Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Stapsgewijs oude it vervangen, is ook innovatie

Het huidige digitale tijdperk biedt veel kansen, maar voor veel bedrijven zijn deze nog helemaal niet uitvoerbaar. Ze hebben hun wortels in het pre-internettijdperk en hebben andere zaken aan hun hoofd, zoals winst draaien of misschien gewoon overleven. Is het wel verstandig om it te vernieuwen als je beperkte middelen hebt? Jazeker. Alleen is het stellen van prioriteiten dan nóg belangrijker. Je kunt bijvoorbeeld weinig met een internet of things (iot)-strategie als je interne systemen geen informatie met elkaar uitwisselen.

'Innovatie draait niet om it, maar om pragmatisme. Eerst bedenken wát je wilt bereiken en hoe, daarna pas beginnen met bouwen', meent Robert-Jan de Roos van Phact. Volgens De Roos hebben bedrijven in veel sectoren de uitdaging om snel nieuwe bedrijfssoftware te ontwikkelen op basis van hun huidige legacy-software. Neem het erp-systeem: een solide alleskunner, maar vaak verouderd en daardoor een obstakel voor bedrijven die digitaal willen transformeren.

Het advies is om niet alles in één keer om te gooien. Laat zoveel mogelijk intact en vervang in plaats daarvan steeds kleine gedeeltes van de omgeving. Zo bespaar je je it-infrastructuur een enorme dreun én kun je op korte termijn veel verbeteringen doorvoeren. Wie wil innoveren, hoeft niet al zijn it weg te doen. Stapsgewijs vervangen werkt in de praktijk vaak beter. En zorgen voor betere interoperabiliteit natuurlijk.

Koppel applicaties aan elkaar

Over interoperabiliteit gesproken: veel sectoren zijn hier volop mee bezig. Een goed praktijkvoorbeeld in de zorg is Sint Maartenskliniek. Ceo Mark van Houdenhoven realiseerde zich dat het gebrek aan communicatie tussen verschillende systemen niet meer van deze tijd was en innovatie tegenhield. De specialisten in het ziekenhuis werkten tot voor kort nog met applicaties die compleet geïsoleerd waren.

Neem bijvoorbeeld de applicatie die bewegingen volgt van reumapatiënten en deze deelt met de specialist in het ziekenhuis. Die data was niet te vinden in het elektronisch patiëntendossier (epd), waardoor specialisten zowel de applicatie als het epd moesten openen om een compleet beeld te krijgen van een patiënt. Deze problemen verdwenen toen alle applicaties aan elkaar gekoppeld werden. 

It op orde

"Moderne it-infrastructuur zorgt er voor dat je kunt experimenteren met nieuwe technologieën"

Als je systemen gekoppeld zijn en de oude it-situatie langzaam maar zeker wordt opgegeten door een nieuwe situatie, wordt het echt leuk. Een moderne it-infrastructuur zorgt er namelijk voor dat je kunt gaan experimenteren met al die nieuwe technologieën waar iedereen het steeds over heeft. Denk aan Maxi Cosi die met elektronische druksensoren kan detecteren of een kind nog op de stoel zit, terwijl ouders de auto hebben verlaten. Of aan Google die met een kunstmatig intelligente algoritme radiologen verslaat in het herkennen van longkanker in ct-scans, waardoor artsen betere beslissingen maken over vervolgbehandelingen én meer tijd krijgen voor hun patiënten.  

Ruim beetje bij beetje je oude it-omgeving op en vervang losse onderdelen door nieuwe. Werk daarna aan een betere interoperabiliteit tussen systemen en werk zo toe naar een situatie die klaar is voor de innovaties van deze tijd, zoals iot en machine learning. 

Robert Eggermont, sales manager bij InterSystems 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

hoe innoveerden we vroeger eigenlijk ook al weer ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-09T11:28:00.000Z Robert Eggermont


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.