Computable 2013: Privacydebat, ontslagen KPN

In het Computable-archief blikken we vandaag terug op artikelen uit het jaar 2013. Daarin klagen vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap dat de inzet van ict en data binnen de overheid wordt belemmerd doordat er te krampachtig wordt vastgehouden aan privacyregels. Ook reflecteren we op twee artikelen over ontslagen bij KPN.

Met de GDPR voor de deur, is de discussie anno 2018 over privacy en de mate waarin overheden data en ict mogen inzetten, nog steeds actueel. Partijen zijn echter vooral hard bezig om zich klaar te stomen voor de Europese privacyregels die in mei ingaan. 

In het Computable-artikel ‘Privacy beperkt digitale slagkracht overheid’, dat op 8 mei 2013 is gepubliceerd, klagen critici dat uitvoeringsinstanties van de overheid veel slagvaardiger kunnen opereren wanneer ze beschikken over informatie die afkomstig is van diverse overheidsorganisaties, hulpdiensten of zorgverlenende instellingen. 

'Bij het combineren van data uit dossiers ontstaat een eenduidig beeld van de situatie. Soms verhinderen de privacyregels het bundelen van de verschillende persoonsgebonden informatie-elementen, zeker als bij het oplossen van het probleem ook niet-overheidsinstanties zijn betrokken', staat in het stuk.

 

Ontslagen bij KPN

In 2013 publiceerde Computable ook een aantal artikelen over ontslagen bij KPN. Het bedrijf saneert in dat jaar binnen verschillende bedrijfsonderdelen. 

In het Computable-bericht KPN grijpt hard in bij XS4all en schrapt 60 FTE van juni 2013, staat dat het concern een derde van het totaal aantal arbeidsplaatsen bij zijn internetdochter schrapt. In totaal verdwijnen er zestig arbeidsplaatsen (fte) bij de internetprovider. 'Doel is om met een plattere, meer wendbare organisatie sneller in te kunnen spelen op de veranderende marktomstandigheden. Gedwongen ontslagen worden hierbij niet uitgesloten.'

In het artikel: KPN schrapt 100 banen bij IT Solutions schrijft Computable in oktober 2013 dat KPN zich genoodzaakt ziet om honderd banen te schrappen bij zijn divisie IT Solutions. 'Die divisie integreert in het bedrijfsonderdeel Zakelijke Markt. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.'

Flashback

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine. 

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-05T10:24:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.