Mac nog steeds niet populair in bedrijfsleven

Dit artikel delen:

Nog steeds gebruiken slechts weinig bedrijven Apple Macs. Uit cijfers uit juni 2009 van onderzoeksbureau Forrester blijkt dat 4 procent van de zakelijke gebruikers wereldwijd een Mac gebruikt. Drie jaar eerder was dat 3 procent. Windows XP was in juni 2009 het populairste besturingssysteem. Ondanks de komst van Windows 7 zal het besturingssysteem voorlopig nog populair blijven, verwacht het onderzoeksbureau.

'Denk aan het grote succes dat Apple zou hebben als het bedrijf ook daadwerkelijk de aandacht zou vestigingen op zakelijke gebruikers en hun twijfels zou wegnemen', zegt analist Ellen Daley. Voor ict'ers is een aantal nadelen aan de Mac, zegt de analist. 'Een ict-afdeling kijkt naar standaardisatie van een product, hoe het product werkt met andere producten, lage kosten tegenover hoge opbrengsten en het gemak van beheer en administratie. Het percentage zakelijke gebruikers is te laag en groeit niet hard genoeg om meer tijd en aandacht aan deze zorgen te besteden', zegt Daley.

Het onderzoek van Forrester werd uitgevoerd in het eerste halfjaar van 2009. Toen was het besturingssysteem Windows 7 nog niet op de markt. Windows XP werd onder zakelijke gebruikers het meest gebruikt: bijna 86 procent van zakelijke gebruikers heeft dit besturingssysteem geïnstalleerd. Het aandeel van Windows Vista is nog geen 12 procent.

Vista

Het onderzoeksbureau verwacht geen verdere stijging van het gebruik van Windows Vista. 'Iedereen, behalve de mensen die vergevorderde plannen hebben voor Vista, zullen kijken naar Windows 7. Toch duurt het nog zo'n twaalf maanden voordat het besturingssysteem in bedrijven breed is ingevoerd', zegt Daley.

Voorlopig blijft XP het populairste besturingssysteem, verwacht de analist. 'Leveranciers moeten Windows XP zelfs op de lange termijn blijven ondersteunen. Met een marktaandeel van 86 procent in juni blijkt dat bedrijven blij zijn met het besturingssysteem en dat het niet snel zal verdwijnen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Applicaties kosten een hoop geld, niet toegankelijk voor de massa en nog weinig goodwill gezien in derde wereldlanden. Dit doet Microsoft wel. Bij Apple mag je alles kopen en krijg je niks. Gewoon een leuke grafische speeldoos.

Dat is simpelweg niet waar. De applicaties voor de Mac zijn veel goedkoper. Wat je meer uitgeeft aan hardware bespaar je weer op de software. Alle software werkt alleen vier keer zo snel op de Mac en het crasht niet. Behalve wanneer je software van Microsoft draait, die crasht. Maar dat maakt niks uit, daar was je toch al aan gewend...

Wim is bang voor zijn baan. Wij gingen met de hele club van Linux (jaren '90) naar Windows (W2K), naar Linux en in 2006 naar Mac. Besparingen dankzij Apple: 2 FTE in beheer. Outage ivm. onderhoud: minder dan 120 minuten per werkplek per jaar.

En ja: desktops, notebooks en servers.
En nee: we zijn geen reclamebureau, maar gewoon een internet provider.

Met alleen een Office-suite breek je niet door in de zakelijke wereld. Wanneer ERP-systemen breder beschikbaar zijn en er meer ontwikkelaars komen voor de Mac (maatwerksoftware) zal er wellicht wat meer vaart in komen.

Mac werkt perfect zakelijk. Wij gebruiken Mac werkstations en hebben de complete IT verder uitbesteed via YourQ (ASP). Via Citrix heb ik toegang tot alle MS-bedrijfsapplicaties en kan ik prima werken. Mijn Mac synchroniseert prima met Exchange. Naar mijn mening de ideale oplossing. De voordelen van werken met Apple terwijl ook gebruik kan maken van Microsoft.

Naast de kosten van het beheer zou je ook moeten kijken naar de productiviteit van de gebruikers.
Als MS-gebruiker ben ik erg veel tijd kwijt aan het simpelweg draaiend houden van mijn eigen laptop, het wachten als het systeem weer eens hangt tijdens de zoveelste update, het maar weer eens opnieuw opstarten als hij 'raar' doet, het onvermijdelijke googelen om oplossingen te vinden voor relatief simpele problemen, het opnieuw uitzoeken waar alles staat omdat MS het nodig vindt om de user-interface elke paar jaar grondig om te gooien, de belabberde performance van Vista, enz.
Kansen genoeg dus voor Apple, zeker nu ik steeds meer merk dat onze IT-beheerders het ook allemaal niet meer overzien en de persoonlijke 'ondersteuning' niet verder gaat dan het terugzetten van een image.

Ik werk zakelijk met een Macbook Pro. Geweldig device. Bedrijfsapplicaties krijg ik binnen via Citrix. Extreem gebruikersgemak en -ervaring.

