Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

5 technologietrends die onze toekomst 'verstoren'

De wereldwijde pandemie stelt onze gezondheid, economie, bedrijvigheid en ons levensonderhoud stevig op de proef. En onze vindingrijkheid. Sneller dan voor mogelijk werd gehouden, zijn bedrijven zich via het omarmen van technologie gaan aanpassen aan de nieuwe situatie. Hoewel niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt, zijn er voordelen te behalen uit de volgende vijf opkomende technologieën, trends die de strategieën van bedrijven voor digitale transformatie in 2021 zouden moeten beïnvloeden.

  • All-photonics networks (apn) maken volgende-generatie-communicatie mogelijk

Het is geen geheim dat het energieverbruik van it-systemen een groot en schadelijk effect heeft op het milieu. De introductie van all-photonics networks (de zogenaamde apn's) kan deze impact echter aanzienlijk verminderen.

Apn’s gebruiken optische en hybride bekabeling voor end-to-end-informatieoverdracht tussen terminals en servers. Dit maakt de overdracht van grote hoeveelheden verkeer mogelijk, terwijl de latency laag blijft. Deze techniek is vele malen energiezuiniger dan bestaande netwerken.

Naast de duidelijke voordelen voor het milieu zijn deze netwerken ook intuïtief, zodat verbinding te maken is vanaf elke locatie of omgeving. Deskundigen verwachten dat de transmissiecapaciteit na verloop van tijd zodanig kan toenemen dat je in een fractie van een seconde 10.000 films van twee uur kunt downloaden. Het resultaat is een communicatieplatform dat een grote sprong voorwaarts betekent naar een slimme, duurzame en energiezuinige bedrijfsvoering.

"Cognitive foundation kan data analyseren en voorspellen zonder te worden beperkt door het formaat"

  • Cognitive foundation-technologie verbindt en controleert alles

Cognitive foundation (cf)-technologie koppelt gevirtualiseerde ict-bronnen en integreert ze met diverse systemen en netwerken om een ​​robuust informatieverwerkingsplatform te creëren. Cf kan data analyseren en voorspellen zonder te worden beperkt door het formaat of de systemen waarin de data zich bevinden.

Hierdoor kunnen bedrijven informatie van verschillende interfaces, waaronder spraak en video, orkestreren naar sensorgegevens van het internet of things. Cf biedt een gecentraliseerde plek voor it om alle ict-middelen te beheren. Dat vormt de basis voor innovatieve projecten zoals smart cities.

  • Digital twin computing (dtc) integreert echte en virtuele werelden om toekomst te voorspellen

Digital twins zijn niet nieuw. Het zijn virtuele weergaven van reële omgevingen, producten of assets die worden gebruikt om de impact van nieuwe of andere omgevingen te testen of te simuleren. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt door fabrikanten om de prestaties en effectiviteit van nieuwe machines of fabrieken te beoordelen en door stadsplanners om de impact van nieuwe bouwprojecten of wegen te simuleren.

Digital twins zijn in te zetten om omgevingen te simuleren maar ook om zelf oplossingen te ontwerpen. Door digital twins van dingen en mensen vrijelijk te kopiëren, combineren en uit te wisselen, is informatie te integreren in toepassingen als verkeersvoorspellingssystemen. Digital twins kunnen zelfs zo ver gaan dat ze nauwkeurige voorspellingen doen op het gebied van ziektebestrijding. Een persoon zou zelfs zijn eigen digital twin kunnen hebben. De twin zou bepaalde routinetaken in cyberspace kunnen uitvoeren in plaats van de persoon zelf.

"Robotic process automation heeft het potentieel om de toekomst van werk te transformeren"

  • Opkomst citizen developer; hoe rpa bedrijfsvoering herijkt

Met techreuzen als Google, Amazon en Facebook, die ai-as-a-service en data-as-a-service aanbieden, zien we de opkomst van de citizen developer. De genoemde bedrijven bieden tools die variëren van robotic process automation (rpa) tot grafische verwerkingsunits in de cloud. Dit betekent dat zo goed als iedereen zakelijke applicaties kan bouwen met gebruik van bedrijfsgegevens, zonder dat hier expertise in softwareontwikkeling voor nodig is.

Dit zal een doorbraak zijn voor veel bedrijven die eenvoudige procestoepassingen kunnen bouwen, met maar heel weinig toezicht, om bepaalde taken en processen te automatiseren. Hierdoor komt er tijd vrij voor werknemers om zich te concentreren op meer waardevol werk.

Zakelijke gebruikers zijn vaak betere vak-experts, staan ook dichter bij de uitdagingen en hebben vaak een beter begrip van de beste manieren om zaken op te lossen. Door hen achter het stuur te zetten, kunnen organisaties de digitale transformatie versnellen.

