Manager heeft gebrek aan overtuigingskracht

Als de technologie klopt, is het personeel tevreden. Hoewel veel managers daarvan overtuigd zijn, werkt het zo niet. Dat zegt Robin Bew, onderzoeker bij de Economist Intelligence Unit. De kunst van het overtuigen, daar draait het om.

Een groot deel van de Nederlandse managers wil flexibeler en efficiënter werken, aldus Robin Bew, onderzoeker bij de Economist Intelligence Unit. Nu de economische vooruitzichten minder gunstig zijn dan voorheen, zou dit onderwerp bij een groot deel van de managers bovenaan de agenda staan. Desondanks lukt het vaak niet die plannen te laten slagen. ‘Werknemers zijn het grootste struikelblok'.


Vooral het enthousiasmeren van medewerkers zou een probleem zijn. Bijna driekwart van de managers vindt dat moeilijk, zegt Bew. "Het pijnpunt in veranderingsmanagement zijn de mensen", aldus de onderzoeker. "Managers denken vaak dat als de technologie klopt, het personeel vanzelf volgt."


Onterecht, blijkt uit de onderzoeksresultaten. Vooral managers die weten te overtuigen, boeken succes bij het veranderen van werkwijzen. Toch maakt minder dan tien procent van de Nederlandse managers gebruik van de steun van werknemers om een project te laten slagen.


Internationaal hebben managers minder last van het probleem: in het buitenland zijn werknemers in de helft van de veranderingstrajecten een struikelblok.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"Manager heeft gebrek aan overtuigingskracht"

Ooh? Nou dat heb ik anderen over mij nooit horen roepen, ze zeggen juist dat ik hiervan te veel heb, want ik krijg alles gedaan....

Ze bedoelen natuurlijk de managers die een aantal dagen op de hei, onder leiding van een stel -gogen, in groepssessies van exact 30 minuten de nieuwe koers van een bedrijf gaan bepalen. Dat zijn de managers die elkaar vervolgens een half jaar lang onderling bezighouden met hun powerpointpresentaties om diezelfde presentaties vervolgens in ??n enkele afdelingsbijeenkomst voor te lezen aan het personeel. Aansluitend worden de powerpointbestanden naar iedereen gemaild en daarmee is de reorganisatie 'afgerond'.
Om het helemaal erg te maken wordt er nog een of ander magisch softwarepakket binnengerold dat alle problemen als sneeuw voor de zon laat oplossen.
Geweldig toch, die moderne nederlandse managers.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-30T16:17:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.