Gartner sceptisch over Linux op de desktop

Dit artikel delen:

Gartner is erg sceptisch over de kansen van Linux op de zakelijke desktop. Het marktaandeel onder zakelijke gebruikers ligt naar schatting van Gartner thans net boven de 1 procent; dat zal volgens het onderzoeksbureau in 2008 oplopen tot 3,2 procent van de niet-consumenten.

Gartner maakt deze schattingen op basis van de antwoorden van deelnemers aan een tweetal Gartner-symposia in Florida (VS) en Cannes (Frankrijk). “Voor de meeste ondernemingen zijn de kosten gemoeid met eem migratie weg van Windows te hoog en wegen die zwaarder dan de mogelijke voordelen”, zegt Michael Silver, onderzoeks-vp van de Client Platforms-groep van Gartner. “De meeste bedrijven hebben honderden, zo niet duizenden applicaties in gebruik en de migratiekosten zijn te hoog om die op Linux te laten draaien of ze vanaf Linux te benaderen”.

De openbare sector is volgens Gartner waarschijnlijk méér geïnteresseerd in Linux en in open source-officeproducten, maar zelfs daar valt volgens de marktonderzoeker weinig beweging op te tekenen. De overheid neemt de politieke agenda en de bevordering van de eigen economie mee in de overwegingen, waardoor de uitkomst van de afweging anders uitpakt dan in het bedrijfsleven.


Daarnaast gaat zelfs in de opkomende markten de groei van Linux op de desktop met een slakkengangetje. Naast de hoge migratiekosten speelt daar ook de piraterij van Microsoft-producten een grote rol. “Dat is hele goedkope concurrentie voor Linux”, aldus Gartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-10T15:02:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.