Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Na 30 jaar is Linux te groot voor deze planeet

Dit artikel delen:

In 1991 kondigde de Finse student Linus Torvalds aan dat hij was begonnen met de ontwikkeling van de Linux-kernel, en de rest is geschiedenis. Het was geen 'overnight succes', maar de Linux-kernel is nu precies derig jaar later wel onderdeel van de meest gebruikte besturingssystemen ter wereld. Een terugblik.

Mijn eerste kennismaking met Linux was toen ik tijdens mijn afstuderen als bijbaan bij de computerwinkelketen Dynabyte werkte. Daar lagen dozen met Red Hat Linux in het schap, die ik na enige tijd toch eens mee naar huis heb genomen. Ik vond dat toen nog best ingewikkeld, maar bleef er mee experimenteren.

Later, toen ik bij de Universiteit van Leiden ging werken als Student Assistent voor professor Schmidt op de faculteit Recht en Informatica, leerde ik een andere kant van opensource kennen. Schmidt was een opensource-voorvechter en we spraken over de voor- en nadelen van Berkeley Software Distribution- (softwarelicenties voor opensourcesoftware) en GNU General Public License (GPL)-licenties. Ik vond toen al dat de GPL veel meer de samenwerking en het teruggeven aan de community promoot, en ik denk nog steeds dat dit de enige manier is om opensource op de lange termijn niet te laten versplinteren.

Ik ben toen besmet geraakt met de gedachte dat het mooi, interessant en leerzaam is om samen in de openbaarheid dingen te ontwikkelen. Dat is een ideologie waarin ik geloof.

Gehackt!

" Op een ochtend merkte ik ineens dat mijn pc vreselijk langzaam was"

Voor het programmeerwerk dat ik deed, kreeg in die tijd ook een Windows-werkstation van de faculteit. Die liet ik 's nachts gewoon aanstaan, want dat was heel normaal eind jaren negentig, onder andere door nieuwe tools als Napster. Op een ochtend merkte ik ineens dat mijn pc vreselijk langzaam was. Ik bleek gehackt te zijn. Toen dacht ik: dit gebeurt me één keer en nooit meer. Ik ga me nu écht verdiepen in dat Linux-spul. En dat is waar het voor mij begonnen is. Ik heb Red Hat Linux 6 of 7 op dat werkstation gezet, en daarna nooit meer teruggekeken.

Nooit wat

Sinds die tijd heb ik mijn juridische carrière opgegeven en ben ik me als hobby verder gaan ontwikkelen op het gebied van Linux en opensource, onder andere als Fedora-contributor, in de hoop dat ik er ooit mijn werk van kon maken. Dat bleek een paar jaar later mogelijk toen ik een baan kreeg als consultant voor 'Linux-achtige dingen'. Uiteindelijk had ik vooral te maken met Unix, onder andere bij een grote bank, want 'dat Linux wordt toch nooit wat' en 'alles blijft uiteindelijk op Unix en Solaris en dat is perfect'. Andere tijden.

De markt begon toen vanaf dat moment snel te veranderen, en Linux groeide in populariteit. Toen er een vacature bij Red Hat voorbijkwam (het bedrijf dat ooit mijn interesse in Linux had gewekt) bleek dit de ideale kans om van Linux en opensource mijn werk te maken. Want waar kan je dit nu beter leren, dan bij een bedrijf dat gebouwd is op opensource, de opensource-idealen en de GPL? Een bedrijf dat samenwerkt met alle partijen die iets met opensourcesoftware doen, van softwareleveranciers en technologiebedrijven, tot allerlei organisaties die opensourcesoftware gebruiken, en uiteraard de vele community's rond talloze projecten.

Open samenwerking

"Anno 2021 heeft bijna iedereen een computer op zak waar een Linux-kernel op draait"

Anno 2021 heeft bijna iedereen een computer op zak waar een Linux-kernel op draait, of in elk geval diverse opensource-hard- en softwarecomponenten. En ook bedrijven vertrouwen massaal op software en systemen die op Linux en opensource-tools zijn gebouwd. Ook daar heeft Linux de wereld veroverd. Weliswaar niet als vervanger van de Windows-desktop, maar wel als de motor achter de diensten waar bedrijven wereldwijd gebruik van maken.  

