Marketing-truc's met Windows 95

Op het enorme marketing-offensief rond Windows 95 volgde een explosie van losse verkoop, die even snel ook weer uitdoofde. De detaillisten bleven zitten met enorme hoeveelheden onverkochte exemplaren die naar Microsoft werden teruggestuurd. Het bleek namelijk niet eenvoudig een bestaande PC geschikt te maken voor Windows 95. De onvermijdelijke groei van Windows 95 wordt echter gewaarborgd door de klonenbouwers die het besturingssysteem meeleveren, zodat nieuwe computers met Windows 95 of 3.1 de deur uit konden gaan.

De meeste gebruikers hebben ervaren dat het upgraden van een bestaand systeem problemen oplevert. In mijn organisatie werden de moederborden compleet vervangen, wat veel goedkoper was dan te proberen de oude aan de praat te krijgen. Ook hebben we geleerd dat je de harde schijf moet formatteren en alles opnieuw moet installeren. Het resultaat hiervan was wel dat hele organisaties Windows 95 in de ban hebben gedaan en Windows 3.1 op hun nieuwe machines installeerden. Dit had geen invloed op de verkoop van nieuwe machines; de klonenbouwers wisten ervan te profiteren. Ze verkochten nieuwe machines met Windows 95, en niet met Windows 3.1. Als ze succes zouden hebben, zou dat gebruikers dwingen om met Windows 95 te gaan werken. Meer gebruikers van oude PC's zouden ontevreden worden over hun oude software en om upgrades vragen. Vanwege de problemen hierbij zouden veel gebruikers nieuwe Windows 95-systemen eisen. Dat zou de vervangingscyclus versnellen en de verkoop van PC-klonen doen stijgen.
De gebruikersorganisaties trapten hier niet in. Ze installeerden gewoon een bestaande kopie van Windows 3.1 bovenop Dos en lieten Windows 95 voor wat het was. Dit is mogelijk omdat elke PC-kloon Windows 3.1 ondersteunt, al zullen er problemen ontstaan omdat de nieuwe plug and play-hardware, de nieuwe graphics en vooral de universal serial bus (usb) nieuwe, specifieke device-drivers nodig hebben. Het gebrek aan device-drivers voor Windows NT is voor veel PC-klonen al een groot probleem gebleken.
De applicatie-suites vormen een andere, vergelijkbare bron van conflicten. Als de ene gebruiker Office 95 heeft, willen de anderen dat, ondanks de overmatige complexiteit, ook en dus Windows 95 en een nieuwe PC. Als het installeren van Windows 95 al een noodzakelijk kwaad is, hoeft het installeren van Office 95 dat nog niet te zijn: Windows 95 draait immers ook de oudere applicaties. Dit is een tijdelijke oplossing om de upgrades en bijbehorende hoge kosten tegen te houden totdat het pleit tussen Windows 95 en NT is beslecht. Moeten we eigenlijk wel overgaan op complexe kantoor-suites, of kunnen we toch beter wachten op de nieuwe generatie component-software, die veel eenvoudiger zal zijn? Of moeten we misschien geen enkele PC upgraden, maar wachten op Java en intelligente terminals?
De conclusie is dat enige sturing voor algemene PC's nog wel is uit te oefenen, ondanks de druk van Microsofts massale marketing. Dit geldt echter niet voor laptops. Die zijn erkend zakelijk speelgoed geworden. Veel mensen willen liever een laptop dan een desktop omdat ze hem mee naar huis kunnen nemen. Ik heb het dan niet over de echte mobiele laptop-gebruikers maar over kantoorpersoneel. Waarom willen die mensen thuis werken? Hoe effectief kunnen ze zijn als ze geen privéleven meer hebben? Dekt de verzekering verlies of diefstal? Bevat de harde schijf van de laptop geen bedrijfsgeheimen, die voor een deskundige dief nog veel waardevoller zijn en door geen enkele verzekering worden gedekt? De kleine toetsenborden en schermpjes zijn in elk geval niet ergonomisch.
Laptops zijn uitgerust met Pcmcia Ethernet-adapters, zodat ze in het lokale netwerk geprikt kunnen worden. Ook zijn ze te koppelen aan de uitgebreide faciliteiten van het docking-station (al is dat wel duurder).
Laptops zijn gewone PC's en draaien dezelfde software. De hardware is echter verschillend. Op detailniveau zijn geen twee laptops identiek. De laptop-leverancier levert dus voor elk type laptop een op maat gemaakt besturingssysteem. Wederom Windows 95 of 3.1, maar steeds vaker het eerste. Het is zelfs nog moeilijker om Windows 3.1 op een laptop te installeren dan op een gewone PC. De benodigde device-drivers kunnen waarschijnlijk wel van een webserver of bulletinbord worden opgehaald, maar het kan een nachtmerrie zijn om alles aan de praat te krijgen.
Het weglaten van de Windows 3.1-optie is een gemeen trucje van de fabrikanten om nieuwe machines te verkopen terwijl de oude nog niet zijn afgeschreven. De enige resterende optie is daarom: installeer Windows 95 op laptops, installeer Windows 3.1 op andere PC's, en gebruik de oude Office-suite in plaats van Office 95!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-15T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.