Spoelstra spreekt: Voltooid leven

Ik zat laatst te denken ‘Als het leven van oude mensen echt voltooid is, waarom dringen ze dan nog steeds voor bij de kassa?’. Wat is het nut daarvan? Je leven is voltooid. Wat staat er voor de rest van de middag dan nog op het programma?

Ik vraag me dan ook af wat oude mensen denken als ze voordringen? Maakt dat in hun lichaam bepaalde hormonen aan waardoor ze weer vijf dagen langer leven?

Ik was laatst in de Jumbo en het was totaal niet druk. Van de tien kassa’s was er maar één kassa open en diegene achter de kassa zat te wachten tot er iemand aan zou komen. Dus ik loop met mijn winkelwagen met boodschappen richting de kassa, komt er achter mij ineens heel sneaky een echt hele oude vrouw met een rollator met boodschappen in haar mandje en die doet heel erg haar best om eerder bij de kassa te zijn dan ik. Dus ik verhoog mijn snelheid. Maar ze was eerder bij de kassa dan ik. En ik kan het mij verbeeld hebben maar volgens mij hoorde ik haar ook nog heel zacht zeggen: loser.

Snel weer afscheid nemen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Ook in de ict hebben dingen snel een voltooid leven. Ontwikkelingen gaan zo snel dat we van veel producten, waarvan we in het begin zeiden: ‘maar dit is fantastisch!’, snel afscheid nemen. Zo hebben we bijvoorbeeld al afscheid genomen van de fax, de floppy, de 5Kb modem, WP 5.1, Windows 7 (en de zes versies ervoor en drie erna) en natuurlijk de melkboer.

De melkboer? Wat heeft dat met ict te maken? Even voor de jonge mensen, de melkboer was een soort pakketbezorger van PostNL alleen bezorgde hij daarnaast ook yoghurt, vla en veel andere boodschappen. Dat moest vroeger wel, want veel mensen hadden geen auto, maar wel acht kinderen die allemaal anderhalve liter volle melk per dag dronken. Tenzij je een koelcel thuis had, kon je dat niet eens opslaan. Maar hij verdween uit het straatbeeld omdat de supermarkt drie keer goedkoper was, iedereen een auto had en melkboeren ook altijd een beetje rare mannen waren. Dat er veel kinderen van melkboeren werden geboren, kwam zeker niet door zijn charisma of sportief uiterlijk.

Maar ik denk dat de melkboer nog geen voltooid leven had. Hij zou nu het perfecte distributiekanaal voor alle internet aankopen zijn. Aan de andere kant, dat zou ook niet zo lang duren want binnenkort vliegen de drones met de boodschappen door de straat. Of sterker nog, we gaan met onze 3D-printer alle pakken yoghurt zelf printen. Hebben we helemaal geen reden meer om buiten de deur te komen. Misschien om af en toe even bij wat oude mensen op visite te gaan.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 03/2018.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Bij de oude mensen op visite gaan? Waar heb je anders social media voor?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-30T10:00:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.