Week 52 - 2004

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: 2004 2005.

2004

UITIN
vastmobiel
PeoplesoftOracle
potsvoip
ExplorerFirefox
UnixLinux
privacyveiligheid
rechtszaakafkoopsom
WestenChina
outsourcingoffshoring
IntelAMD

 
2005
Het wordt nauwelijks licht meer overdag, de oliebollenkraam is geplaatst, de kerstboom aangeschaft. Tijd voor de onvermijdelijke vraag: wat gaat het volgend jaar ons brengen?
Wat de ontwikkelingen in de hardwaresector betreft, hoeven ict-managers zich weinig kopzorgen te maken. Tenzij hun gehele afdeling wordt uitbesteed of verplaatst naar India. Verder kunnen zij zich niet snel een buil vallen: er staan geen technologische revoluties voor de deur die om een strategische keuze vragen. 2005 brengt meer van hetzelfde, of liever: meer voor minder. De 'verDelling' van de industrie leidt tot verdergaande standaardisatie en schaalvergroting. Het aantal computerleveranciers en toeleveranciers zal verder teruglopen. De opmars van het x86-platform in de datacentra gaat door. De grote vraag is of Sun daar eindelijk eens een graantje van mee gaat pikken. En zal HP het werkelijk aandurven in 2005 zijn laatste nieuwe PA-Risc systemen op de markt te brengen? Het Itanium-alternatief krijgt nog altijd weinig steun in de industrie. Dan doet de Opteron-processor het een stuk beter. AMD is daarmee zowaar leverancier geworden van alle A-merk serverfabrikanten behalve Dell. De belangrijkste trend op serverniveau is overigens die van bladeservers.
De prijs/prestatie-verhouding van opslagapparatuur stijgt nog sneller dan die van computers. Je kunt nu al een San aanschaffen voor de prijs van een auto. De schijfopslagcapaciteit blijft adembenemend toenemen. De nieuwe iPod kan 80 Gigabyte opslaan. Zoveel muziek kun je in een leven niet beluisteren.
In de softwaresector blijft Microsoft in de pc-sector natuurlijk de dominante kracht. Het bedrijf staat er goed voor nu het gros van de juridische bedreigingen is afgehandeld, geschikt en afgekocht. De grote bedreiging voor Microsoft blijft de open-broncodebeweging, oftewel Linux. Die zal ook niet meer weg gaan, al zal het Linux-alternatief voor de desktop maar zeer geleidelijk terrein winnen, vooral in landen als China en India. Westerse overheden lijken het Linux-alternatief op de keper beschouwd vooral te gebruiken om betere voorwaarden te krijgen bij huisleverancier Microsoft. Behalve de onze dan, die wil zelfs meer Microsoft-licenties afnemen dan er werkplekken zijn.
Meer beweging zit er in de sector bedrijfsapplicaties. De overname van Peoplesoft door Oracle zal grote consequenties hebben. Wellicht ziet Microsoft zich nu toch genoodzaakt om een grote overname te doen, nadat eerder een vrijage met SAP werd afgeblazen. Ook IBM moet zich achter de oren krabben. De grootmachten Oracle en IBM hebben elkaar altijd gemeden, maar komen elkaar nu ineens overal tegen. Praktisch alle software van JD Edwards (eerder door Peoplesoft overgenomen) draait op IBM-systemen, en ook Peoplesoft werkt nauw samen met IBM. Kort geleden sloot Peoplesoft zelfs nog een technologie-overeenkomst met IBM van naar zeggen 1 miljard dollar. Oracle zit in een interessante spagaat. Het kan de omzet op IBM-systemen niet missen, maar het bedrijf zal vroeger of later zijn klantenkring het Oracle-platform willen opdringen. Van de verdere integratie van Peoplesoft met WebSphere komt natuurlijk niets meer terecht, leer ons Oracle kennen.
De belangrijkste ontwikkeling in de softwaresector is die van webservices of - wat modieuzer - software oriented architectures. SOA is een busstructuur waarmee applicaties webdiensten kunnen aanroepen. Van het nooit eindigende streven tot integratie van de eigen bedrijfsprocessen, verschuift de focus zich naar koppelen van bedrijfsprocessen tussen ondernemingen. Het aardige daarvan is dat de grenzen tussen softwareontwikkelaar en bedrijfsleven vervagen. Steeds meer organisaties gaan diensten aanbieden waarin bedrijfsprocessen als softwarecomponent wordt aangeboden. Banken, verzekeringsmaatschappijen, veilinghuizen en boekverkopers zijn in meer of mindere mate softwareleveranciers geworden. En wat te denken van het bedrijfsmodel van Google, één van de meest innovatieve softwarebedrijven van deze tijd: dat gebruikt software om advertenties te verkopen.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.