Flevoziekenhuis innoveert met thuisdialyse

Genomineerd als digitale innovatie

Dialyse

Patiënten waarvan de nieren nauwelijks meer werken, zijn afhankelijk van nierdialyse en moeten drie keer per week naar het ziekenhuis voor die behandeling. Het dialyseteam van het Flevoziekenhuis was ervan overtuigd dat dit anders kon en heeft samen met KPN een oplossing ontwikkeld voor thuisdialyse, met volledige ondersteuning van een verpleegkundige en realtime monitoring vanuit het ziekenhuis. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om Thuisdialyse van Flevoziekenhuis en KPN te nomineren in de categorie Digital Innovation of the Year.

Het unieke aan deze oplossing is dat de volledige zorg wordt geboden door het team van het dialysecentrum Flevoziekenhuis, en niet door een extern thuisdialysecentrum. In principe kan hiermee iedereen thuis dialyseren. Het dialyse-apparaat meet de bloedwaarde en het ziekenhuis monitort de actuele status van een patiënt online. De arts en verpleging kunnen direct online meekijken en actie ondernemen als de bloedwaarde daar aanleiding toe geeft. Ondanks dat de patiënt en zorgverlener zich niet op dezelfde fysieke locatie bevinden, is Flevoziekenhuis toch in staat zorg op maat te verlenen.

De thuisdialyse betekent een enorme verbetering voor de kwaliteit van leven van de patiënt. Ze zijn niet meer afhankelijk van hun vervoer naar het ziekenhuis, wacht- en reistijd en kunnen hun dialyseschema veel flexibeler inrichten, afgestemd op hun eigen levensritme. Bovendien kunnen ze de dialyse doorstaan in hun vertrouwde omgeving. Uiteraard is de continuïteit en veiligheid van de verbinding cruciaal om deze oplossing te laten slagen. Via het veilige E-Zorg-netwerk verzorgt KPN een betrouwbare realtime verbinding. Bovendien is het dialyse-apparaat zowel via het vaste als via een mobiele netwerk verbonden met het ziekenhuis, zodat er altijd een backup is, mocht de verbinding verbroken worden door externe omstandigheden.

Thuisdialyse heeft een enorme positieve impact op de kwaliteit van het leven van nierpatiënten. Dankzij deze innovatieve ict-oplossing zijn ze niet meer gebonden aan een vaste zorglocatie, maar kunnen ze in hun eigen vertrouwde omgeving mobiele zorg ontvangen. Ook helpt het verpleegkundigen hun werk efficiënter te doen en bovendien met meer plezier, afwisseling en uitdaging. Ze kunnen beter tegemoet komen aan de wensen en behoeften van hun patiënt en dat versterkt de band. De samenwerking tussen KPN en het Flevoziekenhuis brengt innovatie in zorgverlening en it bij elkaar.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-31T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.