Maarsingh & Van Steijn bestrijdt stress met VR

Genomineerd als digitale innovatie

Stress druk

Jarenlang weten we al dat stress ons ziek maakt, maar mensen die veel stress ondervinden beschouwen stress niet als gevaarlijk. Ze schatten stress zelfs het laagste in als risico om te sterven. Maarsingh & Van Steijn heeft de virtual reality game VR4Health ontwikkeld, die de houding van mensen ten opzichte van stress verandert. De gedachte erachter is dat als die houding verandert een lichaam mee verandert, tot op celniveau. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om VR4Health te nomineren in de categorie Digital Innovation of the Year.

Door het veranderen van je mindset, leer je je stressreactie te omarmen en te verbeteren. En dit doe je door middel van training in een virtuele wereld. De verandering van mindset bereik je niet door een eenmalige ervaring, je zult je brein moeten trainen door herhaling. Elke keer als je iets herhaalt worden er hersencellen geactiveerd in allerlei delen van je brein die te maken hebben met stress en het hanteren daarvan. De truc is: ‘what fires together, wires together’.

De gebieden die geactiveerd worden tijdens de game raken met elkaar verbonden, letterlijk. Je maakt letterlijk nieuwe verbindingen aan. En die verbindingen tussen hersengebieden worden sterker als je herhaalt en traint. Zo gaat dat ook met bijvoorbeeld dingen onthouden. Door veel te oefenen, veranderen je hersenen, letterlijk. Met vr kun je hier mee spelen. In VR4Health bevind je je op een eiland in de oceaan, je hoort zelfs specifieke eilandgeluiden waardoor je ervaring nog levendiger wordt. Je krijgt te maken met allerlei uitdagingen zoals hoogteverschillen, brandjes en insecten en deze zorgen voor stressmomenten. Soms zal je je eigen stressniveau moeten veranderen om de levels te kunnen halen.

Tijdens het spelen worden verschillende stressindicatoren door middel van sensoren op je lichaam gemeten. Steeds reageert de game en past de gameplay zich aan naarmate je ‘staat van zijn’ verandert. De ene keer moet je juist meer stress bij jezelf opwekken en op een ander moment moet je jezelf zien te kalmeren. Je krijgt inzicht in je persoonlijke stressreacties en hoe je lichaam reageert op steeds veranderende omstandigheden. Ondertussen leer je te sturen op je stressreacties door bijvoorbeeld je ademhaling aan te passen. Door het herhaaldelijk spelen van VR4Health en het overwinnen van verschillende levels word je handig met stress.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-31T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.