RDW transformeert afhandeling fietsendiefstal

Genomineerd als digitale transformatie

Fietsendief

Hoe los je een praktisch, veelvoorkomend probleem op met de mogelijkheden van nieuwe, veelbelovende technologie? De BikeBlockchain geeft een prachtige oplossing voor een frustratie die we allemaal kennen: je fiets is gejat, de dief komt ermee weg en terugvinden kun je wel vergeten. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om de BikeBlockchain te nomineren in de categorie Digital Transformation of the Year.

De RDW zet de fietseigenaar en zijn fiets centraal en laat allerlei organisaties samenwerken via een blockchain. Alle relevante informatie wordt aaneengeschakeld in een fietsregister door verkoper, eigenaar, gemeente, verzekeraar, politie en zelfs de fiets, die via een ‘smart lock’ de gps-locatie en status (open/dicht) kan doorgeven.

Het is voor het eerst dat blockchain in combinatie met het internet of things als technologie wordt gebruikt in een overheidsproject om een efficiënte en klantgerichte dienstverlening naar de burger te realiseren. Het delen van de juiste informatie tussen verschillende partijen maakt een snelle actie en afhandeling bij diefstal mogelijk. De politie krijgt direct een melding van de diefstal mét de actuele locatie van de fiets. De verzekeraar weet de waarde ervan en of het lukt om de fiets terug te brengen. Zo niet, dan keren ze direct uit.

Dankzij blockchain in combinatie met IoT blijken de werkprocessen van verschillende instanties efficiënt gekoppeld te kunnen worden en de totale afhandeling van een diefstal efficiënter, sneller, goedkoper en veel bevredigender te kunnen verlopen. IBM Cloud-platform Bluemix speelde hierin een sleutelrol door de aanwezigheid van blockchain-api’s, Watson, Internet of Things voor de detectie van de smartlocks en data-integratie en analyse. RDW is momenteel de landelijke uitrol aan het voorbereiden.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:

Vacatures bij RDW

Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-03T11:58:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.