Blue Radix scoort met Crop Controller

Computable Awards 2022, categorie Digitale Innovatie

Tomaten kas

Blue Radix is een ai-specialist en levert oplossingen die kunstmatige intelligentie toevoegen aan de dagelijkse beslissingen in de glastuinbouw. Het gaat vooral om het optimaliseren van processen rondom klimaatbeheersing, irrigatie en energievoorziening. De sector wordt echter geconfronteerd met een afnemend aantal mensen met teeltexpertise in kassen. Tegelijkertijd wordt energiemanagement steeds complexer: kosten gaan omhoog en de transitie naar duurzame energie moet worden ingevuld. Met Crop Controller van Blue Radix kunnen glastuinders deze uitdagingen ombuigen tot kansen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de Crop Controller van Blue Radix te nomineren in de categorie Digitale Innovatie.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Digitale Innovatie van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
18 (Complexiteit/risico’s)
32 (Toegevoegde waarde)
38 (Originaliteit/innovatieve kracht)
12 (Rol leverancier)

Eindcijfer Crop Controller (Blue Radix, OutSystems en Microsoft Azure): 7,60

Crop Controller is een businessapplicatie met een reeks algoritmes die telers een digitaal brein biedt voor hun kas. Algoritmes gaan uiteindelijk de wereld voeden. Telers kunnen op basis van hun strategie, actuele meetwaarden van sensoren in de kas, historische gegevens en data van derden (zoals lokale weerdata) hun kasklimaat optimaliseren, hun water- en energieverbruik verminderen en hun operationele risico’s en ecologische voetafdruk beperken. Telers kunnen slimmer, efficiënter en effectiever opereren. Crop Controller presenteert namelijk niet alleen data maar stuurt ook daadwerkelijk het operationele proces. Deze applicatie is ontwikkeld op basis van het low-code platform van OutSystems met een eigen team ontwikkelaars en waarbij de algoritmes draaien in een Microsoft Azure-omgeving.

Crop Controller grijpt direct in het operationele proces: het hart van de onderneming in. Als er dingen onverhoopt misgaan - de data wordt verkeerd geïnterpreteerd of de cloudservices van de Crop Controller zijn niet stabiel - dan heeft dat direct gevolgen voor de business van de teler. Dat kunnen best ingrijpende gevolgen zijn. Daar komt bij dat talloze databronnen gekoppeld moeten worden aan het platform. Met Crop Controller kunnen telers hun kassen autonoom aansturen: van enkele compartimenten tot tientallen hectares. Zo verhogen zij de opbrengst, verlagen kosten en minimaliseren de risico’s, zonder dat ze concessies doen aan regie en controle op de belangrijkste processen. Met de Crop Controller kan tot vier keer meer hectares per teler aangestuurd worden en realiseren ondernemers tot 10 procent meer operationele opbrengst zonder dat er sprake is van forse investeringen in hardware.

Terug naar de overige genomineerden
Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-29T11:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.