Computable nomineert vijf grootzakelijke projecten

Computable Awards 2019

Jury Grootbedrijf (Huub, Eric, Jeroen, Marcel en Gert-Jo)

De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie Ict-project van het Jaar in het Grootbedrijf - met daarin Huub Hillege, Eric Hoefman, Jeroen Aris, Marcel Kouwenberg en Gert-Jo van der Heijden - luistert aandachtig naar een van de presentaties.

Ict-vaktitel Computable heeft vijf ict-projecten in de grootzakelijke markt genomineerd voor de Computable Awards 2019. Het gaat om projecten bij ABN Amro, BAM Infra Energie & Water, Manutan Nederland, NS en Secrid. De winnaar maken we bekend tijdens een spectaculaire show op 29 oktober.

De vijf genomineerde projecten zijn 15 mei jl vastgesteld door een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Jeroen Aris, technical product owner bij iB&X HSE, Gert-Jo van der Heijden, ict-manager bij Canon Nederland, Huub Hillege, zelfstandig principal databaseconsultant, Eric Hoefman, managing partner bij EntrD Privacy Solutions, en Marcel Kouwenberg, user experience manager, specialist en lead bij Inter IKEA.

Computable ontving in deze categorie in totaal 48 voordrachten. De vijf genomineerde projecten in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf zijn:

 • Automatiseren gehele productieproces (Secrid, AppVenture Group, Appronto, Cloud Connectors, Dell Boomi en Mendix) – Lees het juryrapport
 • Big data tegen uitbuiting en mensenhandel (ABN Amro, Universiteit van Amsterdam en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid) – Lees het juryrapport
 • Business Processes and Systems Alignment (Manutan Nederland, Prodware en Microsoft, incl. o.a. Slim4, Sidetrade, Selligent, ImageNow en Microstrategy) – Lees het juryrapport
 • DigiFlow (BAM Infra Energie & Water en Mendix) – Lees het juryrapport
 • Internet of Trains (Novius en NS) – Lees het juryrapport

Jureringstraject

Jury ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf

 • Jeroen Aris, technical product owner bij iB&X HSE (Juryvoorzitter)
 • Gert-Jo van der Heijden, ict-manager bij Canon Nederland (Bedrijfskundig)
 • Huub Hillege, zelfstandig principal databaseconsultant (Technisch)
 • Eric Hoefman, managing partner bij EntrD Privacy Solutions (Projectmanagement)
 • Marcel Kouwenberg, user experience manager, specialist en lead bij Inter IKEA (Opdrachtgeverschap)

Een groep van in totaal vijftien Computable-experts heeft de 48 voordrachten in de categorie Ict-project van het Jaar in het Grootbedrijf digitaal beoordeeld. Op basis van hun cijfers is de top tien uitgenodigd voor het juryberaad van afgelopen 15 mei. Het juryteam stond onder leiding van Jeroen Aris, die met Bart van der MarkReza SarsharMarjolein Schuurhuis en Fred Streefland gezamenlijk de algemene jury van de Computable Awards 2019 vormt.

Bij het juryberaad waren naast de juryvoorzitter nog vier competenties vertegenwoordigd. Gert-Jo van der Heijden lette specifiek op de bedrijfskundige aspecten, Huub Hillege nam de technische aspecten in ogenschouw, Eric Hoefman boog zich over het projectmanagement en Marcel Kouwenberg focuste zich op het opdrachtgeverschap.

Tijdens het juryberaad kregen de kandidaten van ieder jurylid een gemiddeld eindcijfer. Dit eindcijfer werd bepaald doordat ieder jurylid een cijfer gaf voor de complexiteit en/of risico’s in het project, de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant, de originaliteit en/of innovatieve kracht en de rol van de interne en/of externe leverancier(s). De gemiddelden van de juryleden gezamenlijk bepaalden uiteindelijk welke vijf projecten voor een nominatie in aanmerking kwamen.

Reacties op juryberaad

Volgens jurylid Eric Hoefman waren de presentaties goed voorbereid maar was de tijd per project erg kort. ‘Bij niet alle projecten kwamen partijen echt duidelijk tot de kern. Misschien helpt het om een agenda mee te leveren met een vaste structuur voor de presentatie.’ Collega-jurylid Marcel Kouwenberg herkent dat wel. ‘De presentaties werden maar ten dele ondersteund door (technische) middelen. Hierdoor was het verhaal soms wat rommelig omdat de inzenders alles wilde raken binnen zeven minuten. Gelukkig zagen we ook positieve uitzonderingen, zoals de NS.’

Hoefman ervoer de kwaliteit van de presentaties dan ook als ‘wisselend’. ‘Bij niet alle presentaties kwam duidelijk naar voren wat er opgeleverd werd en wat de businesscase was.’ Ook Kouwenberg ervoer dit zo. ‘Niet iedere inzending kon duidelijk het bedrijfsdoel en het resultaat meetbaar weergeven. Ook de projectaanpak en de kenmerken van de organisatie kwamen te weinig naar voren. Positief is dat bijna iedere inzending werd gepresenteerd door betrokken personen.’

Gevraagd naar wat de juryleden misten tijdens het juryberaad zou Hoefman in het vervolg graag een samenvatting hand-out met de highlights ontvangen. Daarnaast zou hij de partijen de mogelijkheid willen geven om toch technische hulpmiddelen te gebruiken en zou een standaard template voor het format beter werken. Volgens Kouwenberg zouden juryleden zich bewust moeten zijn van de type vraag die ze stellen in deze context. ‘Deel je je mening in de vraag of niet, toon je je expertise of niet? Door hier bewust mee om te gaan kan je misschien beter toetsen hoe hoog de kwaliteit van de inzending is.’

Afgevallen projecten

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Van de volgende vijf deelnemende ict-projecten in de grootzakelijke markt nemen we afscheid:

 • Blockchain legt levenscyclus van automobiel vast (Vinturas en IBM)
 • CoCos (ING, Appronto en Mendix)
 • Integratie boekhoudsoftware in zakelijk bankieren (ABN Amro en Lyanthe)
 • LM Apache-project: migratie van datawarehouses (Air France-KLM en ilionix)
 • Transformatieproject Nutreco (Nutreco, H&L Digital en Infor)

Stemmen

Op 4 juli start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2019. Publieksstemming bepaalt voor vijftig procent de winnaar. Ook buigen de betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt.

Op 29 oktober worden per categorie de winnaars aangewezen. De komende tijd maken we gedoseerd de andere genomineerden bekend.

Ook aanwezig zijn?

Ook aanwezig zijn bij de Computable Awards 2019, het belangrijkste, jaarlijkse festijn in de Nederlandse ict-markt? Reserveer dan nu uw plekken aan tafel bij het netwerkdiner en bij de spectaculaire uitreiking in het Beatrix Theater in Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-17T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.