5G laat glastuinbouw testen en experimenteren

Computable Awards 2023, categorie MKB-project

Het project Do IoT voor de glastuinbouw versnelt digitale innovaties in Zuid-Holland voor een duurzame en efficiënte voedselproductie. Het gebruik van 5G, sensoren en robots staat centraal bij de experimenten. Het onderzoek richt zich op het helpen van bedrijven om automatisering en digitalisering in de kassen te versnellen. Mkb’ers krijgen de kans om in een praktijkomgeving hun digitale innovatie te testen. Experts op het vlak van draadloze communicatie adviseren over de inzet van 5G.Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Do IoT voor de glastuinbouw’ te nomineren in de categorie MKB-project.

Wegingen en score

Computable-experts hebben alle inzendingen in de categorie MKB-project van vier cijfers voorzien. De hoofdjury heeft vervolgens aan deze vier onderdelen wegingen (totaal 100) toegekend om zodoende tot een eindcijfer te komen. De top 10 hoogste cijfers zijn genomineerd.

Wegingen (totaal 100)
15 (Complexiteit/risico’s)
48 (Toegevoegde waarde)
21 (Originaliteit/innovatieve kracht)
16 (Rol leverancier)

Eindcijfer Do IoT voor de glastuinbouw (Robohouse, Tomatoworld, Do IoT Fieldlab, TNO, MCS, Stichting Robovalley en Stichting Tomatoworld): 6,35

Het doel van dit project is het gezamenlijk ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor de duurzame productie van gewassen, met respect voor mens en milieu. Denk hierbij aan de inzet van drones die insecten in een kas signaleren en daarbij inzichtelijk maken of dit een gewenst of ongewenst insect is in deze kas. Of bijvoorbeeld het nauwkeurig meten hoeveel vocht er in een plant zit, zodat iedere plant de juiste hoeveelheid water krijgt. Daarnaast worden ondernemers ook uitgedaagd om voorstellen te doen voor robots die het werk voor mensen in de kassen aangenamer maken, bijvoorbeeld doordat ze minder hoeven te bukken of te tillen. Zo zijn er legio mogelijkheden voor het testen en ontwikkelen van systemen met robots, sensoren en kunstmatige intelligentie.

5G biedt mogelijkheden om draadloos, razendsnel grote hoeveelheden data op een veilige en betrouwbare manier uit te wisselen in een kas. Het zal een grote rol gaan spelen in de toekomstige innovaties en het verder automatiseren van het teeltproces. Daarom ondersteunen lokale en regionale partijen de ontwikkeling van 5G-toepassingen in de glastuinbouw. Do IoT voor de glastuinbouw wordt medegefinancierd door MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en provincie Zuid-Holland, en ondersteund door Gemeente Westland, Greenport West Holland, Innovation Quarter en TU Delft Agtech Institute.

Terug naar de overige genomineerden

Dit artikel delen:


Partners 2023 

Diamond

Gold

Silver

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-09T11:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.