Radboudumc scoort met ai-analyse prostaatweefsel

Computable Awards 2022, categorie Digitale Transformatie

Zorg artificial intellingence ai

Wouter Bulten, promovendus van het Radboudumc, laat in zijn proefschrift zien dat kunstmatige intelligentie prostaatweefsel even goed beoordeelt als ervaren pathologen. Dit onderzocht hij samen met projectleider Geert Litjens op een dataset van meer dan duizend patiënten van het Radboudumc, mede dankzij ondersteuning vanuit NWO en KWF Alpe d’HuZes. Op basis van deze conclusie organiseerden Bulten en Litjens met hun team, Karolinska Instituut en Google Health, een grote vervolgstudie, de PANDA challenge. Het doel: testen of computers de diagnostiek wereldwijd kunnen verbeteren. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de PANDA challenge van onder andere Radboudumc te nomineren in de categorie Digitale Transformatie.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie Digitale Transformatie van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers is genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
24 (Complexiteit/risico’s)
38 (Toegevoegde waarde)
25 (Originaliteit/innovatieve kracht)
13 (Rol leverancier)

Eindcijfer PANDA challenge (Radboudumc, NWO, KWF Alpe d’HuZes, Karolinska Instituut, Google Health en Aiosyn): 8,28

Het Radboudumc en Karolinska voegden hun databases samen en bouwden zo de grootste vrij toegankelijke dataset in de pathologie, met beelden van meer dan tienduizend prostaatkankerbiopten. Vervolgens daagden zij wereldwijd ai-experts uit om in drie maanden tijd een algoritme te ontwikkelen voor de digitale analyse. Er waren meer dan duizend deelnemers. Alles was openbaar voor alle deelnemers, waardoor ze gezamenlijk naar heel krachtige oplossingen toe konden werken. Na tien dagen was een van de algoritmes al op het niveau van de gemiddelde patholoog en daarna werd het nog beter. De bedenkers van de beste drie algoritmes ontvingen een geldprijs. Vervolgens zijn de partners met de top vijftien verder gegaan voor een uitgebreidere en onafhankelijke analyse. Zo hebben ze een blueprint ontwikkeld voor grootschalige evaluatie van ai in de pathologie. Ai is nu qua techniek klaar voor klinische implementatie.

De PANDA-studie bevestigt de kracht van ai voor diagnostiek op wereldwijde schaal. Het vervolgonderzoek laat namelijk zien dat pathologen die ai gebruiken, prostaatkanker beter en consistenter diagnosticeren. Ai alleen doet het beter dan de gemiddelde patholoog, maar superieur is de patholoog samen met ai. Volgens de onderzoekers kan hun algoritme niet alleen aantonen of een structuur tumorweefsel is, maar ook hoe agressief een tumor is, de zogenaamde gradering van tumoren. De software geeft dus heel veel informatie. Aiosyn, een spin-off van het Radboudumc, werkt nu verder aan software voor verschillende toepassingen van ai bij pathologie in de kliniek.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:

Vacatures bij NWO

Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-29T12:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.