Microsoft wijst op einde Windows Server 2003

Dit artikel delen:

Microsoft staakt op 14 juli 2015 de ondersteuning van Windows Server 2003/R2. Na die datum is er vanuit de leverancier geen technische support meer voor de 2003/R2-versie van Windows Server. Microsoft benadrukt dat het vanaf de genoemde datum geen updates en beveiliging-patches meer vrijgeeft. 'Dat maakt systemen kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf', aldus de leverancier.

De reguliere support voor Windows Server 2003 stopte al in juli 2010. Sindsdien is er sprake van zogenoemde 'extended support'. Daarbij wordt de software nog beperkt ondersteund. Volgens Microsoft hebben klanten zich de afgelopen vijf jaar voldoende kunnen voorbereiden op het definitief stoppen van de support per 14 juli 2015.

Uit recent onderzoek van Computer Profile blijkt dat Windows Server 2003 elf jaar na de release nog in gebruik is bij 12,1 procent van de Nederlandse bedrijven met vijftig of meer werknemers. Microsoft: 'Zij doen er goed aan hun Windows Server 2003-systemen zo snel mogelijk te migreren naar een modern en ondersteund platform.'

'Klanten moeten profiteren van deze migratie en dit beschouwen als een kans om te moderniseren en zich voor te bereiden op de volgende-generatie computers, waarbij de hybride en public cloud belangrijke componenten zijn van volgende-generatie it', noemt Computer Profile als positieve neveneffecten van een migratie.

Loskoppelen van internet

'Klanten die Windows Server 2003 nog gebruiken, moeten zich realiseren dat hun systemen binnenkort geen security-updates meer krijgen', licht Jeffrey Vermeulen van Microsoft Nederland toe. Hij vervolgt: 'Om beveiligingsrisico’s te beperken, is het raadzaam om deze systemen na 14 juli te scheiden van de rest van de infrastructuur en in ieder geval los te koppelen van het internet. In de tussentijd is het zaak te starten met een migratie naar een nieuw toekomstbestendig platform, zoals Windows Server 2012 of Microsoft Azure. Een gecertificeerde Microsoft-partner kan daarbij helpen. Doordat bedrijven steeds afhankelijker worden van veilige en betrouwbare software, adviseren wij klanten om serieus werk te maken van Software Lifecycle Management.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-15T15:54:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.