Rpa heeft het potentieel om de toekomst van werk te transformeren. Maar er komt nieuwe complexiteit bij: bedrijven zullen de juiste datastrategie moeten ontwikkelen met flexibele intelligente infrastructuur en open systemen om deze innovatie toegankelijk, maar ook veilig te maken voor alle partijen.

  • Quantum en edge computing luiden een nieuw tijdperk in

De opkomst van krachtige computermogelijkheden die meer verwerking bij of dicht bij de gegevensbron mogelijk maken, begint nu al bedrijven van elke omvang te transformeren. Twee technologieën spelen daarin een voortrekkersrol: quantum computing en edge computing.

Quantumcomputers lossen problemen anders op dan een traditionele computer. Waar een traditionele computer informatie verwerkt in een of twee seconden, kan dat in de quantumwereld veel sneller. Dit doordat de bytes – de zogenaamde qubits – gelijktijdig een 0 en een 1 kunnen zijn en zo berekeningen parallel kunnen uitvoeren. Deze computers hebben speciale algoritmen nodig die taken kunnen uitvoeren die we nooit voor mogelijk hadden gehouden, waardoor ze krachtiger zijn dan alles wat tot nu toe is gebouwd.

Edge computing daarentegen richt zich op het verwerken van informatie dichter bij de bron, voor meer snelheid. Tegenwoordig vindt het meeste computergebruik plaats in de cloud, wat de latency kan beïnvloeden. Edge computing vereist aangepaste processors en hardware, maar werkt samen met de cloud om zo latency te voorkomen. Edge computing kan het visuele systeem van een autonome auto bijvoorbeeld in staat stellen om beelden onmiddellijk te verwerken en te herkennen, in plaats van de gegevens eerst ter verificatie naar de cloud te sturen.

Met maar liefst vijftig miljard apparaten online in de toekomst die data genereren, zal edge computing nodig zijn om internet of things en 5G echt mogelijk te maken. Het zal near-realtime-toepassingen en artificial intelligence ondersteunen aan de netwerk-edge. Naarmate virtual reality (vr) populairder wordt en er meer processen plaatsvinden in headsets, zal edge computing ook een belangrijke rol spelen bij het leveren van een goede vr-ervaring.

Kracht

Technologie heeft ongetwijfeld de kracht om te transformeren. Ondanks de uitdagingen van dit moment, hebben bedrijven de mogelijkheid om verandering te versnellen door gebruik te maken van de allernieuwste innovaties – van het verminderen van het stroomverbruik tot innovatieve manieren om gegevens te verplaatsen en te analyseren. De genoemde trends zullen bedrijven helpen om concurrentievoordeel te behalen in 2021, en daarna.

Auteur: Andy Cocks, chief go-to-market practices officer NTT Ltd

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En 4GLs? Gaan die de zaak nog op zijn kop zetten?

"Zakelijke gebruikers zijn vaak betere vak-experts, staan ook dichter bij de uitdagingen en hebben vaak een beter begrip van de beste manieren om zaken op te lossen. Door hen achter het stuur te zetten, kunnen organisaties de digitale transformatie versnellen."

Zou al die technologie waar het artikel over gaat, ook zijn bedacht door zakelijke gebruikers. Je weet wel, de betere vakexperts ?

Jos dit is reklameprietpraat op z'n best, een talent op zich, dat kan niet iedereen zo goed als Andy.

Jan,
Waarom de redactie schrijfsels van een chief go-to-market practices officer aan de andere kant van de wereld als blog publiceert houdt me meer bezig dan genoemde technnologische ontwikkelingen want de wijsheid (R&D) komt uit het oosten en de grote bek (marketing) uit het westen.

Vertaal ik het schrijven van een digitaal optimisme naar Europese markt dan zit eerste uitdaging in het zoveel mogelijk tot stand brengen van end-to-end verbindingen via optische weg. Want hoewel de toenemende vraag naar betere netwerk prestaties duidelijk en voelbaar is in een ontwikkeling van opkomende technologieën blijven we een politiek verdeelde unie met opmerkelijke commerciële besluiten. De 10.000 films worden namelijk niet gedownload maar geupload door de citizen developer die steeds vaker een regiseur in business processen zijn als we kijken naar de ontwikkeling van andere input.

Want in plaats van woorden om een gebeurtenis te omschrijven gebruiken we steeds vaker foto of film en dat komt omdat steeds meer apparaten een camera hebben en steeds meer mensen deze ook gaan gebruiken. Cognitive foundation-technologie klinkt als een term van de R&D afdeling van NTT maar deze oude mopper- en WC-eend weet wat ermee bedoeld wordt en kan je commerciële toepassingsvoorbeelden geven. De edge gaat namelijk niet om de gebruiker maar om de klant en deze wordt steeds vaker door machines geholpen, Duitse Herder in Berlijn kan wel blaffen maar de band met het oosten is cultuur-historisch inniger dan met het westen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-22T14:55:00.000Z Andy Cocks
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.