zit je dan in dat zelfsturende team met als die onbaatzuchtige collega's waar je samen de klus mee klaart. Overigens, ik ben geen goede ict'er. Een k.. programmeur en een beheerder van niks. En ook nog boven de 50. Maar met google en je boerenverstand kom je een heel eind :).

Ik zeg niet dat het makkelijk is, ik zeg niet dat het eerlijk is, maar dit is gewoon evolutie theorie.
Ga je in de slachtoffer rol zitten? Accepteer je falen? Een vrije wil hebben we niet, maar wel eigen keuzes. Zoals Rene Veldwijk schrijft dat oude violen meer waard worden naarmate ze ouder worden omdat er in die oude violen dingen zitten die de jonge snelle generatie overslaat.

Keer het nu eens om. Stel jezelf voor als recruiter, IT manager of wat dan ook. Wat zou jij willen horen van een medewerker om hem aan te nemen?

En je kunt toch op je CV je leeftijd aanpassen? Evt. incl. leuke pasfoto. Tijdens dat gesprek is dat een ludieke binnenkomer waarop je met een grap uitlegt waarom deze stap noodzakelijk was.

En als je echt niets kan wat men zoekt, dan zul je verder moeten kijken.

Hoe dan ook, als je geen baan vind als 50+ dan heb je toch een oplossing nodig. Vraag terug: Wat stel je zelf voor om deze situatie te beeindigen? Verandering van regels en wetten? Misschien is dat een ding; politiek. Toen ik mijn moeder wilde stressen gaf ik aan dat ik wel in de georganiseerde misdaad wilde. Haar wedervraag: "Banken of politiek?"

"En je kunt toch op je CV je leeftijd aanpassen? Evt. incl. leuke pasfoto. Tijdens dat gesprek is dat een ludieke binnenkomer waarop je met een grap uitlegt waarom deze stap noodzakelijk was. "

De ludieke binnenkomer van Henri.
Zo zie je maar Louis. Business case en scope, daar gaat het om. Die verschilen nogal per situatie. Wil je van buiten het team naar binnen, dan ben concurrent. Onbaatzuchting als je binnen zit. Precies Henri's verkoopargument : "vertel ze wat ze willen horen". Verkoop je leugens als "getting things done mentality" doet het vooral goed in vastgeroeste organisaties. De grote spelers zegmaar.
Nou genoeg handvatten zou ik zeggen. Rest moet je zelf doen ;-)

@Henri Gewoon evolutie theorie? Dat vind ik veel te kort door de bocht. Liegen over je leeftijd is er 1 maar de verhalen zijn bekend van mensen die met hun buitenlandse naam geen poot aan de grond krijgen maar op het moment dat ze die vervangen door een Nederlandse klinkende naam wel binnenkomen. Discriminatie kan je niet afdoen als evolutietheorie. Regels op dit gebied vanuit de politiek zullen niet helpen maar verstandigere taal vanuit de politiek zou zeker kunnen helpen. Daar word ik niet blij van.

Heel veel jaren geleden zat ik bij een een soort sollicitatie bijeenkomst van het CWI en dat ging over het CV. Daar werd gewoon glashard gezacht dat je je CV moest aanpassen zodat het zo goed mogelijk eruit kwam. Liegen was mijn vraag? Nou liegen.....

Wat ik verwacht van recruiters en HR medewerkers is dat ze door CV's heen kunnen kijken om de mogelijkheden in te schatten. Ik realiseer me dat dat heel lastig is om passende ICT kennis in te schatten en daar zit ook een deel van de moeilijkheid. Komt ook de complexiteit van ICT. Daarmee worden misschien wel goede krachten onterecht afgeserveerd.

Overigens, het gaat niet om mijn eigen situatie in dit geval. Dat is een ander verhaal. Het gaat om oudere werknemers met een achtergrond in de ICT in het algemeen.

Liegen is niet het kern van mijn betoog en daar slaat de evolutie theorie niet op.

Evolutie is amoreel. Als je geen werk kunt vinden is dat uiteindelijk jou probleem: Los het op. Niemand gaat dit namelijk voor je doen.

Ik geef ook geen enkele generaliserende mening over de waarde van oudere werknemers. Ik heb een Turkse, een Pool, een Servier, een Duitser en twee Spanjaarden die voor mij werken. Geen van hen is boven de vijftig, dat is wellicht toeval, want leeftijd is geen selectie criterium voor mij.

Tja leeftijdsdiscriminatie is wellicht gewoon een feit, maar met klagen los je niets op. Het is heel vervelend, maar je zult het zelf op moeten lossen.

Ik ben ondernemer, voor mij is er helemaal geen vangnet. Als ik kopje onder ga is er geen ww, geen bijstand, helemaal niets, ik ben 44. Natuurlijk let ik ook wel op, ik besteed dagelijks minimaal een uur aan research en volg gewoon nog trainingen, ook via gratis mediums zoal Khan Academy en Coursera. Heb er ook plezier aan. Maar ik geloof gewoon in dat werk statistiek is. Het is altijd te vinden.

Dat hierboven allemaal gelezen hebbend, snap ik niet dat mensen zich nog afvragen waar de criminaliteitscijfers vandaan komen.

@Henri Het gaat niet om mijn situatie of jouw bedrijf. Ben het met je eens dat uiteindelijk alles je eigen probleem is maar daarom is discriminatie op wie of wat je bent nog geen goede zaak. Het is in die zin ieders eigen probleem, dat je het ermee te doen hebt dat er discriminatie op de arbeidsmarkt is.

Dat jij werknemers van ver hebt is volgens mij wel kenmerkend voor de ICT sector. Het is lastig mensen te vinden. Waar ik nog aan toevoeg dat het selecteren van mensen lastig is voor recruiters en HR medewerkers. Ik bedenk me nog wat over oudere werknemers. Het idee heerst dat alles zo snel gaat in de ICT. En dat oude werknemers niet 'bij' zijn. Steeds sneller als ik de zieners hier moet geloven. Zwaar overschat. Terwijl het natuurlijk meer van hetzelfde maar dan even anders is.

@Dino Het is uiteindelijk ook een toneelstukje wat er opgevoerd wordt bij het solliciteren. Jezelf goed voordoen om de ander te behagen. Onbaatzuchtig, ik geloof er helemaal niets van, ik geloof wel in collegialiteit. Maar uiteindelijk moet de combinatie van mensen kloppen, misschien wel belangrijker dan of je net die juist taal of tool kent. Als de aura's botsen dan gaat het zeker niet werken!

onbaatzuchtige leugentjes om bestwil, als het wat oplevert dan. Hetzelfde maar dan anders. als er maar tekort aan is, snap je wel ? Ik ook niet, precies de bedoeling als het doel de middel heiligt. Business case noemen bedrijven dat. Mocht het hier niet lukken, dan kapitaalvluchten we wel naar Engeland. Zonder schijnheil geen software economie. Oranje boven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-21T10:11:00.000Z Wilbert van den Bliek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.