Computable Awards 2015

Juryrapport: Gemeentelijk Gegevensknooppunt

Genomineerd voor ICT-project van het jaar bij de overheid

Dit artikel delen:

Robert van Vliet, voorzitter van Cascadis, senior communicatieadviseur en directeur bij InterCity Consultancy en projectjurylid voor de categorie overheid, licht de nominatie toe.

In het kader van de decentralisaties van taken in het sociaal domein van Rijk naar gemeenten moeten gemeenten en zorgaanbieders vanaf 1 januari 2015 meer gegevens uitwisselen. Dit zijn berichten over inkoop, toewijzing, en declaratie van zorg.

Het programma VISD, onderdeel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten/KING, heeft samen met het Inlichtingenbureau (IB) aan de oplevering van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) gewerkt. Via het project GGk is in 2014 voor alle 393 gemeenten in Nederland één knooppunt gerealiseerd dat is gekoppeld met het VECOZO schakelpunt waarop aanbieders van WMO- en Jeugdzorg zijn aangesloten. Hierdoor is het mogelijk geworden dat duizenden organisaties veilig en gestandaardiseerd berichten uitwisselen op een relatief eenvoudige en goedkope manier. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande infrastructuren, voorzieningen, netwerken en initiatieven.

Het GGk is daarmee onderdeel van de bredere, landelijke infrastructuur die het uitwisselen van standaardberichten mogelijk maakt tussen gemeenten en zorgaanbieders.

Aansluiten op de knooppuntdiensten is voor gemeenten belangrijk in de uitvoering van de decentralisaties, omdat het hoge administratieve lasten voor gemeenten voorkomt. Het beperkt ook de risico’s voor wat betreft privacy en informatieveiligheid. Het gaat immers om het uitwisselen van onder andere persoonsgegevens.

Voor de knooppuntdiensten is in 2014 eerst een webportaal gerealiseerd. Vanaf 2 januari 2015 konden gemeenten gebruik maken van de knoopdiensten op het webportaal.

Juryoordeel

De jury is onder de indruk van het project omdat in een zeer korte doorlooptijd een centrale voorziening is gerealiseerd. Dit gebeurde tijdens de voorbereiding van de grootste decentralisatie-operatie in de publieke sector, met bijhorende landelijke politieke druk. Het maatschappelijk belang, de hoge efficiency opbrengst en de beperking van de administratieve lasten maakt dat dit project in de top 5 van nominaties thuis hoort.

Stemmen

Op 3 november 2015 tijdens de jubileumeditie van de Computable Awards wordt bekend wie er naar huis gaan met de awards. U kunt nu stemmen op uw favoriet binnen elke categorie.

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-04T13:20:00.000Z Annemiek Sprado