De kijk van Van Eijk: Voorlopers en achterblijvers

Ik snap het best. Cloud computing bedreigt het werk van veel it'ers. Een groot aantal, vaak interessante, taken gaat door cloud computing flink veranderen. En nieuwe technologie levert nieuwe ongelukken op.

Maar cloud computing is onafwendbaar, het is de derde grote disruptieve innovatie in mijn carrière. En zoals met elke disruptie is het een schokkerig gebeuren. Voor wie midden in de dynamiek van die innovaties zit, en wiens werk gevaar loopt is dat best verwarrend.

De cio van een grote zakelijk dienstverlener zei laatst dat uiteindelijk alles in de public cloud gaat, en dat het hem speet dat hij nu als tussenstap nog een private cloud moest bouwen. Ik vermoed overigens dat dat evengoed met verzet van zijn eigen organisatie samenhangt als met de onvolwassenheid van clouddiensten. Revoluties als deze nemen een jaar of tien, en ik denk dat we nu in jaar twee of drie zitten.

Er zijn voorlopers en achterblijvers. Ik hoor leveranciers roepen dat er geen behoefte is aan hun clouddienst, en tegelijk leveranciers die door hun eigen succes worden overvallen. Ik hoor afnemers klagen dat ze de dienst die ze willen niet op redelijke condities kunnen krijgen, en ik hoor afnemers die diensten krijgen die ze niet willen. We horen over topmanagers die alle cloudgebruik verbieden, behalve hun persoonlijke dropbox accounts natuurlijk.

Maar wat heeft de it'er te doen die er middenin zit? Ben je een roepende in de woestijn, een dwarsligger, of zet je je schouders er onder? En dan, duw je een auto aan en vergeet om er op tijd op te springen, of stap je op een trein die op een zijspoor staat? Hoe help je je eigen organisatie het beste verder?

Wie in de it werkt is gewend aan veranderingen. Deze kan er ook nog wel bij. Wie open staat voor nuance gaat kansen zien. Welke diensten zijn al heel adequaat en volwassen, en welke zijn dat voorlopig nog niet? Wat hebben organisaties nodig voor een optimaal cloud gebruik? Jouw kennis en ervaring zijn daarvoor nodig.

Waar zit jij, en wat is de volgende stap die jij wilt maken met jouw werk?

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Peter,

Leuk al die vragen. Maar wat is jouw persoonlijke antwoord/visie erop?

Peter,

Je stelt het volgende: "de onvolwassenheid van clouddiensten. Revoluties als deze nemen een jaar of tien, en ik denk dat we nu in jaar twee of drie zitten".

Als ik kijk naar de accreditaties van FedRAMP denk ik dat we al verder zitten. Mogelijk dat Public Cloud dus al veel sneller ingeburgerd raakt.

Zo te zien wordt het met de cloud niet goedkoper, er komt alleen meer werk op de ITer toe.

De eerste vraag is hier overgeslagen, namelijk wat brengt het mij als voordeel wanneer ik mijn toepassingen "in de cloud" zet, met welke risiko's moet ik rekenen en wat kost het die risiko's te minimaliseren.

Uiteindelijk kan "on premise" misschien goedkoper of veiliger zijn, dat hangt van je omgeving, je dynamiek en je eisen af.

@ruud, Wat jij wil doen kan ik nu niet zeggen. Mijn keuze is cloud trainingen en workshops.

@theo, dat is mijn punt. Veel diensten zijn al verder, waar ik op doel is wat er in bedrijven gebeurt. We hadden al een volwassen GSM systeem lang voordat iedereen een mobieltje had.

@jan de vragen die je stelt zijn terecht, en vertellen vooral iets over wat er eerder of later in de cloud gaat. Dat doet er echt wel toe, maar op termijn gaat 95 procent of zo van de IT diensten in de cloud.

ja Peter,
mijn keuze is ook big opportunistisch bruggendslaand meegraaien met de whatever nou weer voor disruptieve innovatie.

mauwerd is is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren, of wat anders met computers ;-)

@Peter
95% noem ik whishfull thinking. Heel misschien dat in nederland het aantal "cloud"-oplossingen meer zullen zijn als in het overige europa, echter een groot deel legacy-oplossingen draaien prima en zullen ook op termijn niet in "de cloud" landen.