Organisaties vragen tegenwoordig ook niet meer alleen om hulp bij opensource-implementaties, maar ook bij implementeren van een open manier van samenwerken. Je hebt daarvoor een bepaalde cultuur nodig, die je organisatie in staat stelt om te gaan met al die snelle technologische ontwikkelingen. Dat doe je niet door te zeggen: we hebben hier een Unix-platform dat al vijftig jaar draait. Steeds meer bedrijven willen tegenwoordig de slag maken naar een opensource-manier van samenwerking, ontwikkelen in community's, zowel in- als extern, en wendbaarder worden als organisatie en daardoor sneller innoveren. Dat is waar de grootste winst te behalen is.

Naar de toekomst

Dertig jaar Linux heeft ons veel gebracht, en het mag helder zijn dat de GPL daar een belangrijke rol bij heeft gespeeld. De open manier van samenwerken en weer terug delen met de community was cruciaal voor dit succes. Door de GPL kunnen we voortbouwen op het werk van de pioniers die ons voorgingen. Technologieën als Kubernetes en serverless computing waren ook nooit ontstaan zonder Linux en alle opensource-projecten die eraan voorafgingen. Alles wat nu wordt ontwikkeld, hangt aan elkaar met opensource, met Linux als een belangrijke basis. Door samen te werken en te delen, zetten we makkelijker stappen vooruit, in plaats van iedereen het wiel te laten uitvinden. 

Met de onstuitbare groei van Linux vindt ook het opensource-gedachtegoed zijn weg naar grote bedrijven. En het beperkt zich ook niet meer tot enkel technologie, maar ook tot allerlei vormen van open kennisdeling en samenwerking binnen de meest uiteenlopende vakgebieden.

Linux en de GPL staan garant voor nog dertig jaar succesvolle groei en innovatie wereldwijd. Linux wordt nu zelfs op Mars gebruikt in de vorm van Ingenuity, de eerste robothelikopter die op een andere planeet actief is. Voor Linux is dus zelfs de sky niet meer de limit.

Het is fantastisch om vanuit Red Hat bij te mogen dragen aan het succes van opensource in het algemeen en dat van Linux in het bijzonder, en bedrijven wereldwijd in aanraking te brengen met de technologie, maar ook met de opensource-cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat de rol van Linux en opensource in onze maatschappij alleen nog maar zal toenemen de komende jaren.

(Auteur Maxim Burgerhout is principal solution architect bij Red Hat.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Linux als besturingssysteem had veel groter kunnen zijn, maar door een gebrek aan éénheid gaat dat nooit lukken.
Neem alleen al het aantal werkomgevingen, KDE, Gnome, XFCE, LXDE en nog zeker 10 andere systemen.
Dit nog afgezien van systemen als Android, die ook de Linux kernel gebruiken.
Daarnaast heeft iedere werkomgeving ook weer zijn eigen programma's die standaard meegeïnstaleerd worden.
Het zou mooi zijn voor de toegankelijkheid, wanneer de manier van software installeren en software updaten hetzelfde zou zijn in alle distributies.
Mogeijk dat met snap e.d. dit vooruit gaat, ondanks dat hier ook weer nadelen aan vast zitten.
Dat de Linux kernel nog steeds een grote toekomst heeft is zeker.

@Ron
op de (web-)server is linux de grootste speler. Ik meen gelezen te hebben dat inmiddels boven 60% van de internetservers linux gebruiken.
Voor de desktop is nog steeds geen duidelijk beeld van de hoeveelheid gebruikers, er zijn geen verkoopcijfers. Een download en een installatie kan iedreen zelf doen.

De "markt" is grotendeels van de kampen "RPM" vs "DEB" bepaald, voor de desktop is dat niet zo interessant, packet-managers hebben ook gui's. Wie geen achtergronden wil zien hoeft dat niet.

@Jan, jij denkt 60%, de enige webserver waarvan ik zeker weet dat deze met Windows werkt, is de (instabiele) server van SeniorWeb. :-)
Die 60% is dus m.i. aan de lage kant.
Verschillende webservers houden bij, met welk OS de mensen werken, die de site bezoeken, die komen uit op 2% tot 3%, niet veel dus (helaas).
Zelf behoor ik tot het DEB kamp, maar dat komt voor een groot deel door onbekendheid met RPM.
Windows gebruik ik alleen als Virtuele computer..............

