In de zomer 33/34 - 2002

Dit artikel delen:

De vele miljarden euro's die betaald zijn aan umts-licenties begint steeds meer pijn te doen. Het Spaanse Telefonica en het Finse Sonera gooiden drie weken terug de handdoek in de ring. Ze laten de ruim acht miljard euro kostende umts-licentie voor Duitsland voor wat hij is.De waarde van de umts-licentie schreven zij in één keer af. Andere belbedrijven hebben zonder uitzondering de volle waarde van deze umts-licenties nog in hun boeken staan!

Ook de aanleg van umts valt vies tegen. Orange, dochter van France Telecom, heeft de Zweedse autoriteiten gevraagd de uitrol van zijn umts-netwerk drie jaar te mogen uitstellen. Een dag eerder had Tele2 al een soortgelijk verzoek bij de Zweden ingediend. Bij de uitgifte van umts-licenties heeft de Zweedse overheid belbedrijven niet laten bieden, maar ze voorwaarden opgelegd waaraan de uitrol van umts moet voldoen. Een belangrijke eis is dat in 2003 een groot deel van het dunbevolkte land umts-dekking moet hebben. Dit blijkt in de praktijk veel moeilijker te realiseren dan belbedrijven vantevoren hadden ingeschat.

Wereldrecord draadloos-lan: 70 km
Nou vooruit, omdat het zomer is. Tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria ligt zo'n honderd kilometer Atlantische oceaan, sinds tijden een uitdaging voor Olympische zwemkampioenen. Volgens een van de leden van de lokale computerclub, Alejandro Camara Acevedo, is de afstand op zaterdag 3 augustus op een heel andere manier wisten overbrugd. Bijgestaan door Linux-kenners van een it-bijeenkomst op Gran Canaria, verbonden de computeraars de eilanden met een 802.11b netwerk. Gebruikte hardware: twee standaard laptops uitgerust met D-link draadloze netwerkkaarten en twee 24db richtantenes. Het overbruggen van 70,5 kilometer betekent volgens Acevedo "een wereldrecord". Het vorige record bedroeg volgens hem 54 km, ergens in Spanje.
Glenn Fleishman, die op http://80211b.weblogger.com ontwikkelingen op dit gebied bijhoudt, wilde het wereldrecord niet meteen erkennen: "Ik weet niet of dat echt ergens wordt bijgehouden."

Webdiensten verenigen
Concurrenten IBM, Microsoft en Bea Systems beseffen dat ze webdiensten niet elk op eigen houtje breed in de markt kunnen zetten. De drie hebben gezamenlijk een reeks specificaties opgesteld voor webdiensten die het gebruik hiervan moeten bevorderen. De specificaties worden ter goedkeuring ingediend bij een nog niet bepaalde standaardenorganisatie.
Microsoft en IBM hadden al eerder de handen ineengeslagen. Zij hebben onder meer de Web Services Interoperability-organisatie (Ws-i) opgezet en het Simple Object Access Protocol (Soap) ontwikkeld. Dit is een communicatiemiddel voor verschillende applicaties en computersystemen om webdiensten te vormen.
De steun van Bea is opvallend aangezien deze middleware-leverancier eerder samen met Sun Microsystems de Web Services Choreography Interface-specificatie heeft ontwikkeld. Die moet meerdere webdiensten in en tussen bedrijven koppelen en vertoont dus overlap met de nieuwe specificaties die samen met Microsoft en IBM zijn opgezet.

Loudcloud uitgekleed
De aandeelhouders van internet-dienstverlener Loudcloud zijn akkoord gegaan met de gedeeltelijke ontmanteling van het bedrijf van oud-Netscape-oprichter Marc Andreessen. Dienstverlener EDS koopt voor 63,5 miljoen dollar de divisie voor websitebeheer. Dit is een broodnodige financiële injectie voor Loudcloud, waarvan het voortbestaan nogal onzeker was. Het resterende deel concentreert zich voortaan op software en verandert zijn naam in Opsware.
 
Redactie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-16T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.