Ik loop al wat langer mee en heb de hypes zien komen en gaan, voor de doorsnee nederlander geldt nog steeds "die maakt eerst een kladje van de kosten en dan ziet hij er vanaf". Security in de cloud is namelijk duur.

Daarbij hebben we ook hier "cloud" niet gedefinieerd . . . .

Peter,

Kijkend naar recente onderzoeken lijkt merendeel (54%) van Amerikaanse organisaties bezwaren te hebben tegen dataopslag in de cloud en heeft meer dan een derde (36%) moeite met de betrouwbaarheid van publieke cloud diensten. Een CIO die roept dat alles uiteindelijk in de publieke cloud gaat is gewoon dronken, je moet niet alles geloven wat tijdens al die feestjes geroepen wordt. Tenslotte is het juridisch nog behoorlijk mistig in de cloud en bleek Safe Harbor uiteindelijk vooral eenrichtingsverkeer. Dat andere CIO's het tegenovergestelde roepen over publieke cloud oplossingen heeft dan ook niet zoveel te maken met de beloften van de technologie of het verzet binnen organisaties maar gewoon met bepaalde wetgeving.

Grappig dat FedRAMP (Federal Risk and Authorization Management Program) genoemd wordt maar wat is de waarde hiervan voor Europese bedrijven?

@jan @ewout
jullie hebben gelijk, voor veel bedrijven is nu acuut en volledig overgaan op de public cloud even gevaarlijk als cold-turkey afkicken van GBH

Daarom duurt het ook nog een jaar of zes, zeven, voor het grootste deel over is.

Maar kijk eens hoeveel computing er nu op PC technologie plaats vindt, en welk deel van communicatie over internet gebeurt, in vergelijking met 30 jaar geleden?

@Mauwerd "wat met computers" ? Als in: Eric Clapton kan iets met een gitaar of als in: mijn neefje van 11 kan iets met websites? :-)

Ach Peter wie kan nu 7 jaar in IT overzien? De ipad werd in 2010 geintroduceerd, kon iemand in 2007 overzien dat vandaag de markt vol van tablets en smartphones is?

Definieer nu eerst eens wat je cloud noemt. Veel ICTers noemen webapplikaties al "cloud" en dat is het natuurlijk niet.

Natuurlijk zal er meer via het web gewerkt worden maar misschien zou je eens naar de duitse wetgeving moeten kijken die veel strikter is als de nederlandse. Daarom is de duitse cloud ook duurder omdat men risiko's afdekt.

We hebben allemaal een mening, niemand kan in de toekomst kijken, als dat geneuzel om de Krim escaleert lopen we over tien jaar misschien met knuppels rond, of leven we onder de grond.

Maar al die (publieke) cloud sceptici... ik heb geen kristallen bol nodig om te zien dat:

A) Steeds minder on-premises gebeurd
B) Data centers vaak niet in handen zijn van de mensen die daar hun servers neerzetten.
C) IT steeds vaker wordt uitbesteed
D) Ieder bedrijf wel iets met online diensten doet (= publieke cloud)

Of het nu cloud is, of hosting, het is en wordt steeds meer mainstream. Trek deze trend nu even door en zie de conclusies.

En laat ik de vraag omdraaien. Hoe ziet het IT landschap er over tien jaar anders uit? Doen de meeste bedrijven het beheren en onderhouden en kopen van servers zelf? Schets nu eens een beeld van hoe het gewoon beweging naar de (publieke) cloud word? Want daar hoor ik niemand over.

Peter, herkenbaar verhaal.
Bij mij is duidelijk geworden welke veranderingen op ons afkomen nadat ik het boek The big switch van Nicholas Carr had gelezen. Hierin wordt een parallel getrokken met de evolutie van energieproductie. Ook dit verliep volgens bepaalde lijnen en hobbels en die zijn heel herkenbaar in waar we nu mee bezig zijn met de "ICT productie".
Wat mij betreft is dit boek een aanrader voor elke ICTer.

Grootste veranderingen :

- applicaties worden onafhankelijk van onderliggende hardware
- runtime platformen wordt goedkoper en generieker
- infrastructuur is niet meer on-premise
- beheer is niet meer on-premise
- uitbesteding vind plaats in onderdelen naar verschillende partijen

Maar het valt nog te bezien of cloud computing een blijvertje wordt.
Aangezien ICT in de meeste bedrijven een cost center is en het crisis is, wordt nu in bovenstaande ontwikkelingen meestal gekozen voor de goedkoopste mogelijkheden. Kwaliteit en beveiliging is daarbij vaak van secundair belang en dat kan wel eens verkeerd uitpakken. Wanner de markt weer aantrekt, is er zeker behoefte aan goede technici vooral daar waar de ICT omgevingen verwaarloosd zijn en al snel tot legacy zijn getransformeerd.

