Gigawerk aan Interversity

Dit artikel delen:

In circa twee maanden, tussen januari en maart 1998, was ik in de gelegenheid om in samenspraak met het Ministerie van Economische Zaken een zakelijk consortium te vormen dat de intentie onderschreef om Nederland aan te sluiten op Internet 2.

In opdracht van bovengenoemd ministerie en Verkeer & Waterstaat werkte een tweetal consultancybedrijven een goed businessplan uit, waaraan met name Surfnet en Telematica Instituut forse bijdragen leverden. De naam werd GigaPort, het nieuw geformeerde kabinet Paars-II was positief, en trok een fors bedrag uit. Het verdere verloop volg ik als kritische geest iets meer vanuit de zijlijn.
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder, veel tijd is helaas besteed aan het opzetten van een stuurgroep. Toch moet ik toegeven - ook al kreun ik af en toe uit ongeduld iets over "ambtelijke en politieke molens" - dat er zeer veel bewustzijn is gecreëerd in de markt. Er is een positieve atmosfeer ontstaan. Dat komt niet in de laatste plaats omdat in de markt het gevoel bestaat dat het opzetten van een GigaPop-infrastructuur een belangrijk voorwaardenscheppende investering is, die hoe dan ook gedaan moet worden. Leg een snelweg aan en hij stroomt vol. Leg een multimediaal internet aan, en er zullen vanzelf applicaties verzonnen worden, die ook deze infrastructuur tot de nok toe volpompt met data. Geen probleem. Zeer interessant is dat Noord-Amerikaanse ervaringen hebben geleerd dat een GigaPop-infrastructuur geen genoegen kan nemen met ATM of Frame Relay. Internetdata kan het best direct over glasvezel getransporteerd worden, zonder extra protocol-lagen: IP over (D)WDM, Wave Division Multiplexing... Meer kleuren over een glasvezel, iedere kleur vertegenwoordigt een bepaalde bandbreedte (=capaciteit). Bijvoorbeeld: met vier kleuren werken verviervoudigt de capaciteit van een glasvezel. Dit soort netwerken bestaat nog nauwelijks in Nederland, maar GigaPort heeft het proces van investeren in GigaPop-infrastructuur behoorlijk versnelt.
Het belangrijkste GigaWerk zit echter in de applicatiekant (Dit onderdeel van GigaPort heet dan ook GigaWorks). Hier zullen de ontwikkelingen vooral in een stroomversnelling komen wanneer de breedbandinfrastructuur ruimer beschikbaar komt, inclusief snelle opritten. Wat betreft applicaties, die gebruik maken van de multimediacapaciteit, zie ik de volgende als uiterst strategisch:

  • Allereerst een soort multimediale Yahoo, want ook in Internet2 zullen webgidsen een belangrijke spilfunctie vervullen. Vermoedelijk zijn het veel informatievere, en veel leukere 3D-omgevingen geworden, waarmee je als een F16-piloot door het wereldweb kunt navigeren met alle commerciële ellende van dien: "Help, een vijandelijke reclame-MIG!".
  • Verder Media On Demand: het downloaden van clipjes is in de Snelnetproef in Amsterdam aardig populair. Maar er is nog zeer veel audiovisuele content in de wereld die als een Doornroosje door GigaPort wakker gekust kan worden. Veel competente mensen met een fotografische, film-, audio- of videoachtergrond halen hun neus nog op voor het huidige internet met zijn erbarmelijke kwaliteitsniveau.
  • En natuurlijk audiovisuele communicatie: internet draait nu al in belangrijke mate om communiceren. Via e-mail, chat, discussiegroepen, enzovoort. De populariteit van videoconferencing zal met het toenemen van bandbreedte steeds verder groeien.
En tenslotte de Interversity: GigaPort komt allereerst beschikbaar voor universiteiten en particuliere onderzoeksinstellingen. Wat is dan logischer om het concept van de internetuniversiteit tot leven te brengen? Zo'n concept maakt gebruik van alle bovengenoemde functionaliteit voor het ondersteunen van het leerproces en een cybercafé vult de gaten in het studentenleven. Daarnaast kunnen multimediale 'teasers' een online cursuswinkel erg aantrekkelijk maken, want de e-commercefunctie mag beslist niet onderschat worden. Bij het realiseren van een internetuniversiteit hoort nu eenmaal de gedachte centraal te staan: wat heeft een student eraan? Gemakkelijk een beeld kunnen opbouwen over de inhoud van een cursus, en deze vervolgens direct kunnen bestellen, zijn de meest cruciale basisfuncties voor een internetuniversiteit. Het zou fantastisch zijn wanneer in een online cursuswinkel een zeer compleet aanbod van Nederlandse cursussen te vinden is. Dit zou tevens de monopolistische hokjesgeest doorbreken in de universitaire onderwijsbranche. Kortom: GigaWerk aan de winkel om een Interversity op te richten, die inspeelt op de multimediale mogelijkheden van GigaPort, en de student de joystick in handen geeft. Een student aan de joystick betekent automatisch dat alle gereguleerde belemmeringen, die keuzevrijheid in de weg staan, moeten verdwijnen!
 
Om de vier weken schrijft prof. dr. Martijn Hoogeveen over Internet sites rond een interessant IT-onderwerp. Reageer s.v.p. via het discussieforum internet: http://www.computable.nl/discussie. Alle URL's met verwijzingen staan in Computable Online: http://www.computable.nl/internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Martijn Hoogeveen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.