Week 29

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wie krijgt grove korting van Microsoft? Verlanglijst Na de kater.

Wie krijgt grove korting van Microsoft?
... Paris, oui. De gemeente krijgt kortingen tot wel 60 procent via Microsoft-wederverkopers en installateurs die helpen bij het grootschalige migratieproject van de Franse hoofdstad. Parijs heeft succes met de dreiging dat ze Linux en andere open broncode software gaat evalueren. Officieel is het natuurlijk geen dreigen, maar serieus overwegen. Officieus is het een duidelijk signaal aan Microsoft.
De Windows-producent kan niet tegen open broncode concurreren op prijs en doet dat tegenwoordig daarom op zaken als totale eigendomskosten (tco); een Windows-systeem zou veel goedkoper zijn dan een Linux-omgeving. Wellicht dat dit geldt voor gecertificeerde systeembeheerders voor die verschillende systemen, maar over hete hangijzers als lapmiddelen en beschikbaarheid woeden nog felle discussies.
Overigens ontkent software-architect Bill Gates dat open broncode de grootste concurrent is voor zijn bedrijf. "Weet je wat mijn taaiste tegenstander is? Software-piraterij. Als je goed om je heen kijkt, zie je meer illegaal gekopieerde Windows dan open broncode software, veel meer", verklaarde hij vorige week tegenover de Australische pers.
 
Verlanglijst
... erp-concern SSA Global Technologies koopt zich naar de top. Vorig jaar trok het de portemonnee voor Infinium, Ironside en natuurlijk Baan. Kortgeleden is daar Marcam bijgekomen, de procesgerichte erp-softwareleverancier en dochteronderneming van Invensys, de ex-moedermaatschappij van Baan. "Gezien het feit dat Marcam meer dan veertig jaar ervaring met zich meebrengt, is de overname een belangrijke mijlpaal voor zowel onze klanten als prospects in de procesindustrie", jubelde topman Mike Greenough.
Een jaar geleden dacht Greenough er nog heel anders over. In een interview met Computable in juni 2003 liet hij weten dat Marcam "niet boven aan ons verlanglijstje staat". Hij zei vooral te zoeken naar erp-leveranciers die in het middensegment actief zijn, want "daar vindt de actie plaats". Kennelijk waren die toch niet te vinden en kwam SSA als vanzelf bij Marcam uit. Het blijft merkwaardig dat het concern Marcam niet erbij kocht toen het Baan van Invensys overnam.
 
Na de kater
... krabbelt umts weer overeind. Net zoals je een dronkaard 's morgens vroeg na een zwaar gelag de avond daarvoor niet vraagt naar zijn hoofdpijn, zo was het ook lange tijd ongepast om Europese telecombedrijven naar hun investeringen in umts-licenties te vragen. Nu de eerste twee aanbieders in Nederland, Vodafone en KPN, met umts zijn gestart hebben zij opeens minder moeite met deze cijfers. Hoe hoog de prijzen ook waren, ze lijken terug te verdienen nu de netwerken er eindelijk zijn en de bedrijven nog bestaan.
Voor de Nederlandse markt gaat dit wellicht op, zeker omdat KPN en Vodafone voorlopig de enige met een umts-net zijn. Zij hebben in Nederland elk 715 miljoen euro voor hun umts-licentie neergeteld. Omgezet naar hun huidige klantenbestand en marktaandeel plus de minimale kosten voor de bouw van het netwerk moet dat in vijftien jaar goed terug te verdienen zijn. In Duitsland is het een heel ander verhaal. Daar trokken zij elk ruim acht miljard euro voor hun licenties uit. Gezien zijn marktaandeel zal vooral KPN er een zware dobber aanhebben om dit weer op te hoesten. Gelukkig schreef het telecomconcern in 2001 al een groot bedrag aan goodwill af op de Duitse dochter E-Plus. Bij Vodafone staan alle licenties nog voor de volle 100 procent in de boeken. Misschien levert dat nog wat vuurwerk op.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-16T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.