@Erwin

Daar heb je een punt alhoewel ik snap dat voor ERP nog steeds een client nodig is. Las laatst ergens een artikel dat de drijfveer ontbreekt ERP ook gewoon via het WEB toegankelijk te maken.

Na nu al heel wat jaartjes mee te hebben gemaakt zag ik een tendens bij Microsoft dat bij OS upgrades de compatibiliteit steeds belangrijker en beter werkte. Bij de Mac zie ik het tegendeel. Een softwarepakket wat geschikt is voor Leopard werkt gewoon niet met Snow Leopard. Dit kan toch niet meer in deze tijd? Ook het volledig ophangen van een systeem heb ik toch al wel eens meegemaakt (de bekende beachballs). Complete hangers heb ik niet meer meegemaakt op Vista 64 en Windows 7 64 bits en ook zelfs niet op Windows XP 64 bits. ook als ik kijk naar een pakket als Nikon Capture NX werkt op het windows platform super stabiel zoals het hoort en in MAC OSX is het een draak. Dit is natuurlijk 1 voorbeeld maar ik heb toch de indruk dat grote leveranciers gewoonweg niet zoveel aandacht besteden aan de slechts 4% klanten kring tov de 90% klantenkring op Windows.

86 (XP) +12 (Vista) +4 (Leopard) = 102%
En dat is nog exclusief de niet genoemde OS's.
Kennelijk ook een deel dat meerdere gelijktijdig gebruikt.

Ben jaar geleden zakelijk overgegaan van MS naar Mac en heb er geen dag spijt van gehad. Alle dingen die ik zakelijk moet doen (Office apps/beheer/ERP) doen het prima op een Mac. Heb in dat jaar aanzienlijk minder ellende (=geen) gehad als in voorgaande jaren met MS qua systeemconfig goed functioneren van mijn laptop.

Bij mijn weten heeft Apple nooit de ambitie gehad 'het bedrijfsleven' te veroveren, dus waar gaat dit artikel over! Zo lust ik er nog wel een: 'Porsche nog steeds niet populair in bedrijfsleven'. Hoe zou dat nou komen? Steve Jobs heeft ooit gezegd: "Wat is er mis mee om de Porsche van de computerindustrie te zijn?" Mijns inziens heeft Microsoft zeker goede producten, maar het doet zichzelf geen plezier door te pas en te onpas een graantje mee te willen pikken van het succes van concurrenten. De Zune is hier een sneu voorbeeld van. Hierdoor krijgt Microsoft bij een steeds groter wordende groep mensen een beetje het imago van tweederangs, de mindere kopie van het origineel. En dat is jammer voor Microsoft en ook niet terecht denk ik (als fervent Apple gebruiker), omdat Microsoft wel degelijk goede produkten heeft. Die zijn voor de gemiddelde consument minder zichtbaar dan een iPod, iPhone en iMac en dat kan wel eens negatieve gevolgen hebben voor Microsoft. Zeker als je dit gegeven combineert met het feit dat steeds meer applicaties via een internet browser werken. Waar ik zo'n 3 jaar geleden nog een Windows platform nodig had om te kunnen werken met het systeem van mijn bedrijf en van de Open Universiteit, heb ik nu aan mijn iMac met Firefox voldoende. Aan de verkoopcijfers van Apple te zien lijkt het erop dat voor meer thuisgebruikers een belemmering is weggevallen om een Apple te gaan gebruiken. Interessante ontwikkeling, waar Microsoft nog geen antwoord op heeft. Microsoft kan misschien beter de concurrentie aangaan met de IBM's van deze wereld, dan met de Apple's, Google's e.d.

Volstrekt terecht, een bedrijf dat zo gesloten is en zo waardeloos met zakelijke opdrachtgevers omgaat, verdient geen rol. Producten zijn prachtig maar het bedrijf is volstrekt niet gericht op zakelijke dienstverlening en zal er ook niet succesvol in worden. Consumenten accepteren dat Apple 30% verdient van alles wat via Applestore loopt en de producten veel te duur zijn, groot-zakelijke bedrijven weten wel beter

"Denk aan het grote succes dat Apple zou hebben als het bedrijf..."

Hoezo 'zou hebben'? In bepaalde opzichten is Apple al succesvoller dan HP en Dell, en het maakt meer winst op zijn telefoons dan Nokia...

http://seekingalpha.com/article/171892-whose-notebook-pc-business-is-most-valuable
http://www.reuters.com/article/COMSRV/idUSN1051937420091110

@Rene
"Consumenten accepteren dat Apple 30% verdient van alles wat via Applestore loopt".
Dus wat doet M$: ze kopieren het concept, noemen het Mobile App Store en rekenen een tarief van, jawel: 30%.

Ziet er leuk uit hoor, dat Apple-spul. Maar als je voor wat serieuze applicaties iedere keer moet rebooten naar Windows wordt het een stuk minder leuk. Maar goed als je alleen wat surft, emailt en een docje maakt, dan gaat het vast wel.

