Spoelstra spreekt: Vrije val Apple

Het aandeel Apple lijkt bezig met een vrije val. Het aandeel stond dit jaar nog op zevenhonderd dollar en is inmiddels richting de prijs van het Facebook-aandeel aan het gaan. Nu heb ik u wel vaker gewaarschuwd dat u geen beleggingstips moet aannemen van mensen die zelf in een Skoda rijden, maar ik ga het toch proberen.

Zodra je je schoonouders met bepaalde producten ziet lopen, dan moet je direct de aandelen van het bedrijf dat die producten levert verkopen. Apple was voor de happy few. De happy few vraagt zich niet af wat het kost of wat je ermee kunt, die willen het gewoon hebben.

Klootjesvolk

Het klootjesvolk doet dat wel en komt er vervolgens achter dat Apple echt nergens mee integreert en dat het de bedoeling van Apple is dat je alleen nog maar Apple-spullen koopt. De Senseo Crema was ook hip, maar op een gegeven moment wil je toch een lekker kopje koffie.

Bij Facebook gaat de glans er ook een beetje vanaf. Ook dit komt omdat het niet speciaal genoeg meer is. Facebook wordt inmiddels ook door de meest suffe mensen gebruikt. Dan zie ik mensen van mijn leeftijd foto’s van twee glaasjes rosé op hun pagina zetten. En onder die foto zetten ze dan: ‘Kinderen naar opa en oma. Wij zitten heerlijk op het terras. #gezelligheid’. Ik zet er dan altijd onder: ‘Kan het kloppen dat bij jullie de voordeur nog open staat? #inbraakalarm’. Als je ouders een Project-X-feest gaan organiseren, dan hoef je ook geen politiebusje klaar te hebben staan. Dan komt de stadswacht niet eens kijken.

Onderwaterhypotheek

Overigens zou ik ook geen aandelen Samsung kopen. Want ze hoeven maar één cruciaal rechtszaakje te verliezen en de aandelen Apple gaan alsnog weer omhoog. Waar moet u nog wel aandelen van kopen? Ik zou helemaal geen aandelen kopen. Ga als een gek aflossen op uw onderwaterhypotheek!

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Suf artikel en helemaal niet komisch!

Beter is het misschien om KPN aandelen te kopen na de correctie van de aandeel emissie die ze nodig hebben om hun G4 netwerk te bekostigen.

Een onderwaterhypotheek moet je sowieso niet hebben. Als je die wel hebt, is aflossen tot het punt dat je niet met een restschuld blijft zitten bij verkoop wel verstandig.

Aandelen van hypegevoelige producten zijn ook meer volatiel. Dat moet men begrijpen voordat men deze aanschaft.

Onsamenhangend verhaaltje van de zoveelste azijnpisser tegen Apple.
Zeker weten dat ze bij Apple prima koffie schenken.

Ik heb ze beter gelezen, Spoelstra. Toen je Apple bekritiseerde en aangaf dat Apple nergens mee integreert, toen voelde ik de woedende stroom Apple-jehova's al aan komen stormen...
Dat vond ik dan weer wél leuk...

Jacob, een mooie humoristische wijze om te zeggen what goes up must come down. Zelfs nerds, Applejunks en sacherijnen lezen het.

Als je over een langere periode kijkt, valt het echt mee... Vrije val is natuurlijk populistisch gesproken, maar mag natuurlijk best als buitenstaander.

Ik denk dat de aandeelhouders zich hebben laten leiden waar de rest van de apple-consumenten ook voor gevallen zijn. Ik wil dit hebben, no-matter-what.

Value-for-money is een lastig begrip.
Bijna net zo lastig als de definitie van humor.....

Apple aandeel is in een vrije val
Jacob je snapt er van geen bal

de wereld is sterk in beweging
gewoon elk uur een afweging

dat is juist die leuke dynamiek
die je pareerde met scherpe repliek

je wordt een beetje statisch in je verhaal
en dat is waar ik niet alleen van baal

misschien wat meer transpiratie
voor je volgende 2wekelijkse inspiratie

dan hebben je lezers ook weer lol
en staat het met - reacties niet meer bol

Hm. Met de moraal 'laat je niet leiden door wat de gek er voor geeft' ben ik het wel eens. Maar het is dan wel wat raar om bij het kelderen van de koers te suggereren dat de producten niet meer deugen. Zowel Apple als Facebook behoren in mijn ogen nog steeds tot de beste, en in ieder geval, tot de belangrijkste bedrijven ter wereld. En dat mensen van jouw leeftijd nu ook hun foto's op Facebook zetten maakt die omgeving alleen maar waardevoller.

Hahaha, ik denk dat Jacob aan het eind van het jaar beoordeeld wordt op het aantal reacties op zijn columns gedurende het jaar en dat hij het gemiddelde iets probeert op te krikken. Noem Apple, Samsung of Facebook in een stukje op internet dan heb je aan reacties geen gebrek. Noem ze alledrie en dan gaan de sluizen helemaal open !

Kleine tip Jacob: probeer de volgende keer ook eens 'Microsoft', 'Android' en bij voorkeur ook 'Linux' er doorheen te weven; grote kans dat de site van Computable dan bezwijkt onder het aantal reacties !

Jacob ik deel met je dat je niet met aandelen moet gaan prutsen als je er geen verstand van hebt.
Voor de rest laat je weer zien dat je van automatisering weinig meer weet dan mijn buurjongen.... maar ja die is dan weer niet sucsesvol op het toneel.

Ach, stel nu dat Apple echt suf wordt, dan komt er eindelijk weer ruimte voor een ander merk om hip te zijn!

De jeu van de apple look en feel lijkt er wel een klein beetje af te gaan. Des te mooier dat er andere spelers zoals anroid en Windows nu meer ruimte krijgen.

Integratie puntje ben ik het wel mee eens, maar daarintegen wel weer een slim marketing ding. Eens kijken naar het aandeel op het moment dat er een nieuwe variant uitkomt! Allemaal een beetje relatief..

Ik mis het woord microsoft in dit blog.

Het is nog steeds zo dat Apple zeer gebruikersvriendelijke spullen ontwikkelt en verkoopt. Dat wordt gewaardeerd.

Ik ken een uiterst hierarchische bedrijf met eigenaar in de VS, waar alles van microisoft moet zijn.
Incl de daarbij horende ellende en achterlijke sw kwaliteit, ze vreten alles.
Maar het top mgt in de VS heeft ontdekt dat de iphone en apple laptop veel handiger werken dan de rommel van microsoft.
Als ze nu in Nederland op bezoek komen, moet de IT afdeling ook hun Apple spullen ondersteunen en toelaten op het netwerk.

De houding van "alles microsoft" is nu aan het veranderen.
De opvolger van de bedrijfs blackberry zou nu ook de iphone kunnen worden....

Ik denk dat als je nu marktleider in foto-rolletjes of diskettes bent je wel aardig kan score... Over 3~5 jaar, als men wakker wordt hetzelfde met een iDing.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-19T09:45:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.