Duopolie doorbroken?

Unit 4 Agresso wil derde machtsblok vormen op gemeentemarkt

Dit artikel delen:

Automatiseerder Unit 4 Agresso kondigde gisteren op de Decade-klantendag aan dat het op de gemeentemarkt de strijdt aanbindt met Centric en Getronics PinkRoccade. De Sliedrechtse onderneming wil uitgroeien tot de nummer drie in gemeentesoftware.

Al jaren klagen gemeenten over een vermeend duopolie op de markt voor gemeentelijke administratieve systemen. Getronics PinkRoccade en Centric delen al decennialang de lakens uit met hun van oorsprong gesloten backoffice-oplossingen, een situatie die zelfs tot Kamervragen heeft geleid. Procura wordt vaak genoemd als derde partij, maar die opereert op kleinere schaal. Unit 4 Agresso presenteert zich nu samen met partners als een nieuwe aanbieder van gemeentesoftware.

Open markt
Critici wijzen erop dat de gemeentesector een krimpende markt is. Het aantal gemeenten neemt af en samenwerkingsverbanden zullen alleen nog maar toenemen. Zij vragen zich af of er wel plek is voor nog een leverancier met een totaalaanbod, en of de investering in zo'n breed productenaanbod wel valt te terug te verdienen. Ook blijkt uit het onderzoek van Het Expertise Centrum dat de markt steeds opener wordt: zowel op het terrein van de front-office als midoffice-toepassingen zijn er de afgelopen jaren zo'n dertig tot veertig (doorgaans kleine) leveranciers actief geworden. Overheidstoepassingen zullen steeds vaker bestaan uit standaardcomponenten, koppelbaar via standaarduitwisselingsformaten. Ook leveranciers zonder specialisatie in gemeente-ict kunnen de gemeentemarkt daardoor makkelijker binnenstappen.
De beursgenoteerde automatiseerder (2000 medewerkers, omzet 300 miljoen euro) lijfde eind vorig jaar Decade Financial Software in, een leverancier van financiële software (35 medewerkers, omzet zes miljoen euro). Doel was om toegang te krijgen tot de Nederlandse gemeentemarkt, waar Decade hoofdzakelijk aan levert. Het van oorsprong Noorse onderdeel Agresso was al actief bij lokale overheden in Scandinavië, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en zelfs de Verenigde Staten, maar heeft in de Nederlandse publieke sector nog geen potten kunnen breken.

Alternatief

Gisteren, op de jaarlijkse relatiedag van Decade Financial Software, presenteerde moederbedrijf Unit4 Agresso de aanscherping van zijn divisie Publieke Sector. Het wil met zijn eigen salaris- en personeelsinformatiesysteem, de applicatie Decade Financials, en hulp van partners (Gouw-IT, Oracle) de markt bewerken. Een partij als Gouw-IT, een afsplitsing van Centric, levert bijvoorbeeld de belasting-, vergunningen-, vastgoed- en basisregistratiefunctionaliteit. Op software voor sociale zaken na pretendeert Unit 4 Agresso Publieke Sector op deze geïntegreerde manier een oplossing voor de totale gemeentelijke backoffice te bieden.
Decade concurreert met zijn financiële pakket (op Oracle-leest geschoeid) vooral met Centric (FIS4all) en Getronics PinkRoccade (Civision Middelen). Het bedrijf uit Oosterhout zegt de afgelopen jaren vooral te hebben geprofiteerd van de vervangings- en migratievraagstukken. In de lokale overheid moeten it-organisaties van gemeenten verouderde pakketten vervangen omdat er extra (web)functionaliteit voor het koppelen van frontoffice- met backofficesystemen nodig is. Dit vormt vaak een aanleiding om op de markt naar andere oplossingen te kijken dan die van hun huisleverancier. Unit4 Agresso verwacht dat gemeenten niet alleen voor hun financiële software rondkijken, maar ook op brede schaal afwillen van hun lock-in'-situatie en geïnteresseerd zijn in alternatieven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.