Meer duwen dan trekken

Dit artikel delen:

In verbluffend korte tijd is Pointcast uitgegroeid tot de belangrijkste service op Internet. Belangrijk in de zin van langdurigst in gebruik, wat weer blijkt uit de statistieken voor bitstromen over het Web.

In de VS bestaat geen rem op het laten aanstaan van een on-line nieuws-applicatie zoals Pointcast vanwege de vaste tarieven voor ISP's en lokale telefonie. Naast de abonnementskosten zijn er geen extra kosten verbonden aan het laten openstaan van een telefoon- of Internetverbinding. Het gevolg is dat telefooncentrales plat gaan. In Europa wordt wel gebruiksafhankelijk getarifeerd en blijft Pointcast bijna uitsluitend op de zakelijke werkplekken nonchalant aan staan; de baas betaalt.
Pointcast is een soort screensaver die regelmatig gevoed wordt met de laatste nieuwtjes vanuit een server op Internet. Het is de eerste stap richting Internet-televisie: informatie wordt naar je toe geduwd (push), je hoeft deze niet zelf van de sites af te halen (pull). Een klik volstaat.
Er zijn binnen Pointcast 2.0 basisrubrieken zoals Nieuws van Reuters en van CNN, het Weer door Accuweather, Sport, Privé, Bedrijven, Industrieën, en Internet. Verder zijn er nog magazines: kanalen over bepaalde onderwerpen. Persoonlijk interesseprofielen worden nauwelijks ondersteund, bijvoorbeeld alleen om aan te geven in welke aandelen op de New York Stock Exchange je bent geïnteresseerd. Critici kreunen vanwege de vele ongevraagde info die op hun beeldschermen terecht komt en de hoge netwerkbelasting. Je kunt nu de gratis bètaversie van Pointcast 2.0 ophalen; overigens is die alleen geschikt voor Windows 95 en NT.
Ieder succes kent zijn navolgers. Het is daarom niet verbazingwekkend dat de dominante positie van Pointcast inmiddels zwaar onder vuur staat. Netscape met Netcaster en Microsoft met Active Desktop zijn beide actief in de weer met het integreren van 'duw'-technologie in hun browser. Marimba van het gelijknamig bedrijfje wordt ingebouwd in Netscape Communicator. Door dit soort samenwerkings- of acquisitiestrategieën weet Netscape zijn slinkende voorsprong op de gigant uit Redmond keer op keer op het nippertje veilig te stellen. Microsoft integreert ondertussen Active Desktop in Windows 98 waardoor de 'duw'-technologie in potentie beschikbaar komt voor tientallen miljoenen PC-gebruikers. Een preview is op te halen van de Microsoft-site als onderdeel van Internet Explorer 4.0. Bij zijn marktvoorbereiding biedt Microsoft Active Desktop-kanalen aan aan lokale infotainment-partijen. De kaarten in de Nederlandse markt worden nu geschud.
Het grote gevaar van 'duw'-technologie is dat het niet gebruik maakt van Internet multicasting-standaarden en het Net nog verder helpt verstoppen. Bij het inkopen van 'duw'-producten is het daarom belangrijk te hameren op ondersteuning van de multicasting-standaarden. Verder bieden de ontwikkelingen bij Netscape en Microsoft onvoldoende compatibiliteit. Op den duur is wel te verwachten dat convergentie plaats vindt richting de facto-standaarden als Java, CDF (Channel Definition Format), en in de basis-Html (Hypertext markup language). Maar dat is volstrekt onvoldoende. De dynamiek in de Internetmarkt is zo groot dat Microsoft 'slechts' een early adopter is die zeer op zijn hoede moet zijn vanwege het razendsnel doorbreken van vernieuwers zoals Netscape (eerst) en Pointcast (nu). Er komt een dag dat de Goliath uit Redmond te traag reageert op een cyberflash-ontwikkeling en daverend het onderspit delft tegen een snellere David. Kijk naar de dynamiek in de IT-wereld; het is een kwestie van statistiek. Verschillende kleine spelers zijn zich nu aan het invechten: Backweb, sterk gericht op intranet- en extranettoepassingen, heeft recent Lanacom Inc. en daarmee het Headliner-product overgenomen. Een andere nichespeler is het van origine Nederlandse Netpresenter van Frank Hoen dat eveneens als technologie-aanbieder in de zakelijke markt een graantje meepikt, ondermeer met Shell als aansprekende klant.
Voor specifiek IT-nieuws kom je momenteel verder met e-zines - elektronische magazines - dan met de huidige 'duw'-aanbiedingen. Ze zijn er in grote getale. Denk aan IT Works met nieuwtjes over de grote IT-partijen. Meer klasse hebben bijvoorbeeld New York Times IT Nieuws en ZDnet van Ziff Davis met uitstekende IT-productoverzichten en analyses van ontwikkelingen. Veel IT e-zines bieden attenderingsbulletins via e-mail. Eigenlijk is dat een oudere, simpeler vorm van push. Dit alles neemt niet weg dat we de potentie van 'duw'-technologie beslist niet moeten onderschatten, ook niet voor wat betreft het IT-nieuws. Het Web is al sinds circa drie jaar massaal in gebruik, een eeuwigheid in Internettermen. Al geruime tijd was het wachten op de volgende metamorfose. Die is er nu: 'duw'-technologie gaat onze pc's in Net-tv's veranderen. Straks komt Veronica ook via Internet naar je toe!
 
Om de drie weken schrijft dr. Martijn Hoogeveen, manager Partnership & Service Development bij PTT Telecom Internetdiensten, op deze plek over de beste Internet-sites rond een thema dat interessant is voor de lezers van Computable.
Alle http-adressen van de genoemde sites zijn te vinden op Computable Online: http://www.computable.nl/internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-15T00:00:00.000Z Martijn Hoogeveen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.