Flashback 2012: Herstel economie goed voor ict-vrouw

Meisjes, vrouwen en ICT, fotograaf:  Liesbeth Dingemans

Vrouwen in de ict, Computable heeft er vele artikelen aan gewijd en vaak leiden ze tot veel commentaar, met name van mannelijke lezers. In deze Flashback keren we terug naar 2012, het jaar waarin de Europese Unie een voorstel doet voor een vrouwenquotum en Computable schrijft over verschillende initiatieven om meer vrouwen te interesseren voor een baan in de ict.

Maar, we beginnen in het heden. 1 oktober 2018 is in de Amerikaanse staat Californië een wet aangenomen waarin een vrouwenquotum wordt ingesteld voor beursgenoteerde bedrijven. Op die dag werd in Nederland bekend dat KPN Marieke Snoep benoemt tot directeur zakelijke markt. Daarmee is zij de enige vrouw in een tienkoppige raad van bestuur. Hoewel er uitzonderingen zijn, Wolters Kluwer en Ordina scoren binnen de beursgenoteerde bedrijven opvallend hoog, zijn vrouwen in de directies van ict-bedrijven nog altijd dun bezaaid.

Zo toont de Female Board Index Tias dat de percentages vrouwelijk bestuurders en commissarissen bij alle negentig Nederlandse beursondernemingen dit jaar beide gelijk zijn gebleven aan die van vorig jaar, respectievelijk 6 procent en 25 procent. Verder blijkt dat slechts vijf bedrijven voldoen aan het wettelijke streefgetal van 30 procent.

En nu terug naar 2012 waarin verschillende initiatieven worden ontplooid om meer vrouwen te interesseren voor ict en techniek. Wereldvrouwendag wordt aangegrepen voor verschillende initiatieven rondom vrouwen en ict. De positie van vrouwen in het management is ook in dat jaar veelvuldig in het nieuws. Eurocommissaris Viviane Reding roept op tot een nieuwe wet waarin besturen van grote bedrijven tegen 2020 voor 40 procent uit vrouwen bestaan. Bedrijven zullen echter niet worden gestraft als dit percentage niet wordt gehaald, zoals Reding oorspronkelijk voorstelt. Het Nederlandse kabinet streeft naar 30 procent vrouwen in algemene besturen in 2017. We weten inmiddels dat dat percentage bij lange niet is gehaald.

Girlsday 2012

Aan animo voor het werven van vrouwen blijkt in 2012 geen gebrek: Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO organiseert op 26 april Girlsday 2012. 260 grote en kleine bedrijven in heel Nederland openen tijdens die dag hun deuren voor bijna zevenduizend meisjes van tien tot twaalf jaar met als doel de interesse voor bètawetenschappen, techniek en ict al op jonge leeftijd te wekken.

Op Internationale Vrouwendag 2012 maken het Nederlandse bedrijfsleven en het onderwijs meisjes en vrouwen bekend met het ict-vak. Het VHTO organiseert op 8 maart 2012 de conferentie ‘Meisjes, vrouwen en ICT' bij ict-gigant IBM. Bij het evenement komt ook eurocommissaris Neelie Kroes langs om ongeveer 150 mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid én veertig meisjes van middelbare scholen toe te spreken.

Op een bijeenkomst van Women unITed eind 2012 stelt feminist en oud-minister Hedy d’Ancona dat vrouwen tijdens het herstel van de economie een betere positie hebben dan mannen. Met de hernieuwde focus op de doorstroming van vrouwen naar hoger management van de Europese Unie en in het bedrijfsleven zijn de eerst stappen gezet, is de gedachte in 2012. Maar we weten inmiddels dat het aantal vrouwen in de toplaag van ict- en beursgenoteerde bedrijven nog steeds laag is.

Kritische lezers

Verder valt op dat lezers van Computable erg kritisch zijn op de acties om meer vrouwen te interesseren voor ict. Volgens lezers die reageren op het stuk 'Vrouwelijke technici inzetten tegen tekort ICT'ers', is er geen tekort, maar worden de tekorten aan ict’ers gecreëerd doordat oudere ict’ers ontslagen worden en er onvoldoende in hen is geïnvesteerd om hun kennis up to date te houden.

Ook het stuk Nederland maakt meisjes warm voor ICT kan rekenen op een aantal felle reacties van lezers. Een bezoekster van de VTHO-conferentie bij IBM reageert cynisch: ‘In andere Europese landen kiezen veel meer meisjes voor ict -gerelateerde opleidingen. Meisjes hebben geen juist beeld van ict-beroepen en/of de mogelijkheden. Ik wil niet de hele dag achter de computer zitten, ik wil iets met mensen doen.’ Meisjes onderschatten zichzelf. ‘Ik weet niet of ik dat wel kan.’ De vergrijzing is begonnen. We kunnen de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt in de kennisindustrie oplossen door het werk uit te besteden aan andere landen, terwijl we hier in Nederland onze eigen mogelijke talenten hebben laten verstoffen. Als uw dochter in de derde klas oppert: ‘Ik kies misschien het keuzevak informatica’, zeg dan niet tegen haar: ‘Is dat wel iets voor jou?’ of ‘Is dat niet een vak voor jongens?’.’

50 jaar Computable

Computable blikt in 2018, het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan, terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.

Op de website Computable.nl staat regelmatig, en vaak speciaal op donderdag ('Throwback Thursday') of vrijdag (Flashback Friday) een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Een betere economie leidt juist dat vrouwen juist voor minder technische beroepen kiezen. Hier zijn verscheidene onderzoeken naar gedaan en het blijkt dat bij een slechte economie de reden om voor beter betaalde banen te kiezen zwaarder weegt dan het soort werk. Zo zijn bijv. in Scandinavië het aantal vrouwen in technische beroepen gedaald.

Onlangs is er in Californië een wet van kracht geworden waarbij bedrijven verplicht wordt om 30% van de bestuurders een vrouw moet zijn. Een wettelijk verplicht quotum dus. Het zal dus een interessante casus worden of deze wet een verschil gaat maken.

Wat vrouwen en ICT betreft is er nog steeds sprake van een onjuiste beeldvorming over wat ICT in de praktijk nou precies inhoud. Als de ICT sector dus meer mensen aan wil trekken zal zij daar dus meer actief bezig moeten worden om die beeldvorming te corrigeren. Wat dat betreft zal het zelfs moeten investeren om te kijken naar mogelijkheden om die banen in de ICT sector te creëren die beter aansluiten bij wat (jonge) vrouwen willen in de ICT.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-05T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.