ABN Amro zet big data in tegen uitbuiting en mensenhandel

Genomineerd grootzakelijk project voor Computable Awards 2019

Dit artikel delen:
Eric Hoefman

Jurylid Eric Hoefman

ABN Amro heeft in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Inspectie Sociale Zeken en Werkgelegenheid een project opgezet waarbij gekeken werd of aan de hand van financiële gegevens indicatoren van mensenhandel gevonden konden worden. De resultaten waren dusdanig dat er nu gekeken wordt of het ook bij andere banken toegepast kan worden. De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf nomineert daarom het project ‘Big data tegen uitbuiting en mensenhandel’.

In een eerste pilot heeft ABN Amro ‘tientallen’ ongebruikelijke situaties ontdekt en gemeld. De Nederlandse Financial Intelligence Unit heeft enkele zaken na analyse als verdacht bestempeld en overgedragen aan de opsporingsdienst van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is gebruikelijk dat banken informatie afstaan in een onderzoek naar mensenhandel. Dat doen ze dan op verzoek. Hier gebeurt het omgekeerde: zonder concrete aanwijzing doorzoekt de bank de overboekingen in het computersysteem.

Juryoordeel

Als er één project was waarbij de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf onder de indruk was van de maatschappelijk waarde, dan was het dit project wel. Dit project is een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking en het innovatieve gebruik van nieuwe BI-mogelijkheden. Door slimme algoritmes te definiëren waren de projectpartners in staat om signalen van mensenhandel vroegtijdig te herkennen zodat er ingegrepen kon worden. Het project is bewust klein gestart en er is pas publiciteit gezocht toen de resultaten zichtbaar werden.

Technologisch gezien was het project niet per se erg complex, maar de complexiteit zat hem hier vooral in de onderlinge samenwerking. Voor ABN Amro was dit natuurlijk niet een business case-gedreven project. De opbrengsten hebben puur te maken met het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. De eerste fase van dit project is succesvol afgesloten, er zijn daadwerkelijk slachtoffers opgespoord en geholpen. De volgende fase is nu dat dit project ook naar andere banken wordt uitgerold. Er is al belangstelling vanuit onder andere de Rabobank en ING.

Terug naar de genomineerden
Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-17T11:59:00.000Z Eric Hoefman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.