De rol van XML

Er wordt veel werk gestoken in het definiëren van standaarden voor Schema, in lijn met de W3C-standaarden voor XML en aanpalende standaarden zoals XSL. Voorgestelde opties zijn XML Data Reduced (XDR), Document Content Definition (DCD) en SOX.

Ontwikkelaars gebruiken natuurlijk één van deze opties totdat W3C het eens wordt over een standaard. Die standaard zal waarschijnlijk DCD worden genoemd, maar hoeft niet overeen te komen met de huidige versie. Microsoft gebruikt voor Biz Talk XDR. De traagheid bij de mondiale ontwikkeling van e-handel is echter zo enorm, dat Biz Talk zich al bij voorbaat heeft gecommitteerd aan welke standaard dan ook. (Opmerking: omdat Microsoft ook zonder standaard verder moet, wordt het bedrijf er (ten onrechte) van beschuldigd de XML-standaarden aan te passen. Ten onrechte, omdat Biz Talk XML in zijn puurste vorm gebruikt.)
Gezien de beschikbaarheid van Internet, intranet, transactiediensten, XML en Schema, is er nu ook behoefte aan professionele ontwikkel- en beheertools. De meeste tools zijn redelijk volwassen, al moet de mogelijkheid om servers aan een ASP uit te besteden nog steeds serieus overwogen worden. De simpelste XML-verwerkers die zijn ingebouwd in tekstverwerkers zijn onvoldoende voor het ontwikkelen van e-handelapplicaties. Daarnaast moeten XML-editors in staat zijn om naast Schema's ook 'native' XML te ontwikkelen, waardoor de waarde van de documenttools in het hogere marktsegment wordt beperkt.
De belangrijkste eis, gegeven de technologie en de tools, is het bereiken van overeenstemming tussen alle participanten in een bepaalde groep. Dit laat zich weer vertalen naar het afstemmen en ontwikkelen van geschikte Schema's die onder alle betrokken partijen verspreid kunnen worden. Ook hier is de parallel met de oude edi-systemen zichtbaar. We moeten leren van onze ervaringen. Er zullen de komende jaren veel Schema's worden ontwikkeld. Daarnaast zullen er autoriteiten ontstaan die de Schema's voor verschillende organisaties beheren. Daarbij zijn meerdere modellen mogelijk, waaronder:
a) een dominante partner, zoals bij veel productiesystemen, waarbij bijvoorbeeld een grote autofabrikant de standaard definieert die door de toeleveranciers gebruikt moet worden;
b) industriespecifieke consortia, met gelijkwaardige partners, zoals in het bankwezen;
c) standaarden voor eigen gebruik, waarbij verschillende afdelingen betrokken zijn.
De ICT-industrie heeft een slechte reputatie als het om standaarden gaat. Standaarden worden meestal genegeerd. Het Internet en het mondiale karakter van elektronische handel zullen dit hopelijk voorgoed veranderen. XML is slechts één element van deze fundamentele verandering, maar het is een element dat wij van harte moeten toejuichen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-10T00:00:00.000Z Martin Healey