VUmc krijgt machine learning op intensive care

Genomineerd zorgproject voor Computable Awards 2019

Dit artikel delen:
Huub Hillege

Jurylid Huub Hillege

De kosten zijn hoog en het aantal plaatsen op een intensive care in de Nederlandse ziekenhuizen is zeer beperkt. Er moet dus niet alleen zuinig maar ook medisch verantwoorde beslissingen worden genomen. Pacmed heeft daarom VUmc geholpen door het Amsterdams medische centrum te voorzien van machine learning. De software-ontwikkelaar met lange staat van dienst in de medische sector ondersteunt zo VUmc door data en artificial intelligence toe te voegen aan het beslissingsproces. Voor de jury van de Computable Awards 2019 reden om het project ‘Machine learning op de intensive care’ te nomineren in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.

Medische specialisten en verpleegkundigen op de intensive care hebben dagelijks een duivels dilemma om te bepalen wie wel en niet worden opgenomen dan wel ontslagen van de IC. Wordt een patiënt te vroeg ontslagen van de afdeling, dan kan dat ernstige gevolgen of zelfs tot een te vroege dood leiden. Daarentegen als patiënten te lang op de IC verblijven, dan nemen zij plaatsen in van patiënten die eigenlijk zouden moeten worden opgenomen gezien hun levensbedreigende situatie.

Door de jaren heen ziet men steeds nieuwere apparatuur om patiënten te monitoren. Dit monitoren levert een continue stroom van gegevens, feitelijke metingen, waardoor weinig bias in de data aanwezig is. Door de toename van de hoeveelheid data en datastromen wordt het voor de IC-medewerkers steeds lastiger om deze te verwerken, te interpreteren en om tot juiste beslissingen te komen.

Het ligt dan voor de hand om over artificial intelligence, als ondersteunend instrument, na te denken. In de zorg worden ten opzichte van andere bedrijfstakken nog relatief weinig ai-oplossingen toegepast. De eerste ai-toepassingen werden lang geleden ontwikkeld om artsen te helpen een juiste medicijnkeuze te maken uit een aantal alternatieven. De bovengenoemde beslissingen die op de IC moeten worden genomen zijn veel complexer en gevaarlijker dan een keuze uit bekend werkzame medicijnen.

Juryoordeel

Het is VUmc te prijzen dat zij op onderzoek zijn gegaan naar een ict-partner die met hen een ai-oplossing zou kunnen ontwikkelen om informatie aan te dragen ter ondersteuning van de beslissingen. Gezien de cruciale beslissingen die moeten worden genomen is het noodzakelijk dat de medische IC-specialisten affiniteit met data hebben en kunnen overzien hoe en wanneer zij dat kunnen gebruiken. De ai-datascientist die ingezet wordt om cruciale kennis uit de datastromen te halen zal een grote medische kennisbagage moeten meenemen dat er juiste medische adviezen worden aangedragen.

De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg kreeg een helder betoog over het ophanden zijnde project en de bereikte resultaten. De jury werd zeer verrast dat een Pacmed-medewerker de rol van productowner in de Agile aanpak vervulde. Een geruststellend laatste betoog was dat ongeacht wat de uitkomst van de ai-algoritmes ook moge zijn, het slechts aanbevelingen zijn voor de verantwoordelijke arts die de finale beslissing zal nemen. De jury was unaniem in zijn oordeel dat dit project zijn nominatie meer dan verdiende.

Terug naar de genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-20T11:59:00.000Z Huub Hillege


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.