Bedrijfsbewaking zonder stress

Test: Ip-bewakingscamera’s van Axis en SMC

Dit artikel delen:

Ruimtes waar waardevolle zaken of informatie in te vinden zijn, moeten uiteraard goed beveiligd worden. Dat kan snel en goedkoop met een al dan niet draadloze ip-bewakingscamera zoals de hier geteste Axis 212 PTZ en SMC WIPCAM-G.

Ip-bewakingscamera’s bewaken gevoelige ruimtes met bewegingssensoren, waarschuwingssystemen, stilstaande en bewegende beelden (mpeg en motion jpeg), beeldzoekfuncties (PTZ of Pan/Tilt & Zoom: draaien/kantelen & uitvergroten) en zelfs geluid (soms in beide richtingen).Axis 212 PTZ

Axis levert met het model 212 PTZ een ip-camera met een Fast Ethernet netwerkaansluiting. Je kunt de camera tegen het plafond of aan een muur monteren. Axis levert het benodigde montagemateriaal. De 212 PTZ ondersteunt ‘power over ethernet’, waardoor slechts één kabel nodig is. De camera heeft ook nog aansluitingen voor inkomende en uitgaande audio en een ingebouwde microfoon. De meest opvallende eigenschap van deze camera is, dat er geen bewegende onderdelen in zitten. Dat maakt de PTZ-functies niet alleen razendsnel, maar ook nog eens slijtageloos en daardoor uiterst bedrijfszeker. Er is ook een speciale I/O-connector om andere toestellen aan te sturen vanuit de camera: externe relais en sensoren voor het activeren van deuren of lichten.

Beeldopslag kan zowel net voor als net na een alarm, de camera kan video- en audiobewegingen opsporen, ondersteunt ‘patrolling’ (de camera tussen twee punten heen en weer laten bewegen), en er is een ingebouwde lijst van gebeurtenissen met bijbehorende alarmberichten. De netwerktoegang van de camera is beveiligd met een uit meerdere lagen bestaande wachtwoordbeveiliging, ip-adresfilters en https-encryptie. Volgens Axis is deze camera bruikbaar in ruimten tot 150 m?.


Voor het bekijken van de beelden gebruikt de webinterface ‘motion jpeg’ of mpeg4 in Internet Explorer via een ActiveX-control. Het is mogelijk om meerdere gebruikers te definiëren en per gebruiker op te geven wat ze wel en niet mogen doen. Er is een speciale instelling om anonieme gebruikers toe te laten en die kun je dan wel of niet PTZ-sturingen laten uitvoeren. De PTZ-sturing kan via schuifregelaars langs en onder het beeld, of door met ingedrukte muisknop de cursor over het beeld zelf te bewegen.

Het beeld heeft een maximumresolutie van 640x480, maar het lijkt eigenlijk veel groter omdat de camera standaard een panoramisch beeld toont. Dat kun je natuurlijk veranderen in een standaardbeeld. De zoomfunctie kan tot 3x uitvergroten. Dat is genoeg om iemand duidelijk herkenbaar weer te geven als hij een tiental meters van de camera verwijderd is. Er moet dan wel voldoende licht zijn. Hoewel de camera in ruimtes zonder eigen verlichting maar met bijvoorbeeld invallend straatlicht nog wel behoorlijk wat details kan laten zien, is dat meestal niet voldoende voor echte gezichtsherkenning.

Voor bewakingsdoeleinden is het erg interessant dat je een reeks gebeurtenissen kunt definiëren samen met acties of tijdstippen die moeten gebeuren en die dan aanleiding geven tot het sturen van een alarm en/of het uploaden van stilstaande of bewegende beelden naar een server of site. Axis levert ook nog eens een speciaal programma mee voor het tegelijkertijd beheren van grotere aantallen camera’s: Axis Camera Management. Hiermee kun je voor een serie camera’s tegelijk de netwerkconfiguratie aanpassen, de status opvragen en firmware-upgrades laten uitvoeren (van verschillende producten). De software wordt meegeleverd op de cd die in het pakket zit, maar je kunt ook alles downloaden van de website van Axis.

SMC WIPCAM-GDe WIPCAM-G of voluit ‘EZ Connect Wireless IP Camera’ van SMC is vrij klein en grijs en bevat naast Fast Ethernet ook een ingebouwd 802.11g Access Point voor draadloze toegang. Het blijkt helaas niet mogelijk het toestel als client van een ander AP of draadloze router te laten fungeren. Het toestel heeft een ingebouwde microfoon en ondersteunt mpeg-4, waardoor het bewegende beelden inclusief geluid kan opnemen en bewaren.

Deze ip-camera heeft een zogenaamde driezonebewegingsdetector en ondersteunt e-mailwaarschuwingen. Bewaren kan op een externe server, maar alleen via een netwerkshare en niet via bijvoorbeeld ftp of http. Hoewel de documentatie zegt dat de data ”overal ter wereld” bewaard kunnen worden, is dat dus niet het geval. Een netwerkshare is immers per definitie lokaal. Als je zelf een vpn-verbinding met een netwerkshare op een locatie op afstand opbouwt, kan het natuurlijk weer wel. Maar dat is niet hetzelfde als een camera die data via ftp of http naar een willekeurige internetserver kan uploaden.

De camera kan met behulp van motoren horizontaal en verticaal draaien. Het draaibereik varieert horizontaal van -170° tot +170° en verticaal van +45° tot -90°.


SMC levert een montagestuk en materiaal mee om de camera aan de muur of tegen het plafond te bevestigen. Je kunt de camera ook op een tafel of kast zetten. Voor de initiële configuratie moet je verplicht een netwerkkabel aansluiten, want het draadloze deel staat standaard uitgeschakeld.

Hoewel SMC beweert dat de webinterface met meerdere browsers en platformen werkt, lukte het ons niet om het log-inscherm te laten werken met Firefox en dat is toch de meest populaire browser naast IE. Kennelijk heeft SMC dit alleen maar getest met IE.

SMC levert een Windows-applicatie mee om de camera in het netwerk op te sporen en initieel te configureren, maar ook dat lukte bij ons niet. Een tweede meegeleverde applicatie heet IPView Pro en dient om het beeld van meerdere camera’s vlug te kunnen raadplegen.Deze applicatie werkt alleen als je minstens twee SMC-camera’s in gebruik hebt. Er worden maximaal zestien camera’s ondersteund.

De webinterface is gemakkelijk genoeg in het gebruik, maar het getoonde beeld is niet zo best van kwaliteit. Je kunt de camera laten ‘pannen’ (horizontaal draaien) en ‘tilten’ (verticaal draaien of kantelen) en ook zoomen, maar dat werkt een beetje stroef en je moet geduld hebben voordat je een nieuwe opdracht kunt geven. De PTZ-functionaliteit werkt namelijk niet zo snel. Deze camera lijkt ons vooral geschikt voor niet zo veeleisende opdrachten. n


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-23T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.