Dumocom scoort met ai-planningssysteem

Computable Awards 2021, categorie MKB-project

Dit artikel delen:
Rachid Kherrazi

Juryl;id Rachid Kherrazi

Dumocom heeft samen met startup Samsa IT uit Eindhoven een systeem voor planning en logistiek geïmplementeerd dat gebaseerd is op artificial intelligence (ai). Binnen de implementatie bij Dumocom moesten data worden gemigreerd en mensen worden getraind. Medewerkers in het magazijn hebben ieder een eigen mobile device, zodat ze altijd on spot zien wat er moet gebeuren. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie MKB-project nomineert het project ‘Productie en voorraad plannen met ai-systeem’ van Dumocom en Samsa IT.

Dumocom kreeg vorig jaar te maken met een vraagexplosie door de coronacrisis. Foodklanten, fabrikanten van schoonmaakmiddelen: iedereen kwam met enorme orders en dat is nooit meer opgehouden. Het bedrijf heeft versneld een nieuwe machine neergezet, die aanschaf zat al in de planning, maar een veel grotere uitdaging was zijn de planning, forecasting en logistiek. Dumocom produceert in een dag tijd een aardige hal vol petflessen bij elkaar en als dan even iets in de afzet schort, is er meteen ruimtegebrek.

Om dit op te vangen heeft Samsa IT zijn ysteem op basis van kunstmatige intelligentie geïmplementeerd. Dat is voortdurend aan het rekenen, evalueren en plannen. De planning is het meest essentiële onderdeel van een bedrijf. Daarin komt alles samen: de prestaties van de fabriek, de toezeggingen aan klanten. Continu moet er afgestemd worden, een tijdrovende klus. Systemen zijn eigenlijk maar enorme molochs. Allerlei toeters en bellen gebruik je niet en als het erop aankomt, zijn ze niet zo slim. Ze doen wat jij ze vertelt. Af en toe druk je op de knop en zie je een momentopname. Een mens functioneert heel anders: die is steeds bezig om keuzes te maken en zich aan te passen aan wat er op dat moment gebeurt. Het planningsysteem rekent continu en neemt alles mee wat bekend is.

Juryoordeel

"Het menselijke element in de toeleveringsketen is snel verleden"

De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie MKB-project was bijzonder onder de indruk van de manier waarop ai wordt toegepast binnen Dumocom en was vooral onder de indruk van manier van samenwerking tussen de twee partijen. Dumocom staat open om het anders te gaan doen, om te beginnen bij de productieplanning. Het systeem kan dankzij alle mogelijke beslisregels zelf knopen doorhakken, maar zover gaat Dumocom nu nog niet. De planners gaan een decision support planner gebruiken: aan de hand van alle berekeningen krijgen ze suggesties om de juiste beslissingen te nemen. Bovendien is er ook nog zoiets als soft knowledge. Een planner kent zijn klanten: hij weet dat klant A het niet erg vindt om een halve week later iets geleverd te krijgen als hij het tijdig weet. Natuurlijk kun je dat soort kenmerken van klanten inbouwen, maar dat is complex.

Het menselijke element in de toeleveringsketen is snel verleden tijd en dit zal distributienetwerken in staat stellen heel efficiënt te werk te gaan, zonder risico’s op fouten door menselijk handelen. Omdat veel bestaande erp-systemen compatibel zijn met de ai van de opkomende supply chain-toepassingen, zal ai binnenkort de norm worden in de distributiesector. Dumocom en Samsa IT werken samen aan innovatieve technologie. Als jury van de Computable Awards 2021 zijn we hier erg over te spreken, over zowel het initiatief als de uitvoering. Wij waren unaniem van mening dat Dumocom een plaats verdient op de genomineerdenlijst in de categorie MKB-project.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-25T11:58:00.000Z Rachid Kherrazi


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.