TomTom trekt stekker uit taxidienst

Dit artikel delen:

Leverancier van navigatiediensten TomTom stopt op 15 augustus 2013 met zijn dienst TomTom Taxi. Na een evaluatie van het project is besloten het project niet verder uit te rollen, stelt een woordvoerder. Het betrof volgens hem slechts een pilot. De nominatie van TomTom Taxi voor een Computable Award voor ict-project van het jaar in het bedrijfsleven, komt daarmee te vervallen.

Naast TomTom waren bij het Taxi-project ook ict-dienstverlener Incentro en de Amerikaanse softwareleverancier SDL betrokken. Met de dienst konden consumenten via een app op hun smartphone een taxi bestellen in Amsterdam en Rotterdam. Het project werd door de vijfkoppige jury van de Computable Awards begin mei 2013 genomineerd, na een voordracht door lezers en bezoekers van Computable.nl.

‘Het is bijzonder jammer dat dit mooie project stopt en wij de nominatie voor de Computable Awards moeten schrappen’, zegt hoofdredacteur Johannes van Bentum van Computable. De awards zijn bedoeld om personen en projecten te bekronen in de ict-sector die zich op een positieve manier onderscheiden. ‘Door het stoppen van de dienst kan dit project zich helaas niet meer in de praktijk bewijzen, vandaar dit besluit.’

TomTom Taxi is een initiatief van de ondernemers Steven Blom en Otto Ruys en ging begin 2013 van start. Zij begonnen in 2006 de taxibesteldienst TXXI, eerst via SMS en later via een eigen app. De aanvragen van consumenten handelden zij rechtstreeks af via onder andere het planningssysteem van de Amsterdamse taxicentrale TCA.

Landelijke dekking

TomTom nam de start-up in september 2011 over. Korte tijd later vormde het bedrijfje een afdeling met veertig medewerkers binnen het beursgenoteerde TomTom. Het plan was de taxidienst nog voor de zomer van 2013 uit te breiden naar de steden Delft, Eindhoven, Haarlem, Hilversum en Tilburg. Uiteindelijk zou de dienst in heel Nederland dekking moeten bieden.

Computable Award

Het is niet voor het eerst dat een project van TomTom wordt genomineerd voor een Computable Award. In 2012 werd het project Variable Message Sign (VMS) van TomTom en Vialis door de jury voorgedragen voor de award ict-project van het jaar in de publieke sector. Dat project werd overschaduwd door onenigheid over de kwaliteit van de door TomTom geleverde gegevens met de gemeente Purmerend. Inmiddels functioneren deze borden naar tevredenheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een gemiste kans. Want nu is er Uber, die in feite hetzelfde doet. En dat is toch redelijk succesvol geworden. Ik had begrepen dat ze nu een gokkasten onderneming waren begonnen. Dat is dan wel weer succesvol gebleken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-05T14:21:00.000Z Henk Boot


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.