Acer-baas ruimt veld wegens tabletstrategie

Dit artikel delen:

Gianfranco Lanci, de topman van Acer, is opgestapt na verschil van inzicht met de eigenaren. Volgens Acer zou het bedrijf enkele maanden lang gediscussieerd hebben met Lanci over de koers die het bedrijf moet varen op de tabletmarkt. Acer voert een agressieve strategie door om marktaandeel te gaan pakken in het tabletsegment.

De onenigheid tussen Lanci en Acer ging volgens laatstgenoemde over de schaalgrootte, waardecreatie voor klanten, de betere positionering van het merk, toewijzing van resources en implementatiemethodes. Lanci zelf geeft een andere reden voor de breuk. Hij wilde weldegelijk snel de opgelopen achterstand op de tabletmarkt wegwerken. Hij had daarvoor al een speciaal team van ontwikkelaars klaarstaan. Daarin zaten echter geen Taiwanezen. Dat was volgens Lanci onverteerbaar voor het bestuur van Acer en dus moest hij wijken. De recent minder goede cijfers van Acer wijzen volgens analisten vooral op het feit dat het Taiwanese bedrijf de impact van tablets op de pc-markt schromelijk onderschat heeft. Acer had de laatste jaren veel succes in de verkoop van netbooks, maar de groei daarvan stokte eind 2010.

Windows 7 en Google Chrome OS

Lanci wordt voorlopig vervangen door voorzitter J.T. Wang. Die zegt dat de nadruk van Acer op pc's blijft liggen met een agressieve groeistrategie in het mobiele segment. Wang wil dat Acer in 2011 vijf tot zeven miljoen tablets gaat verkopen, zoals Acer Windows 7- en Android-tablets. Het gaat om 7 inch en 10,1 inch tablets die geschikt zijn voor Wi-Fi- en 3G-netwerken. Acer brengt zijn twee nieuwe Android-tablets (waarvan eentje waarschijnlijk met Google Chrome OS) en een Windows 7-tablet binnenkort op de markt.

Gateway en Dell

Lanci had een lange staat van dienst bij Acer. Hij liet de verkoop van zijn pc's over aan distributeurs en ict-dienstverleners die vooral veel consumenten en kleine bedrijven bedienden. Daarnaast kocht Acer onder leiding van Lanci in 2007 pc-leverancier Gateway. Een jaar later werd pc-leverancier Packard Bell overgenomen. In 2008 was Acer de grootste pc-leverancier van Europa. In 2009 passeerde Acer rivaal Dell en werd het de tweede grootste notebookleverancier van de wereld. Op de eerste plaats staat HP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-01T14:29:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.