De kijk van Van Eijk: Wat is het masterplan?

‘The creator has a masterplan' is een jazzklassieker uit 1969 van Pharao Sanders. Bij ict-systemen ben ik vaak lang op zoek naar het masterplan en diens ‘creator'. Die noemen we in de ict vaak de systeemintegrator.

De systeemintegrator stelt ict- oplossingen samen door verschillende componenten te combineren. Zo levert Apple apparaten om muziek af te spelen en bovendien de dienst iTunes om die muziek te kopen en beheren. Ze leveren een telefoon en bepalen bovendien welke applicaties daar op kunnen draaien. Samen levert dat een goede ‘gebruikerservaring' op.

Het klinkt makkelijk om als klant met een enkelvoudige systeemintegrator te werken. Maar je bent wel beperkt door het aanbod van die leverancier. Wat niet in diens ‘masterplan' zit, komt er niet. Met een beetje geluk organiseert die leverancier een ecosysteem om zich heen van er flink op los innoverende bedrijfjes, maar het blijft afwachten hoeveel verantwoordelijkheid die leverancier voor de integratie neemt.

Je kunt er voor kiezen om breder dan een enkele leverancier te kijken. Op het gebied van enterprisesoftware krijg je dan de zogenaamde ‘best of breed'-oplossingen, waar je bijvoorbeeld een logistiek pakket van de een combineert met een business intelligence-oplossing van een ander. In elke categorie heb je dan wel het beste, maar ongemerkt word je dan als klant met de rol van systeemintegrator opgezadeld. Dat risico loop je trouwens ook met open source-oplossingen. Een andere typische valkuil is om als opdrachtgever zowel beheerders als ontwikkelaars aan te sturen. De ontwikkelaar beklaagt zich dan bij jou over de ouderwetse infrastructuur en de beheerder vindt het werk van de ontwikkelaar tekortschieten.

Er zijn goede redenen om zelf systeemintegrator te zijn, maar te vaak word je dat als klant per ongeluk. Het is dan maar de vraag of je je daarvan bewust bent en de bijbehorende competenties bezit. Zo niet, dan is er feitelijk geen systeemintegrator. En naar het masterplan zal je dan tevergeefs zoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En nu nog een linkje naar dat liedje invoegen.... moet toch kunnen?

Goed stukje, helaas herkenbaar verhaal

Logisch verhaal, maar hoe zou het eigenlijk moeten? Dat jouw leverancier de taak op zich neemt om ook de integratie met anderen leveranciers te beheren? Of is de strekking dat je bewust moet zijn dat jouw rol als opdrachtgever veranderd als je meerdere leveranciers krijgt? Wat is een best practice in deze?

@Henri: Als je het zelf niet kan, iemand inhuren die het op orde brengt zoals jij het wil en het beheerbaar achter laat?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-02T09:21:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.