"Linux wordt nu zelfs op Mars gebruikt"
"Ik meen gelezen te hebben dat inmiddels boven 60% van de internetservers linux gebruiken."
"de enige webserver waarvan ik zeker weet dat deze met Windows werkt, is de (instabiele) server van SeniorWeb."

afijn.
RedHat Linux, is dat niet dure OS van IBM met die onduidelijke licenties die ook steeds veranderen ?Ik zal maar in één keer reageren op alle reacties in volgorde van binnenkomst :)

@Ron: er zijn initiatieven om software installatie te standaardiseren, zoals met Flatpaks en via PackageKit, maar die initiatieven veranderen niet zo één, twee, drie de onderliggende architectuur van verschillende distributies. Ik vind eerlijk gezegd dat het bestaan van veel verschillende package managers en dergelijke wel z'n charme heeft, en onze communities bereikbaar en aantrekkelijk maken voor heel veel verschillende mensen. Qua toegankelijkheid denk ik dat er enorme stappen gemaakt zijn sinds ik Red Hat 6 op mijn universiteitsdesktop zette: Gnome 40 is écht bruikbaar voor iedereen, mits je huis-tuin-en-keuken werkzaamheden uitvoert. Vaak wordt er meteen met specialistisch werk, zoals PhotoShop geschermd, als voorbeeld van iets dat niet op Linux draait. En dat klopt, dat draait ook niet, maar dat is ook niet iedereen weggelegd. Mijn vader (geboren in de jaren '40) draait al jaren Linux, bijvoorbeeld. Maar goed, hij heeft mij als support engineer ;)

@Jan en @Ron: Netcraft brengt al jaren bijna maandelijks een survey rapport uit over webservers. Je vindt er hier meer over [1]. Probleem is, dat dat over web servers gaat en niet noodzakelijkerwijs over de onderliggende besturingssystemen. Apache draait zéker op Windows, en ik meen nginx ook (en dat zijn de grootste twee web servers in de survey). Of hun marktaandeel iets zegt over het marktaandeel van Linux, is daarom lastig te zeggen.

Er zijn echter rapporten te vinden - van onder meer IDC - waarin uitspraken gedaan worden over de shipment aantallen van operating systems op nieuwe hardware, en over het aantal cloud instances met verschillende operating systems. Uit al die informatie kun je m.i. prima concluderen dat Linux hét toonaangevende besturingssysteem is.

De desktop is een ander verhaal, en de generieke consumenten desktop is ook vanuit Red Hat niet iets waar we enorm mee bezig zijn. Mijn persoonlijke verwachting is dat de consumenten desktop de komende jaren steeds meer op zal schuiven in de richting van Android, ChromeOS en iOS. Daarmee bedoel ik dat *consumptie* van diensten via die devices zal gaan. Gamen en Photoshoppen en zo waarschijnlijk wat minder, maar voor veel mensen zal tablet of telefoon form factor voldoende zijn. ChromeOS en Android zijn natuurlijk Linux varianten, maar wel heel anders dan je standaard Linux distributie. De "slag om de consumentendesktop" zal eerder door die drie gewonnen worden dan door standaard Linux.

We zijn wel erg met professionele werkstations bezig. Daar heeft Linux echt een belangrijke rol, maar dat is echt een andere markt, met hele andere requirements. Overigens gebruik ik - en veel van mijn collega's met mij - Fedora op de desktop, om alvast een voorproefje te krijgen van wat er in de toekomst in RHEL gaat zitten. Voor mij geldt het tegenoverstelde: ik ben meer thuis met RPMs, dus ik zal niet zo snel iets met DEBs gaan doen.

@Dino: Ik wil best met je best uitleggen hoe ons model werkt, maar dit lijkt me niet de plaats daarvoor. Voel je vrij om contact met me te zoeken via maxim at redhat dot com.