@Marcel: Rebooten om van Windows gebruik te kunnen maken (naast OS X) is niet nodig. Gebruik gewoon VirtualBox (open source, gratis) of bv. VMware Fusion, dan kun je Windows gewoon gelijktijdig met OS X draaien, nog een beetje Linux, FreeBSD, etc.

Komt bij dat voor vele Windows-applicaties uitstekende alternatieven zijn die direct draaien onder OS X. Ook zou je WINE kunnen gebruiken, vele Windows-applicaties draaien dan ineens direct onder OS X.

Er zijn meer oplossingen, dan er problemen zijn, gebruik deze oplossingen dan ook. Veel plezier!

Ik wil het even niet over de technische aspecten van het verhaal hebben, dit wordt namelijk een moeilijk verhaal met welles/nietes spelletje.

Ik zie als docent studenten overgaan tot de aanschaf van een Mac-laptop. Qua design en gebruik zijn zij allemaal zeer tevreden en ja het oogt mooi.

Ik ga even om het feit heen dat vele shooters en andere Windows games ook niet voor Mac spreken. Maar helaas voor de Mac gebruikers, is Microsoft (MS) en Cisco volledig 'ge�nfiltreerd' in het onderwijs. Hierdoor wordt dus alleen deze software gebruikt. Voor de scholen is dit een goedkope oplossing (licenties bijna voor niets). Voor MS is dit al de eerste voet tussen de deur. Als je zelf vier jaar (of meer) hebt gewerkt met de producten van MS (zoals c#.net, MS SQL, Office, Visual Studio, Win200x, exchange) dan wil je daar ook mee aan de slag.

Doordat de MS-producten moeten worden gebruikt, zal een virtuele MS-omgeving altijd noodzakelijk zijn. Als ik dan toch voornamelijk MS moet draaien, ja waarom dan 1000 euro meer uitgeven aan een ander merk?

Ik ben van mening, dat zolang Apple deze markt niet aanpakt, ze moeilijk zullen doordringen. Om maar eens een oude wijsheid van stal te halen: "Wie de jeugd heeft heeft de toekomst".

Ik denk dat als we over standaarden praten we nog heel wat jaren nodig hebben. Zakelijk loop ik nu namelijk tegen de compatibiliteit van Mac aan. Office voor de Mac kent nl. geen Access. Ik heb een leuke applicatie ontwikkeld voor de kleine ondernemer, maar kan deze eenvoudige Accessdatabase niet aan Mac ondernemers geven/verkopen. Dus moet nu naar een Mac-variant gaan kijken die ook op MS loopt (bv Filemaker). Over standaards gesproken...

Voor of tegen MS of Mac? Ik denk dat nog veel zaken moeten worden aangepakt alvorens Mac een hoger marktaandeel krijgt. Het container begrip virtualisatie waar ik gemakshalve de begrippen citrix, vmware, webapplicaties en cloudcomputing onder schaar, zal de kloof iets meer gaan dichten.

@Chris: Heb je al eens de onderwijse-store van Apple bekeken? Leuke kortingen voor het onderwijs, wanneer je groot inkoopt lopen deze kortingen nog verder op. In de VS is Apple veel meer ingeburgerd in het onderwijs, is daar bijna de standaard. Heeft daar blijkbaar een grotere prioriteit dan in NL.

Wat jouw database betreft, jij kiest voor een gesloten systeem (Access, SQL Server), dat is jouw keuze. Wanneer je kiest voor een open source database, bv. PostgreSQL, ben je direct van dit probleem (en vele andere problemen) verlost. Dat draait op vrijwel ieder operating system, ook Windows en OS X. .NET kun je vervangen door Java, kun je heerlijk in Eclipse mee aan de slag. En ook dan maakt het weer niet uit welk OS je gebruikt, de keuze is aan jou.

De keuze voor een gesloten platform, is een beperking waar je zelf voor kiest. En of je dat nu doet op platform A of platform B, de resultaten zijn hetzelfde, je kunt geen kant meer op. Hier gebruiken we Apple-machines om te ontwikkelen in Java en PostgreSQL, de producten draaien vervolgens zonder problemen op FreeBSD, HP-UX, Linux, OS X, Solaris en Windows. Apple biedt een fijn platvorm om te ontwikkelen, dat is de reden dat we het gebruiken.

Laten we hopen dat niet meer bedrijven overstappen op Mac OS.
Moet je voorstellen: duizenden, nee tienduizenden ICT'ers wereldwijd zonder baan. Grotere productiviteit onder Mac gebruikers, minder personeel nodig, ontslagen zijn niet meer bij te houden.
Veel minder omzet onder PC bouwers, ook daar ontslagen. Laten we blij zijn dat in deze economisch slechte tijden een systeem als Windows bestaat...

Windows gebruiker: Ga eens googelen op "TCO Mac PC" of wel Total cost of ownership en huiver...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-11T09:51:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.