Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Citizen development zwiept digitale transformatie op

Computable Expert

mr. Jaap-Jan Wever
Regional Vice President Benelux, UiPath. Expert van Computable voor de topics Management en Digital Innovation.

Low-codeplatforms bieden werknemers de mogelijkheid om zelf automatiseringsoplossingen te ontwikkelen. De enige vereiste is dat ze een aanleg hebben voor technologie. Met de inzet van een low-code-platform bouwen ze hun eigen digitale assistent en kunnen ze deze inzetten om de efficiëntie van dagelijkse processen een impuls te geven.

Een digitale assistent kan ondersteuning bieden voor allerhande zaken. Dat kan gaan om simpele taken zoals het automatisch opstarten van je computer aan het begin van je werkdag tot uiterst complexe processen zoals financiële rapportage. Dit vraagt echter om het juiste automatiseringskader.

Meer dan vijfhonderd jaar geleden democratiseerde de uitvinding van de boekdrukkunst de toegang tot kennis. In de softwaresector vindt nu een vergelijkbaar proces plaats. Low-codeplatforms maken automatisering toegankelijk voor werknemers zonder programmeerkennis. Zij kunnen binnen een aantrekkelijke gebruikersinterface automatiseringsoplossingen ontwikkelen met kant-en-klare bouwstenen. Deze vorm van automatisering biedt zowel bedrijven als medewerkers de mogelijkheid om eenvoudig dagelijks terugkerende taken te automatiseren.

Als een bedrijf besluit om een low-codeplatform in te zetten om processen te automatiseren binnen verschillende afdelingen, zoals de financiële afdeling, hr en it, dan is het aan te raden daarbij een aantal stappen te doorlopen. Het succes van de aanpak staat of valt namelijk, met een gedegen begrip van automatisering en training van het personeel.

Eerst implementeert de it-afdeling het platform en ontwikkelt de eerste automatiseringsoplossingen. Die worden vervolgens aan het personeel aangeboden. Dit kan via een excellence center. Het personeel wordt in een zo vroeg mogelijk stadium bij het automatiseringsproces betrokken. Dit bevordert de gebruikersacceptatie en waarborgt dat de juiste processen op de juiste manier worden geautomatiseerd.

Nieuw type medewerker

"Citizen developers worden officieel gedefinieerd als niet-technische gebruikers die eenvoudige automatiseringsoplossingen ontwikkelen"

Automatisering met een low-codeplatform creëert een compleet nieuw type medewerker, die op zoek gaat naar de automatiseringspotentie van routinematige taken. Sommige werknemers raken hierdoor geïnspireerd om hun eigen automatiseringsoplossingen met het platform te gaan ontwikkelen. Dat is het moment waarop ze tot citizen developers uitgroeien.

Citizen developers worden officieel gedefinieerd als niet-technische gebruikers die eenvoudige automatiseringsoplossingen ontwikkelen. Ze spelen een sleutelrol binnen organisaties. Met hun werk verlichten ze de werkdruk van de afdeling, dragen ze bij aan een oplossing voor het tekort aan talent en versnellen zij het innovatietempo van hun organisatie. Citizen developers hoeven geen speciale programmeerervaring te hebben. Ze gebruiken hun kritisch denkvermogen om na te gaan welke onderdelen van hun dagelijkse werk ze kunnen stroomlijnen. Ze zien dat als een uitdaging waar ze veel motivatie uit halen.

Dit roept de vraag op of dit niet het gevaar van schaduw-it in de hand werkt. Citizen developers kunnen immers zonder medeweten en toestemming van de it-afdeling applicaties gaan ontwikkelen. Om dit risico te beperken, is het belangrijk om stapje voor stapje een citizen-developmentcultuur op te bouwen. Dat is mogelijk met een gebruiksvriendelijk low-codeplatform waarvan de it-afdeling de beveiliging instelt en beheert. Op die manier kan citizen development uitgroeien tot een drijvende kracht achter de organisatie.