[1] https://news.netcraft.com/archives/category/web-server-survey/

Ik kan alleen maar zeggen dat ik (op een detail na) er blij met RedHat ben al jaren. We doen dingen hier aan de UNI die we anders niet zouden kunnen doen. Waar ik minder over te spreken ben is die grap met CentOS afgelopen kerst. Ik begrijp de verandering van richting vwb Stream, wat ik fundamenteel niet begrijp is de EOL van CentOS 8 op eind 2021 terwijl patches en updates er wel voor Stream 8 zijn en dat in 2024 wanneer Stream 8 EOL komt, er door RedHat wel nog patches uitvoert voor RHEL 8 en die ook weer (het is immers opensource) beschikbaar moet stellen. Het zijn DAT soort acties van RedHat management die veel kwaad bloed gezet hebben bij HPC groepen. Die HPC groepen hadden overigens best RHEL willen gebruiken (en willen betalen), maar RedHat blijft maar dwangmatig met subscriptions en Sattelite duwen dan. In een academische HPC setting matched dat vaak niet en dat is waarom er veel CentOS is gebruikt in die hoek. Efin, nu schakelt iedereen in het veld over op Alma / Rocky en sommigen gaan zelfs naar Oracle. Stom stom stom!

@Maxim
mag ik hier vragen hoe je de opkomst van nginx ziet.
Gezien het feit dat nginx door Goldman/Sach gefinancierd wordt ben ik nog bij apache gebleven

Hi Jan,

Volgens mij heeft nginx een aantal jaren terug een Series C investering gekregen van $43 miljoen met Goldman Sachs als deelnemer. Doel je daarop?

Los van het feit dat ik niet echt een mening heb over Goldman Sachs, is nginx daarna overgenomen door F5. Het is daarmee dus een onderdeel van F5 en geen losse entiteit met eigen investeerders meer.

Ik denk (dit zeg ik op persoonlijke titel) dat het zijn van pure open source (als in: geen open core) belangrijker is voor het lange termijn succes van een project, dan wie erin investeert. Ook het governance model van het project is belangrijk. Deze twee dingen maken het project namelijk los van het business model ​van de sponsors.

Het goede nieuws is dat nginx al tijden beschikbaar is in bijvoorbeeld RHEL7 en 8. Daarmee laat het zien dat het volledig functioneel is via de community open source releases.

Dat gezegd hebbende, ik heb nog geen reden gezien - voor mijzelf - om van Apache naar nginx over te stappen. Ik heb natuurlijk ook geen hele grote websites, dus er als er technische redenen zijn om nginx te gebruiken binnen jouw organisatie in plaats van Apache, of wat dan ook, zou ik het zeker doen, via de packages in je distro, of via F5.

Opmerking:
In Debian, en in afgeleiden als Ubuntu e.d., zit nginx gewoon in de repositories.

Maxime,
Dank voor je artikel en reactie maar de titel is nogal tendentieus want tot op heden heeft open source in het algemeen en Linux in het bijzonder het imago van geknutsel, de support engineer is namelijk het probleem. De zoals gebruikelijk zure reactie van Dino kan ik in het kader van een geïntegreerd systeem enigzins plaatsen want ik heb in alle discussies met hem de indruk gekregen dat hij het stereotype van een knutselaar is. De leesbaarheid van de code zegt namelijk nog niks over begrijpbaarheid ervan en vaak wordt het onderhoud bepaald door afhankelijkheid van knutselaars. Het is een wat andere benadering dan een vendor lock maar wie de kostenmodellen kent weet waarom legacy zo'n negatieve klank heeft, wij van WC-eend vinden dat trouwens geen probleem omdat we juist op die manier een vendor lock kunnen introduceren;-)

De support engineer kan er namelijk bijgeleverd worden omdat er sinds de distributie middels diskettes via Dynabyte wel iets veranderd is. Zo heeft vooral open source van Internet geprofiteerd en de Linux-kernel zit dan ook steeds vaker 'onder de motorkap' van oplossingen. Het voordeel van onderhoud via het netwerk biedt namelijk managed service achter de voordeur van on-prem via het concept van appliances, ook als turn-key 'cloud' te leveren want de infrastructure-as-code kun je doorzetten naar een service model. De updateritis van Jan kun je tenslotte ook uitbesteden want dat is wel een nadeel van open source, de afstemming van een open source stack is niet zo eenvoudig en vraagt vaak nogal wat geknutsel.

