De kijk van Van Eijk: Sukkel

Eerstejaars studenten worden in veel landen door hun ouders gewaarschuwd voor het pokerspel. 'In elk potje poker is er een sukkel. Zorg dat je weet wie de sukkel is. Als je de sukkel niet kan vinden, is er een grote kans dat je het zelf bent.' Iets dergelijks heb je ook in de ict. Als je niet weet wie de systeemintegrator is, ben je een sukkel.

Mijn vorige column ging over die systeemintegrator, degene met het ‘masterplan'. Je bent een sukkel als je zelf de systeemintegrator bent en het niet in de gaten hebt. Als je bijvoorbeeld zelf de hardware aanschaft en los daarvan de software ben je onder meer helemaal verantwoordelijk voor de capaciteit en performance van het resulterende systeem. Noch de hardwareleverancier, noch de softwareleverancier gaat dat probleem van je overnemen.

Overigens mag je best kiezen om zelf de systeemintegrator te zijn. Het kan voordelen hebben. Open source software op commodity hardware is flink goedkoper, als je alles geïntegreerd krijgt. En Amazon zou niet zo uniek en succesvol zijn als ze hun applicaties door iemand anders lieten integreren.

Je bent ook een sukkel als je iemand anders de integrator laat zijn, terwijl je dat niet in de gaten hebt. Het is lekkker makkelijk, dat wel, maar uiteindelijk ben je met huid en haar aan de integrator en diens masterplan overgeleverd. Ik zat laatst op een terrasje van mijn café lungo te genieten terwijl ik een paar mensen hoorde praten over hoe genoeg ze hadden van Facebook, maar ja, ze konden er niet van af, want er was inmiddels geen andere manier om de foto's van hun vrienden te zien. Facebook is blijkbaar een systeemintegrator.

In een van de reacties op mijn vorige column stelde iemand voor om een systeemintegrator in te huren. Kan dat? Natuurlijk. De eigenaar is verantwoordelijk en bepaalt. Maar als eigenaar moet je voortdurend de systeemintegrator en diens masterplan in de gaten houden. Kun je dat niet, dan heb je je stapel muntjes bij wijze van spreken al aan de andere spelers gegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Neem MSN en ICQ; je 'moest' er op totdat diensten allerlei messengers integreerden en zo de noodzaak van een specifieke integrator overboord ging. Of mashups van tegenwoordig die services combineren. Je moet ook als integrator kijken of er nog een andere eerst onzichtbare integrator als 'De Mol' meedoet in het masterplan...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-16T10:53:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.