Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Bananenrepubliek

Dit artikel delen:

We horen het niet voor het eerst, maar nu wel luid en duidelijk uit Brussel: Nederland heeft zich de afgelopen jaren alle trekken van een economische bananenrepubliek aangemeten.

Onze arbeidsproductiviteit loopt terug; een prestatie die alleen Portugal en Italië ons kunnen nadoen. Het rapport van de Europese Commissie maakt gehakt van de strategie om door loonmatiging de concurrentiepositie van Nederland op de internationale markt overeind te houden. We investeren te weinig in vernieuwende activiteiten en te weinig in de ict-bedrijfstak. Wat nog veel belangrijker is: Nederland weigert de zelfgekozen doelstelling van de kenniseconomie serieus te nemen. We investeren in dit land veel te weinig in de enige twee factoren die voor echte productiviteitsgroei kunnen zorgen: slimme, goedopgeleide mensen die op grote schaal gebruik maken van ict om superefficiënt goederen en diensten te produceren. Slimmer en efficiënter werken lijkt belangrijker dan langer en harder werken. Want langer, harder en vooral goedkoper, die strijd verliest een Nederlandse ict'er altijd van zijn collega-ict'er in Zuidoost-Azië. De boodschap dienaangaande uit Brussel lijkt duidelijk: verwacht niets of althans niet veel van loonmatiging. Want Nederland wil zelfs met de min-lijn maar geen bananenrepubliek worden die op loonkosten kan concurreren met offshore-landen. Richt daarentegen vernieuwde, efficiënt ingerichte processen in, die maximaal rendement halen uit royaal ingezette automatiseringsoplossingen, gebouwd en geïmplementeerd door hoogopgeleide ict'ers. Let's make things smarter: dat lijkt de boodschap die Brussel ons influistert. En hopelijk zet het kabinet in Den Haag dan zijn dovemansoren bij het oud vuil.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.