@oudlid

gezien de patches, zero days en de ransomware ellende de afgelopen jaar zou ik bij het begrip "knutselen" aan een hele andere partij denken...

@SWA
De zero days komen evenveel - en misschien wel meer door de openheid van de code - voor bij open souces als de andere partij en ik moet daarom met grote regelmaat dus patchen waarbij één van de uitdagingen in de diversiteit zit want naast de kernel komen er vaak nog een heleboel andere projecten mee. Wat betreft het knutselen zijn m.n. de gratis community edities nogal innovatief en deze contractloze oplossingen vallen onder de noemer shadow IT door de nogal informele introductie binnen een architectuur. In 11 van de 10 gevallen is er sprake van achterstallig onderhoud als de engineer er niet meer is om de oplossing te knuffelen, knutselen wordt dan stuntelen. De ransomware ellende heeft veelal een andere oorzaak, zoals een lucratief verdienmodel als er verder niks meer te halen is.

@oudlid

stellige uitspraken hoor! geen onderbouwing / referenties en ik durf zelfs te stellen zelf dat je bewering zeer discutabel is: https://www.cvedetails.com/top-50-vendors.php?year=2021

ter verfijning (om minder appels en peren te vergelijken), neem eens:

https://www.cvedetails.com/product/32238/Microsoft-Windows-10.html?vendor_id=26

versus bijvoorbeeld:

https://www.cvedetails.com/product/78/Redhat-Enterprise-Linux.html?vendor_id=25

@SWA
Als eerste staan de zero days nog niet in de CVE database en als tweede betekent een bekende vulnerability niet dat iedereen de patch aangebracht heeft. Eén van de redenen waarom ik wijs op het fenomeen van shadow IT is omdat de papieren tijgers makkelijk te temmen zin want uitspraak over achterstallig onderhoud moet je op zijn merites beoordelen door een scan op de kwetsbaarheden te doen.

@SWA
Uiteraard hoef je mij niet te geloven en kun je andere artikelen lezen:

https://www.zdnet.com/article/a-call-to-improve-linuxs-security/

Leuk stukje ook over CVE database, het is cherry-picking. Maar let vooral even op de opmerkingen over gïntegreerde systemen, de hybride oplossing van product en dienst om de service tot achter de voordeur te leveren is natuurlijk een stukje uitbesteding wat de knutselaars liever zelf willen doen maar uiteindelijk blijft liggen omdat ze geen tijd hebben. En volgens Kees Cook is dit resource allocation probleem op te lossen met een grotere samenwerking buiten de gebruikelijke silo's, academische (HPC) setting is tenslotte een niche want de meeste organisaties die open source gebruiken hebben niet de personele draagkracht om het te kunnen onderhouden.

Ik twijfel trouwens niet aan de innovativiteit van de knutselaars en begrijp daarom heel goed waarom open source gebruikt wordt maar vanuit een bestuurlijk perspectief zijn er nog andere gezichtspunten waar rekening mee gehouden moet worden.

Wat oudlid verkoopt is een professionele dienst, doet men het zelf dan wordt het ineeens shadow-it-geknutsel genoemd.
zuivere, onafhankelijke, goedkope oplossingen, effectief en efficient, waarover nagedacht is, door eigen professionals. oudlid vindt het maar nix want wat als de engineer er niet meer is.. Haha, over zuurpruimen gesproken :-)
maar ik snap dat oudlid tegen contractloze oplosssingen is en dat hij me net als maxim graag uitlegt waarom ..

Dino, ik ben jarenlang weggezet als engineer op basis van het uurtje-factuurtje principe van detachering omdat een flexibele arbeidsschil populair was/is. Ik probeerde me daarin altijd zo snel mogelijk 'weg te knutselen' door kennisborging omdat ik voor die flexibiliteit gekozen had, het rendement van een constante contractverlenging is profijtelijker als ZZP-er. Denk dat ik de spijker wel op zijn kop sla als ik zeg dat sommigen bepaalde legacy knuffelen vanuit een eigenbelang. Jij natuurlijk niet maar denk dat een objectieve beoordeling van zuivere, onafhankelijke, goedkope oplossingen op basis van effectiviteit en efficiëntie een contradictio in terminis is als de slager zijn eigen vlees keurt.

