Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Internet of things-toekomst is al realiteit

Mendix on Tour 2017

Computable Expert

W. Rijken
Consultant, ITVISORS. Expert van Computable voor de topics Management, Digital Transformation en Development.

Innoveren met behulp van software, we doen tegenwoordig niet anders. Het hoofdthema van Mendix on Tour 2017 is dan ook niet verwonderlijk: ‘Win in a software-driven world’. Op donderdag 15 juni 2017 streek de tour - die georganiseerd wordt in meerdere steden wereldwijd - letterlijk neer in thuishaven Rotterdam. Zo’n vierhonderd cio’s, business leaders, architecten en ontwikkelaars kwamen bijeen in de RDM Rotterdam, de plek voor innovatie in de haven. Tijdens het interactieve event werden baanbrekende cases gepresenteerd, live demo’s gegeven en keynotes gehouden.

Vorig jaar tijdens Mendix World bleek al dat Internet of Things (IoT) een belangrijk thema is met veel potentie voor de toekomst. Waar Mendix toen nog op de muziek vooruit liep en tijdens de conferentie vooral de IoT-hackathon centraal stond, was het dit jaar tijd voor concrete praktijkverhalen. Een van de meest heldere en inspirerende presentaties kwam van Thomas Thunnissen, projectmanager innovatie bij Heijmans. Hij vertelde over BeSense, een project dat samen met schoonmaakbedrijf CSU ontwikkeld is. BeSense is een slim sensorsysteem dat allerlei data verzamelt in gebouwen, met als doel om een slimme, aangename en duurzame werkomgeving te creëren. Met behulp van sensoren - die bijvoorbeeld onder bureaus en aan muren bevestigd worden - verzamelt BeSense anonieme data over bezetting en benutting van een gebouw. Alle sensoren hebben een uniek ID-nummer en zijn draadloos met een softwaresysteem verbonden. Voortdurend meten ze zaken die voor een pand van belang zijn: ruimtebezetting, temperatuur, CO2-gehalte, lichtintensiteit en luchtvochtigheid. Door al deze informatie samen te brengen en te analyseren, kunnen er slimme beslissingen genomen worden.

Disciplines komen samen

BeSense combineert IoT, big data en het gebruik van sensoren om gebouwen slimmer, gezonder en schoner te beheren. Het BeSense-project is een mooi voorbeeld van hoe verschillende partners samenwerken aan innovatieve projecten waar hardware, software, kennis en praktijk slim zijn samengebracht. Heijmans en CSU dachten samen het concept uit, maar schakelde hardwarefabrikant Clickey in voor de sensoren, en implementatiepartner ITvisors om het Mendix platform te bouwen waarop alle geaggregeerde data samenkomt. 

Naast Heijmans spraken ook Prorail en Radiuz over hoe zij Mendix ingezet hebben om de digitale transformatie te verwezenlijken en presenteerde Mendix een aantal interessante demo’s. Het bedrijf gaf met dit unieke evenement inzicht in de ontwikkeling van nieuwe applicatiestrategieën en hoe deze concreet gemaakt kunnen worden. De vraag hoe je nieuwe mogelijkheden optimaal kunt benutten en kunt combineren met je bestaande it-omgeving is mijns inziens de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-20T14:30:00.000Z W. Rijken


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.