IBM: TCO van Linux lager dan Windows en Unix

Dit artikel delen:

De totale eigendomskosten (TCO) van Linux liggen lager dan die van Windows en Unix. Dit is de conclusie van twee rapporten die in opdracht van IBM zijn opgesteld.

De onderzochte Unix-variant is niet die van IBM (AIX), maar die van Sun (Solaris). De Amerikaanse marktonderzoeker Robert Frances Group heeft in opdracht van IBM de TCO onderzocht van Linux als applicatieserver. Daarbij is de vergelijking getrokken met Windows en Solaris.

 

Linux is volgens dit onderzoek 40 procent goedkoper dan Windows (draaiend op een x86-server) en 54 procent goedkoper dan Solaris (draaiend op een Ultrasparc-server). De vergelijking gaat daar al scheef doordat Linux ook draait op Ultrasparc, maar voor dit rapport op x86 is gebruikt. Het ontbreken van licentiekosten is een groot voordeel voor gebruik van Linux, aldus het rapport.

 

Daarnaast heeft IBM een onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksfirma Pund-IT. Daarbij is gekeken naar secundaire voordelen van Linux-gebruik, zoals lagere kosten voor licenties en hardware, betere consolidatiemogelijkheden en de aantrekkingskracht naar it'ers die met open source willen werken. Pund-IT stelt dat Linux zeer populair is onder it'ers en studenten informatica.

 

Voor dit onderzoek zijn drie bedrijven doorgelicht: het Europese Alliance UniChem, het Amerikaanse Boscov Department Stores en het Arabische Zahid Tractor and Heavy Machinery. Die drie bedrijven hebben Linux geïmplementeerd voor verschillende doeleinden en zouden nu de vruchten daarvan plukken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor de betere Linux varianten betaal je ook al een redelijke prijs en jaarlijks ook nog een fee.
Mijn vraag is of men voor deze test ook naar het gratis Solaris 10 heeft gekeken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-01T11:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.