Cluster Vast in OT2010 mag naar niemand anders

Rechter dwingt Staat tot gunnen aan KPN

Dit artikel delen:

De Staat moet het cluster Vaste telefonie, dat onderdeel is van OT2010, in de huidige aanbesteding aan KPN gunnen. De telecomleverancier is ook in hoger beroep in het gelijk gesteld en mag niet van de aanbesteding worden uitgesloten. Hierdoor zien concurrenten Tele2 en BT de miljoenendeal vooralsnog aan hun neus voorbij gaan.

In januari 2011 won KPN al een kort geding dat het bedrijf had aangespannen tegen OT2010 om niet uitgesloten te worden van de aanbesteding voor de vaste telefonie. Dat vonnis is nu in hoger beroep bekrachtigd. Ook deze rechter vindt dus dat de aanbestedingsdocumenten niet meldden dat KPN zich aan de van kracht zijnde regelgeving moest houden om voor de opdracht in aanmerking te komen. De rechter voegde hier zelfs nog aan toe dat 'indien de Staat het cluster Vast in het kader van OT2010 wil gunnen, hij dat niet aan een ander zal doen dan aan KPN'. Het cluster Vaste telefonie is goed voor zo'n vijftien tot twintig miljoen euro per jaar, voor een termijn van zes jaar.

Tele2 en BT

De uitkomst van het hoger beroep is een bittere pil voor Tele2. Het telecombedrijf kreeg het cluster Vaste telefonie voorlopig gegund nadat het bedrijf belastende informatie over KPN overhandigde. Uit die documenten bleek dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten. Op deze manier kon KPN Retail de gunstige tarieven verwerken in de offerte voor OT2010. De andere partijen die inschreven op de aanbesteding, konden dit niet.

De uitspraak van de rechter valt ook niet in het voordeel uit van BT. Dit telecomhuis, dat als derde in de aanbesteding was geëindigd, heeft een kort geding tegen OT2010 aangespannen om bij een eventuele heraanbesting relevante aanvullende informatie te ontvangen. Deze informatie ontbrak volgens BT bij de eerste aanbesteding. Nu de rechter oordeelt dat er alleen aan KPN gegund mag worden bij voortzetting van de aanbesteding, vist ook BT achter het net.

Vervolgstappen

Het programmabureau OT2010 wil nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak van de rechter. Een woordvoerder zegt dat ‘eerst het uitvoerige vonnis bestudeerd wordt en dat begin volgende week de vervolgstappen bekend worden gemaakt'. Ook BT beraadt zich en KPN wacht even af. Hun woordvoerder meldt dat ‘KPN tevreden is met de uitspraak en dat de Staat nu aan zet is'. Volgens KPN heeft de Staat nog meerdere opties en daarom wacht het bedrijf eerst af wat ze doen voordat er inhoudelijk gereageerd wordt. Ook Tele2 reageert niet, want ‘de aanbestedingsprocedure loopt nog steeds'. Tele2 laat de vervolgstappen aan de overheid over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-13T15:11:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.