Potentieel

Citizen developers maken een einde aan dagelijks terugkerende taken voor zichzelf, hun afdeling en hun organisatie. Daarmee maken ze ruimte vrij voor belangrijkere en creatievere werkzaamheden. Sommige organisaties realiseren het potentieel van automatisering op basis van een automatiseringscyclus. Het excellence center vormt de spil in dit proces. Werknemers die automatiseringspotentieel hebben gespot melden dat bij het center, dat automatiseringsoplossingen ontwikkelt en die aan het personeel beschikbaar stelt. Internationaal actieve bedrijven kunnen de capaciteit van hun excellence center uitbreiden om de ontwikkelde automatiseringsoplossingen beschikbaar te stellen aan gebruikers in alle landen.

Als de gebruikers van automatiseringsoplossingen uitgroeien tot citizen developers, wordt deze cyclus doorbroken en belandt een organisatie op een keerpunt. De citizen developers ontwikkelen nu hun eigen automatiseringsideeën en geven die door aan het excellence center. Dit expertisecentrum stuurt de ontwikkeling van hun oplossingen aan en integreert die. Daarmee wordt de aanzet gegeven tot decentralisatie en democratisering van het automatiseringsproces.

Vrijheid

"De low-coderevolutie geeft mensen een nieuw instrument in handen voor het verhelpen van problemen die tot dusver onopgelost of onopgemerkt zijn gebleven"

Duurzaam succes op automatiseringsgebied vraagt om een combinatie van decentralisatie en effectief leiderschap. Gebruikers moeten de vrijheid krijgen om hun eigen ideeën te ontwikkelen en realiseren. Het genoemde center heeft de taak om de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen op prioriteit in te delen, op te schalen en aan de verschillende afdelingen beschikbaar te stellen.

De roep van bedrijven en werknemers om routinewerkzaamheden te automatiseren wordt steeds luider. Uitonderzoek blijkt dat bijna de helft van de werknemers vindt dat repetitieve taken in hun huidige functie schadelijk zijn voor hun geestelijke gezondheid, omdat ze zich daardoor bijvoorbeeld verveeld of onproductief voelen. Iets meer dan de helft van de Nederlandse medewerkers zegt het afgelopen jaar verlof te hebben genomen als gevolg van mentale problemen, terwijl 85 procent van de Nederlandse respondenten die minder dan tien procent van hun tijd aan repetitieve taken besteedt, aangeven helemaal geen verlof genomen als gevolg van mentale problemen.

Werknemerstevredenheid

De low-coderevolutie geeft mensen een nieuw instrument in handen voor het verhelpen van problemen die tot dusver onopgelost of onopgemerkt zijn gebleven. Automatisering op basis van een low-codeplatform biedt ongekend potentieel. Bedrijven kunnen hiermee hun concurrentievermogen opvoeren en het dagelijkse werk van hun personeel vergemakkelijken. Dit vergroot de werknemerstevredenheid. Werknemers kunnen met citizen development bovendien waardevolle vaardigheden opdoen die hen toegang bieden tot nieuwe loopbaankansen.

De coronacrisis heeft de digitale transformatie in een stroomversnelling gebracht. De wereld heeft in deze periode een snellere digitale transformatie doorgemaakt dan ooit tevoren. Bedrijven die een low-codeplatform inzetten verkeren in een ideale positie om daar hun voordeel mee te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat schattig.
Werknemers die hun eigen automatiseringsoplossingen maken.
Voor onopgemerkte problemen, heee een nieuwe markt.
Gesteund door IT afdeling.
One big happy family.
Helpt ook tegen mentale problemen :-P

Vervang 'low code development' met 'visual basic' en andere kreten met 'MS Access', 'Excel', 'Macro's', 'FoxBase', 'DBase III', 'DBase II' en je hoort eigenlijk dezelfde geluiden als in de begin jaren '90.

Het heeft in het verleden geleid tot afdelingen of hele bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn geworden van allerlei goedbedoelde en in de basis niet eens slecht werkende oplossingen die na hun kinderfase over de schutting worden gegooid en vervolgens maar door de IT-afdeling moet worden onderhouden.

Misschien dat de huidige low-code oplossingen hier een oplossing voor hebben (dat wordt niet zo duidelijk uit het artikel) maar laat ik het zo zeggen: de werknemers bij de IT afdelingen zullen voorlopig niet zonder werk komen te zitten.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-16T14:14:00.000Z Jaap-Jan Wever


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.