Havensteder inspecteert gebouwen met drones

Corporaties beheert zo'n 45.000 woningen in Rotterdam

Digital twin van vastgoed van corporatie Havensteder.

De Rotterdamse woningcorporatie Havensteder zet drones in voor de onderhoudsinspectie van gevels, dakbedekking en kozijnen van zo'n 11.000 woningen. Havensteder verhuurt, beheert en onderhoudt zo’n 45.000 woningen in de havenstad.

Havensteder werkt samen met Aeroscan, een onderneming gespecialiseerd in het verzamelen van vastgoedinformatie door met camera's uitgeruste drones. Dankzij honderden foto’s is een 3d- model (een digitale tweeling) te maken van een woonflat.

Met speciale technieken - zoals kunstmatige intelligentie - is het mogelijk geautomatiseerd personen, bouwelementen en op termijn ook gebreken te herkennen. Inzet van drones zorgt er onder meer voor dat een inspecteur meer tijd heeft om zich op andere zaken te richten.

Waardevolle informatie

Urias Santos Bakker, manager Staf Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder: 'De drones leveren waardevolle data op over de actuele conditie van ons vastgoed. Het is doorgaans tijdrovend om die gegevens te verkrijgen en te analyseren. Met een drone kost een onderhoudsinspectie aanzienlijk minder tijd dan bij persoonlijke inspectie.'

Ook verwacht hij dat de apparaten eenvoudig op minder toegankelijke plekken komen. Door een grotere nauwkeurigheid van verkregen data en de inzichten die dat oplevert, kan de corporatie meer specifieke onderhoudsopdrachten geven.

Havensteder evalueert over enkele maanden de concrete resultaten van het gebruik van drones en besluit dan of zij de apparaten structureel gaat inzetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-31T10:40:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.