Nu ik toch latijnse termen gebruik, quid pro quo principe van voor wat, hoort wat in het (grotendeels Romeinse) verbintenissenrecht betekent contractmanagement want contractloze oplosssingen in het verbintenissenrecht laten zich vertalen als een laisser-faire invulling van de activiteiten als het om de kosten-baten analyses gaat. Maxim is contractloos de support engineer voor zijn vader en wat betreft de community versies is het als een vereniging, vrijwilligheid is weliswaar geen vrijblijvendheid in de verbintenis maar er is geen dwang. Zelfs de statutaire drang kent zijn beperkingen maar dat is meer juridisch dan technisch dus wat de professionals betreft zitten we zeker niet op één lijn.

We kunnen terug gaan naar de andere discussie over kosten-baten analyses want zoals jezelf al zegt kunnen licenties veranderen waardoor beoordeling van de zuivere, onafhankelijke, goedkope oplossingen op basis van effectiviteit en efficiëntie opeens een heel andere uitkomst kan hebben. En wat betreft de eigen professionals die uiteindelijk ingehuurd zijn verwijs ik naar eerste alinea, de exit van de engineer is een realiteit bij een groot deel van het MKB. Neem nu Jan, de adviseur die eigenlijk net als Maxim de contractloze support engineer is voor zijn klanten. Voordat Jan in de kramp schiet, ik verkoop ook graag de 'strippenkaart' van een engineer die (quid pro quo) de klant helpt want de goedkope oplossing van gratis advies wordt als de prietpraat van een WC-eend gezien.

@oudlid
"vanuit een bestuurlijk perspectief zijn er nog andere gezichtspunten waar rekening mee gehouden moet worden."
welke zijn dat dan?
"geknutsel", IBM en Oracle die beide vell Linux inzetten als "knutselaars" betitelen zegt veel over de aktualiteit van je kennis in zake open source, tweederde de bijdragen worden van grote bedrijven gemaakt.
"contractloos"
wat je bedoelt is me een raadsel, natuurlijk wordt iedere opdacht kontraktueel vastgelegd welke prestaties, welke randvoorwaarden en welke vergoedingen komen.

Een tip, minder wollig formuleren en veel minderr kokketeren met latijn of andere dode talen.

Jan,
Je kokketeert altijd graag met een academische opleiding (voltooid?) waarin latijnse termen niet ongebruikelijk zijn waardoor ik mag aannemen dat je de reden kent voor het gebruik van een dode taal, het wollig formuleren in de semantische wereld van lange tenen en korte inzichten leidt namelijk nog weleens tot contextuele fouten in de aannames. Zo is het al fout dat bijdragen door grote bedrijven (rechtspersonen) gemaakt worden want het zijn vooral de natuurlijke personen die al dan niet met een contractuele verbintenis dit doen en eventueel het intellectuele eigendom als een verhandelbaar idee overdragen. En uiteraard kunnen ze het idee ook meenemen om een verbeterde versie te maken, mijn actualiteit aangaande code gaat dan ook iets verder dan alleen open source want de knutselaars die gisteren bij IBM werkten, vandaag bij Google en morgen bij Microsoft zijn natuurlijke personen die graag een beloning krijgen voor hun ideeën.

Klinkt wollig maar het Nederlands (continentaal) recht is incompatibel zijn met het Amerikaans (Angelsaksisch) recht omdat het quid pro quo principe niet mondiaal aanvaard is, als je de link niet gelezen hebt dan zul je de licentievoorwaarden ook wel niet gelezen hebben want net als de software kunnen ook licenties incompatibel met elkaar zijn. De juridische - alias de bestuurlijke - kant van de contractuele wederzijdse verplichtingen aangaande het patchen is daarom een leuke als we kijken naar de prestatieafspraken. En ik ben blij dat alles wat ik schrijf voor jouw een raadsel is want de prietpraat van een WC-eend is niet bedoeld als open kennisdeling en samenwerking binnen de meest uiteenlopende vakgebieden;-)

