IRMA-app scoort met digitale privacy-wallet

Computable Awards 2022, categorie Digitale Innovatie

De combinatie Informaat, gemeente Amsterdam en de stichting Privacy by Design, inmiddels onderdeel van SIDN, heeft met het project ‘IRMA - A digital wallet for your privacy data on your phone’ de internationale WSA-award gewonnen in de categorie ‘Government & Citizen engagement’. IRMA staat voor ‘I Reveal My Attributes’ en is ontwikkeld door Privacy by Design. Het is een mobiele app die mensen in staat stelt te kiezen welke persoonskenmerken (attributen) worden gedeeld en tegelijkertijd de garantie biedt dat die gegevens correct zijn. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de IRMA-app te nomineren in de categorie Digitale Innovatie.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Digitale Innovatie van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
18 (Complexiteit/risico’s)
32 (Toegevoegde waarde)
38 (Originaliteit/innovatieve kracht)
12 (Rol leverancier)

Eindcijfer IRMA – de baas blijven over jouw digitale ID (Gemeente Amsterdam, Informaat, SIDN en Radboud Universiteit): 7,28

De IRMA -app is een initiatief van Bart Jacobs, hoogleraar Computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De SIDN, de beheerder van het .nl-domein, beheert nadat Privacy by Design werd geïntegreerd, de IRMA-infrastructuur en werkt aan de doorontwikkeling van de app. Met de IRMA-app kan iedereen een digitale identiteit krijgen en participeren in de maatschappij. Met de digitale identiteit in de hand kan iedereen gebruikmaken van voorzieningen. Bovendien geeft het burgers volledige controle bij het delen van (persoonlijke) gegevens. Het is transparant welke gegevens gevraagd worden en voor welk doel deze nodig zijn. De gemeente Amsterdam gebruikt de IRMA-app in het kader van haar ‘Agenda Digitale Stad’ om inwoners de regie te geven over hun eigen gegevens via een digitale identiteit. Digital design bureau Informaat heeft met inspraak van burgers het gebruikerservaringsconcept ontwikkeld en deze samen met Privacy by Design gerealiseerd in de IRMA-app.

De WSA vindt de IRMA-app een prachtige showcase van doelgerichte innovatie en ondernemerschap. Het WSA-prijzenstelsel is in 2003 opgezet in het kader van de Wereldtop van de Verenigde Naties over de informatiemaatschappij (WSIS: World Summit on the Information Society). De organisatie is in handen van het International Center for New Media (ICNM) uit Oostenrijk. Het idee erachter is om via de bekroningen lokale digitale innovaties te verspreiden die bijdragen aan de doelen van de Verenigde Naties: het combineren van moderne technologie met maatschappelijke impact op gelijkheid, toegang tot informatie en inclusiviteit.

Terug naar de overige genomineerdenDit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-29T11:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.