Gezocht: Nederlandse gebruikers van OS/2

Dit artikel delen:

Hoewel IBM de kern van OS/2 in 2006 definitief bevroor en de ondersteuning stopzette, draaien er nog maatwerkapplicaties op dit besturingssysteem. Alleen weten organisaties dat vaak niet.

Het Nederlandse softwaredistributiebedrijf Mensys zoekt zakelijke gebruikers van OS/2. CTO Joachim Benjamins: "We hebben een oplossing voor organisaties die nog maatwerkapplicaties hebben draaien onder OS/2. De programmeurs van de maatwerkapplicaties zijn vaak verdwenen. Hun producten zijn lastig te porten naar Windows."

IBM bevroor in 2006 de kern van OS/2 en zette de ondersteuning stop. Desondanks leeft het besturingssysteem voort. Het Nederlandse Mensys heeft de wereldwijde distributierechten op wat ooit OS/2 was. De distributeur zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe hardwaredrivers, zodat het oude besturingssysteem ook geïnstalleerd kan worden op moderne machines. Omdat IBM gebruik van de merknaam OS/2 verbood, heeft de OEM-versie van het besturingssysteem sinds 2000 een andere naam: eComStation.

Benjamins: "We zien geen groeimarkt in OS/2. Het gaat om een uitstervend besturingssysteem." Toch is er nog steeds, zij het mondjesmaat, vraag naar OS/2. Benjamins: "Wanneer bedrijven het aantal OS/2-clients waarop een bepaalde maatwerkapplicatie draait willen uitbreiden, hebben ze een probleem. Ze kunnen de bestaande softwareconfiguratie klonen, maar dan hebben ze niet voldaan aan de licentievoorwaarden. Dat probleem kunnen ze oplossen door licenties te kopen op eComStation. Installeren van de software hoeft niet eens."

Overheid, bank- en verzekeringswereld

Benjamins: "IBM heeft gebruik van de merknaam OS/2 weliswaar verboden, maar we zeggen tegenwoordig wel dat eComStation eigenlijk OS/2 is." Sindsdien hebben zich enkele zakelijke klanten gemeld. Het gaat vooral om klanten uit Amerika, waaronder Disney en Whirlpool.

Benjamins denkt dat er ook in Nederland nog zakelijke OS/2-gebruikers zijn: "OS/2 is begin jaren negentig erg populair geweest in de bank- en verzekeringswereld. Ook nutsbedrijven en de overheid hebben waarschijnlijk nog OS/2-applicaties draaien." De CTO vermoedt dat er in vergeten hoekjes van dit soort organisaties OS/2-machines staan te verstoffen, vaak zonder dat gebruikers dat nog weten. Benjamins: "OS/2 draait vaak ingebed binnen hardware."

Mensys verkoopt eComStation in Nederland vooral aan particulieren. Benjamins: "Je moet er geen videobewerkingsprogramma op installeren, maar voordelen zijn er ook. Zo hoef ik bijvoorbeeld geen antivirusprogramma te draaien, omdat er geen OS/2-virussen zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-23T07:34:00.000Z Jolein de Rooij