Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maximaliseer de waarde van je bestaande technologie

We leven in onzekere tijden. Supply chains lijden onder inflatie en personeelstekorten, consumenten vrezen de stijgende kosten voor levensonderhoud, klimaatverandering is dagelijkse realiteit en markten worden dagelijks beïnvloed door de geopolitieke ontwikkelingen. Bedrijven schieten hierdoor al snel in de overlevingsmodus qua technologie-investeringen. Maar er is een middenweg: meer doen met wat je al hebt.

De huidige marktsituatie brengt organisaties in de verleiding om de luiken dicht te slaan en de storm te trotseren. Ze zetten al hun groeiambities in de ijskast om te beschermen wat ze hebben, totdat betere tijden aanbreken. Natuurlijk is het begrijpelijk om grote investeringen op dit moment als riskanter te beschouwen. Toch draait alles bij zakendoen om constante vooruitgang ten opzichte van de concurrentie. Stilstand is achteruitgang, en daar zal je misschien nooit meer van herstellen. Gelukkig is er een alternatief dat niet bestaat uit geld uitgeven of ermee stoppen. Door kritisch te kijken naar de it-middelen die je al hebt, vind je misschien alsnog wat je nodig hebt om stappen voorwaarts te zetten.

Begin met wat je bezit

"Om maximale waarde te halen uit je beschikbare it-middelen begin je met een audit van je technologie en software"

Om maximale waarde te halen uit je beschikbare it-middelen begin je met een audit van je technologie en software. In goede tijden halen we niet altijd het maximale uit onze technologie. We kopen het en gebruiken het om een specifieke ​​klus te klaren, terwijl andere mogelijkheden onbenut blijven. Dit is hét moment om die overcapaciteit te benutten.

Wanneer je it als abonnement afneemt, bijvoorbeeld een cloudservice, weet je dan welke extra mogelijkheden je erbij krijgt? Denk aan technische ondersteuning, beveiligingsupdates, zakelijk advies, opleidingen en training, netwerken, analyse en input voor de productroutekaart van een leverancier. Deze worden vaak gezien als decoratieve add-ons en ze worden daardoor genegeerd. Toch kunnen deze producen en diensten je helpen je technologiestack te optimaliseren en je it kostenefficiënter te laten werken.

Maak gebruik van relaties

Dan is er nog je ecosysteem. Misschien realiseer je je niet eens dat je er deel van uitmaakt. Maar sta eens stil bij alle bedrijven waarmee je in aanraking komt: klanten, leveranciers, agentschappen en technologiepartners. De kans is groot dat ze allemaal dezelfde druk voelen als jij. Maak gebruik van deze relaties. Door contact met ze op te nemen en te vragen hoe je kunt helpen, kan je ook hulp terugvragen. Denk aan gunstigere contractvoorwaarden, inspraak bij de productontwikkeling of gewoon een frisse blik op je actuele uitdagingen. Samenwerking kan tot geweldige dingen leiden.

Dit alles wordt gemakkelijker als je open source-technologie gebruikt en je organisatie een open cultuur heeft. Een open source-stack is kneedbaar en biedt de mogelijkheid om snel te schakelen tussen verschillende infrastructuuromgevingen en nieuwe integraties tussen softwareoplossingen te verkennen. In een open cultuur zijn verandering en samenwerking 'business-as-usual'-waarden. Community’s zijn ook geen zweverig concept, maar sterk georganiseerde ecosystemen met duidelijke processen voor samenwerking.

Vergelijk dit met een bedrijf dat is gebouwd met rigide propriëtaire technologie. In zo’n organisatie overheerst een sfeer van geheimhouding en is verandering afhankelijk van beslissingen van de top. In dit model lijkt verandering op het keren van een olietanker in een storm, terwijl dit bij een open cultuur is als een zwemmer die van richting verandert in een kalme zee.

Investeer en bereid je voor

"Doe daar nog wat lokale problematiek, vallende regeringen, crashende valuta's, overstromingen en bosbranden bij, en het is helder dat je altijd het onverwachte moet verwachten"

Bedrijven die de afgelopen jaren in open source-technologie investeerden en de cultuur die daarbij hoort, waren daarna beter voorbereid op de moeilijke tijden waar we nu nog steeds de effecten van zien. Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de it-leiders vindt dat open source-oplossingen voor bedrijven belangrijk waren om hun Covid-gerelateerde uitdagingen aan te pakken.

De uitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd, zijn talrijk en complex. Nog niet zo lang geleden werden ze geconfronteerd met de grootste wereldwijde financiële crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. En recenter kwam Covid-19 uit het niets om het leven zoals wij dat kennen volledig op zijn kop te zetten. Doe daar nog wat lokale problematiek, vallende regeringen, crashende valuta's, overstromingen en bosbranden bij, en het is helder dat je altijd het onverwachte moet verwachten. Bereid je dus voor en bouw nu aan de flexibiliteit die je onvermijdelijk nodig zult hebben.

(Auteur Hans Roth is svp en general manager EMEA bij Red Hat.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Door een pandemie ontstonden er problemen in de supply chain waardoor organisaties gedwongen werden om meer gebruik te maken van de circulaire economie. Letterlijk alles wat nog op de plank lag te verstoffen werd toen afgenomen en het ‘beter duur dan niet te krijgen’ principe dreef de prijs op als het om de IT middelen ging. Oja, de oorlog in Oekraïne heeft daar misschien meer impact op gehad dan COVID-19.

Wat betreft van crisis naar crisis hobbelend zou een complotdenker geloven in een hoger plan omdat disruptieve veranderingen makkelijker geaccepteerd worden als de noodzaak zich voordoet. Zo gaat het beter uitnutten van IT middelen om het verduurzamen, het klassieke overdimensioneren om na 5 jaar een groot stuk capaciteit ongebruikt af te schrijven is een verspilling. Dit is veelal niet het geval met rigide propriëtaire technologie als ik kijk naar een onderlinge afstemming tussen de software en hardware. Zo is open source technologie niet efficiënter, een goede tuning zorgt hiervoor en hierin kunnen propriëtaire drivers nog weleens het verschil maken.

Een olietanker en een zwemmer is dan ook niet een goed vergelijk als we kijken naar zoiets als een workload. En wat betreft de governance modellen van open source kunnen deze verschillen van een dictatoriale community met strikte regels rond bijdragen tot meritocratisch waar iedereen als bij een bazaar kan inbrengen. Het zal duidelijk zijn dat met laatste je al snel een school zwemmers hebt die misschien niet lang dezelfde kant op gaan. Samenwerking kan tot geweldige dingen leiden maar als het om het verdelen van de knikkers gaat dan zit er maar weinig verschil tussen de open of gesloten software.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-09T12:01:00.000Z Hans Roth


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.