Ordina strijkt 11,7 miljoen op met verkoop Ormit

Handen schudden

Ict-dienstverlener Ordina heeft de verkoop van opleider Ormit afgerond. De dienstverlener strijkt met de verkoop 11,7 miljoen euro op. Dat geld kan het bedrijf goed gebruiken om schulden af te lossen. Ordina had sinds oktober 2010 een principeovereenkomst voor overname door het zittende management van Ormit. De dienstverlener vindt dat de activiteiten van Ormit, het opleiden van pas afgestudeerden tot manager en advisering over managementtraineeships, niet langer tot de kerntaken behoort.

Het eigendom komt in handen van het zittende management onder leiding van algemeen directeur Hetty van Ee van de investeringsmaatschappijen Van Lanschot Participaties en Berk Partners.

De managersopleider houdt kantoor in De Bilt en in Brussel en telt ongeveer 150 medewerkers. Ongeveer tweederde daarvan werkt in Nederland. De managersopleider verwacht over 2010 een brutowinst van 1,3 miljoen euro bij een omzet van 14 miljoen euro.

In augustus 2010 verkocht Ordina dochterbedrijf Integer, dat ict'ers detacheert.

Nieuwe aandelen

Ordina maakte 11 november 2010 bekend dat het voor de tweede keer in vier maanden nieuwe aandelen uitgeeft om de rente op een lening uit 2009 te betalen. Die transactie levert 900.000 euro op, meldt het derdekwartaalverslag. Eind augustus 2010 werd ruim 618.000 euro opgehaald via een vergelijkbare aandelenemissie. Die werd gebruikt om een eerdere rentebetaling over dezelfde lening te voldoen.

Uit de op 11 november 2010 gepresenteerde derdekwartaalcijfes blijkt dat het bedrijf de economische dip nog niet te boven is.

Schulden

Om zijn financierings- en kapitaalbasis te versterken, besloot Ordina in de zomer van 2009 onder meer 27,5 miljoen euro te lenen van de bankverzekeraars ING en Delta Lloyd. De lening heeft een looptijd van zes jaar en moet vanaf het tweede jaar in gedeelten worden afgelost.

Behalve de achtergestelde lening van 27,5 miljoen euro ontving Ordina in juni 2009 20,7 miljoen euro voor de verkoop van nieuwe aandelen aan verzekeraar Delta Lloyd, aan investeringsmaatschappijen Cyrte en Janivo en aan klanten van de bank MeesPierson. Cyrte, het investeringsvehikel van John de Mol, verkocht zijn aandelen in februari 2010.

Ordina verwacht eind 2010 een nettoschuld te hebben van ongeveer 48 miljoen euro. Dat is zo'n tien miljoen euro meer dan eind 2009, maar 37 miljoen euro minder dan eind 2008.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-12T10:25:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.