Jan is niet de enige die jouw metaforen en geknutselde zinsconstructies verwarrend vindt.
Een designprincipe is het verwijderen van onnodige complexiteit.
Wat dat betreft ben je een lousy architect.
En zelfs als je weg bent lift-en-shift je jezelf via de achterdeur weer naar binnen, als oudlid ;-)

De wat-je-zegt-ben-je-zelluf-race naar de bottom lijkt vooral vol te houden met een houding van Quod licet Iovi non licet bovi, maar uiteindelijk is het weer gewoon hetzelfde liedje : https://www.youtube.com/watch?v=WO23WBji_Z0
Wel doorgaan, want het blijft vermakelijk :-)

Ewout, je reaktie bewijst mijn punt, geen enkel zakelijk en kort antwoord en opzettelijke mis-interpretaties "alles wat ik schrijf voor jouw een raadsel is" daar ga ik verder niet op in, heb belangrijkere zaken waarmee ik me moet bezig houden.

Jan,
Begrijp je me niet of wil je me niet begrijpen want er zit naar mijn mening geen woord 'Klingons' in uitleg dat idee verhandelbaar en overdraagbaar wordt als je er met een programmeertaal een product van knutselt. Misschien dat je valt over knutselen maar het is een synoniem voor experimenteren want de weg van idee tot product wordt met name binnen het opensource-gedachtegoed met vallen en opstaan bewandeld. Een appliance als experimenteerdoos is een idee waar de zakelijke aspecten nog van uitgewerkt moeten worden maar de contouren zijn interessant. Want we hebben straks geen Oostenrijkers nodig die de webservers onderhouden maar Zwitsers die een robot kunnen programmeren.

"Als je een schip wil bouwen, verzamel geen mensen om hout te verzamelen en ken ze geen taken en werk toe. Liever, leer ze verlangen naar de eindeloze immensheid van de zee." - Antoine de Saint-Exupéry

De wat-je-zegt-ben-je-zelluf-race voor talent gaat niet om de ad hominem van Donald Duck is een eend, er is iets mis met de kleren van deze eend en daarom zijn alle eenden een WC-eend. De abstractie van een robothelikopter die op een andere planeet actief is gaat om de Linux-kernel onder de motorkap. En misschien dat je oude volvo dat niet heeft maar een Tesla zeker wel en ook steeds vaker in landbouwvoertuigen want na de mechanisatieslag is er een digitalisatieslag gaande waardoor abstractie van auteur weer terug gebracht wordt tot de klei van de realiteit op aarde.

Na het bouwen van het schip komen de bestuurlijke randvoorwaarden om het schip drijvende (en rendabel) te houden want geen geld is geen Zwitsers. Dino vergeet even dat er naast allerlei design principes voor de compliance verplichtingen ook nog de marktprincipes zijn want je kunt niet eindeloos de wat-je-zegt-ben-je-zelluf-race met driewielers in de kelder van je organisatie blijven doen. En dan komt de realiteit van verbintenissen zoals de prestatieafspraken voor continuïteit want de werelden van enterprise en community zijn nogal verschillend doordat de levensduur van een auto wat langer is.

Mijn beurt voor latijn "quod erat demonstrandum".

Hallo Jan,
Dank voor je latijn maar een punt proberen te scoren terwijl het scorebord stuk is geknutseld levert je geen plaats op het scorebord op welke uiteindelijk nog meer up-to-date is dan de website in je profiel. Ik zal er niet teveel aan rammelen want de kans is groot dat ik het stuk knutsel maar quod erat demonstrandum scoor je niet goed omdat de zaken blijkbaar zo goed gaan dat je geen tijd voor het onderhoud hebt. Quod erat demonstrandum hoop ik wel dat je een wat betere argumentatie hebt dan principiële overweging over Goldman-Sachs betreffende je voorkeur voor Apache. Want we zijn allemaal dan wel indianen maar we zijn zeker niet allemaal gelijk want sporadisch doe ik websites hoewel ik er tussendoor net nog even één live heb geknutseld via de .htaccess van Apache omdat ik het prototype al in 2019 gereed had. Zoals je ziet werkt je quod erat demonstrandum als een boemerang want je kiest om de verkeerde redenen voor open source.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-16T14:10:00.000Z Maxim Burgerhout
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.