Zuidhorn voorspelt woningbouw met machine learning

Computable Awards 2018

Dit artikel delen:

Gemeenten die bezig zijn met nieuw te bouwen en in te richten wijken en straten staan regelmatig voor dezelfde vraag. Welke woningen moeten waar worden gebouwd en voor wie eigenlijk? QNH ontwikkelde samen met de gemeente Zuidhorn De Woningvoorspeller. Deze beslissingsondersteunende oplossing helpt bij het bepalen van de optimale mix van woningen bij de aanleg van nieuwe wijken. Voor de redactie van Computable reden om het project ‘De Woningvoorspeller’ van gemeente Zuidhorn, QNH, Docker en Microsoft te nomineren voor de Computable Awards 2018 in de categorie Partnerproject van het Jaar.

Door De Woningvoorspeller kan zelfs op straatniveau worden bepaald hoeveel én welk type woningen – huur of koop, vrijstaand of twee-onder-één-kap – gebouwd moeten worden. Niet alleen het type woning kan voorspeld worden, maar ook het aantal woningen dat nodig is, op basis van de voorspelde bevolkingsgroei en -samenstelling. De Woningvoorspeller wordt gevoed met openbaar beschikbare data, gecombineerd met specifieke data van een gemeente zelf. Hoe meer beschikbare data hoe nauwkeuriger de voorspelling gemaakt kan worden. In dit project werd gebruik gemaakt van nieuwe technologie (machine learning, predictive analytics, big data) werkend op cloudoplossing Microsoft Azure.

De Woningvoorspeller maakt gebruikt van data over woningen en inwoners van de gemeente. Met name de laatste databron bevat gevoelige gegevens, waardoor bij het verzamelen van deze data de nodige veiligheidsmaatregelen vereist waren. Ook de implementatie van een geschikt machine learning-model was een uitdaging. De woningvoorspeller voorspelt namelijk niet één waarde, maar de verdeling van type woningen in een nieuwbouwwijk, waardoor de meerderheid van de machine learning-modellen niet geschikt was. Ten slotte was ook de architectuur van de applicatie een complexe opgave omdat gemeenten zo gemakkelijk en snel mogelijk aan de slag moeten kunnen. State-of-the-art technieken, waaronder Docker container service en de app service voor containers op het platform voor Microsoft Azure, boden uitkomst.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-09T10:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.