Wellicht dat er voor bedrijven redenen kunne bestaan om ICT weer in-house te gaan beoefenen al dan niet in een eigen cloud.

Mijn tips voor techneuten :

- Zorg dat je daar als techneut op kan inspelen. Ken je vak, wees vooral heel erg hand's-on (ken je OS-en en DB's en leer programmeren in zoveel mogelijk verschillende contexten: VB, C, C++, Perl) en stimuleer je creativiteit, want dat houdt het leuk.
- Praat met ervaren ICT-ers (types als Ewout en Pavake bijvoorbeeld) en neem hun best practices over.
- Lees, lees en doe vooral. Koop een Raspberry PI en doe er wat mee.
- Laat je niet verleiden tot een positie als architectect of manager.
- Kies een niche, een specialiteit waarin je uitblinkt zoals : software upgrades, security, performance, etc.


@Peter,
Op tijd meespringen in de juiste richting, want daar gaat het om in ICT. Scheelt daarbij als je zelf kan sturen.

KJ++ ! Helaas tegen dovemans oren gezegd.. Ervaren cracks intereseert het niet meer, en jongens die nog maar een jaar of acht in het vak zitten kunnen het niet meer.

Blijf je dus zitten met een paar chagrijnen zoals ik ;)

Vanuit de reacties kun je ook al herleiden dat er te veel vanuit de techniek wordt gedacht. De veranderingen in het ICT-landschap worden ingezet vanuit de "business" en dus vanuit een snelle implementatie en verlaging in kosten, en niet vanuit de ICT-afdeling.

Beveiliging in acht genomen deel ik de mening dat de compromis van het kiezen van een hybride oplossing slechts een oplossing is om de organisatie gewend te laten raken aan het fenomeen. Vanuit exploitatie en kostenverlaging kan een hybride oplossing beter worden voorkomen.

Ik zie de rode draad van het betoog van Peter wel maar die rode draad is een beetje vaal wat mij betreft.

Automatiseren in de praktijk betekend doorgaans dat je mensen vervangt door het automatiseren van processen doordaat dat het doel is van automatiseren. het is geen gesubsidieerde bezigheid voor IT professionals.

De beste IT professional is degene die zich uiteindelijk weet uit te faseren. Ik weet het, weinig commercieel maar in het licht van de basis en reden van automatiseren toch.....

It Professionals en veranderingen. Als je als IT professionals niet tegen veranderingen kunt, heb je niet zoveel in de automatisering te zoeken is mij n stelling. Zo eenvoudig is dat. Een beetje IT professional zal dan ook vooruit moeten kijken en bijtijds moeten schakelen, wil die voor zichzelf de mogelijkheden niet onderzoeken voor de volgende stap in diens carriere. Anders is er geen volgende stap en heb je klaarblijkelijk heell veel tijd om te schrijven.

Ik heb al vaker geroepen, met enorm Respect voor een ieders individuele kwaliteit, dat de individuele discipline niet het centrum is van het universum, of je moet dat sec zo willen zien natuurlijk. Als je op een hoger platform gaat staan zie je doorgaans meer en ook waar je je eigen vakdiscipline het best kan positioneren.

Dat betekend vaak ook uit die discipline stappen en kijken waar de potentie ligt en die dan ook proberen te versterken. Heb je daar geen zin in omdat je louter vanuit eigen discipline reageert, dan beperk je je zelf zo vaak. En ik denk dat dat vaak de tragiek is van menig IT professional.

Vanuit die beredenering volg ik Peter dan ook zeker in zijn stukje.

Wij maken al jaren software voor gemeenten die bij ons "in de cloud" kunnen. Veel gemeenten maken daar ook al jaren gebruik van. Dus ik denk dat in ieder geval wij al veel verder zijn dan de 2-3 jaar zoals door jou aangegeven..

@corne
Jullie zijn leverancier? SaaS-provider?

Hoeveel van jullie klanten nemen dit nog niet als clouddienst af?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-03T11:02:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.