Windows-applicaties en Linux

Dit artikel delen:

Over Windows 2000 en Linux zal nog jarenlang gedebatteerd worden. De belangrijkste discussiepunten zijn:

  • W2K is veel te groot en complex. Linux is veel compacter en daardoor veel robuuster.
  • W2K heeft verborgen API's. Die API's worden niet alleen gebruikt door Microsoft-applicaties, maar ook door hackers. Linux heeft niet zulke gaten en is minder kwetsbaar voor vandalisme.
  • Linux is goedkoper dan NT en heeft minder machinecapaciteit nodig.
  • In een 'open source' softwareomgeving lijken nieuwe producten en versies eerder klaar te zijn dan bij leveranciersspecifieke software, al bestaat hierover nog twijfel.
Op het eerste gezicht lijkt de stand Linux-W2K 10 - 0. Maar zo eenvoudig ligt dat niet, en dat komt door de applicaties. De meeste PC-gebruikers zijn tot hun spijt aangewezen op Microsoft Office, waardoor bestanden in Word-, Excel- en Powerpoint-formaat (of liever gezegd, in verschillende formaten) veruit in de meerderheid zijn. Als Linux Windows op de PC wil vervangen, zowel thuis als op kantoor, dan moeten er goede alternatieve applicaties zijn. In de praktijk wordt dit probleem nog ingewikkelder door de noodzakelijke compatibiliteit met bestaande bestanden.
XML zal hier zeker een rol spelen. Tekstverwerkers zijn geschikt voor het aanmaken en bewerken van simpele brieven en memo's, maar ze zijn verre van ideaal voor zakelijke documenten. Documenten, handleidingen en online informatiesystemen zijn immers veel complexer. Ze kunnen door verschillende auteurs zijn aangemaakt en pas jaren later door andere auteurs worden bewerkt. Document-onderdelen moeten daarom met een XML-editor aangemaakt worden. Daarbij krijgt het uiteindelijke document zijn definitieve vorm door een XML style-sheet op de onderliggende elementen toe te passen, die in een XML-repository opgeslagen zijn.
Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de toekomst, omdat de tekstverwerkers van vandaag door twee producten zullen worden vervangen: een eenvoudige tekstverwerker en een documentbeheerssysteem met XML-editors voor zakelijk gebruik. Deze ontwikkeling geeft Linux toegang tot Microsofts gebruikersgemeenschap.
Ik geloof dat de tijd rijp is voor nieuwe kantoorproducten; Linux is daarbij niet meer dan een interessante 'faciliterende' factor. Toch zal het in de toekomst noodzakelijk zijn om Windows-applicaties naar Linux te porten. Voor Corel is dit overduidelijk, voor Lotus minder. Voor Corel is Linux van vitaal belang. De groei van Linux is vooralsnog geconcentreerd rond servers. Toch heeft Corel zijn Office-suite al naar Linux geport. Ze leveren zelfs een versie voor Linux die helemaal is toegesneden op de desktop. De nadruk ligt daarbij op de gui in plaats van op typische server-zaken als Redhat, Suse, Caldera en dergelijke. Als de convergentie tussen Corel en Inprise ooit echt plaatsvindt, zouden ze in staat moeten zijn een redelijk uitgebreid pakket voor Linux op de markt te brengen. Helaas zijn dit nieuwe versies van de oude producten in PC-stijl; de noodzakelijke vereenvoudiging ontbreekt. Maar als ik zie wat ik met mijn PC doe, dan zijn Corel Draw, Adobe Photoshop en Photo Deluxe en audiotools even belangrijk voor mij als een tekstverwerker.
Ik geloof best in een kantoorapplicatie op basis van Java, die via een browser werkt, maar ik denk dat we de PC nog lang nodig zullen hebben om deze werkstation-achtige applicaties mogelijk te maken. Er zullen nieuwe foto-applicaties voor Linux op de markt komen, maar het is toch interessant om te volgen wat Adobe gaat doen. Adobe is zeer Linux-bewust, dus waarom niet?
En dat brengt ons op Microsoft. Een groot deel van de omzet van dit bedrijf is afkomstig uit de verkoop van applicaties, met name Office. Die applicaties zijn alleen verkrijgbaar voor Windows, hetgeen de monopoliesituatie versterkt. Maar wat gebeurt er als Microsoft wordt opgesplitst en de Office-divisie een afzonderlijk bedrijf wordt? Blijft deze Office-divisie zich richten op NT, terwijl Linux de markt verovert? Als Microsoft er in slaagt Office op Linux aan de praat te krijgen, dan kan de zakelijke markt veel sneller overstappen naar Linux, terwijl ze toch aan Office gebonden blijven. Op deze manier wordt het voor nieuwe kantoorsystemen veel moeilijker een ingang te krijgen in de zakelijke markt. Microsoft realiseert zich dit terdege.
Er zijn primitieve tools om Windows-applicaties naar Linux te 'poorten', maar dan voor de server, ofwel klonen van Microsoft ASP's. Er is ook een Windows gui, maar die biedt alleen de Windows 'look-and-feel', en niet alle bekende Windows API's. Alleen Microsoft is in staat Office naar Linux te 'poorten'. Doen ze het of doen ze het niet?
 
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal IT-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.